Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΣΕΕΕΝ: Διαμαρτυρία στο Διεθνές Συνέδριο για τη Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια στην Κοζάνη (φωτο)ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΗ 7:30μμ Κ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΝΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε 

Συνάδελφοι,ες,
Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι 


Τώρα πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης της ΝΔ και της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε, απέναντι στο «σχέδιο διάσωσης» που μόνο στόχο έχει να φορτώσει νέα βάρη στους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής. Ήδη γίναμε μάρτυρες και νέας ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και όπως δηλώνουν έπεται και συνέχεια με πογκρόμ διακοπών ρεύματος. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό έκανε γνωστές της πρόθεσης της και για τις εθελούσιες εξόδους – απολύσεις, για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων ακόμα και την πώληση τους κοκ.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στους χώρους δουλειάς μετά από τόσα χρόνια εφαρμογής της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 12ωρα-16ωρα και εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με μηδενικές προσλήψεις, απλήρωτη δουλειά και απολύσεις στους εργολαβικούς εργαζομένους ,ανύπαρκτα μετρά υγιεινής και ασφάλειας και περιορισμός του υγειονομικού προσωπικού σε σταθμούς και ορυχεία κοκ. Αυτά που ζουν οι εργαζόμενοι είναι μόνο η αρχή, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο χειρότερα με πρόσχημα την «κακή οικονομική κατάσταση» της ΔΕΗ Α.Ε την «ρευστότητα» της επιχείρησης.

Παράλληλα στην περιοχή με το ξεδίπλωμα της πολιτικής της ΝΔ για την ΔΕΗ Α.Ε έχουν επιστρατευτεί διάφοροι καλοθελητές για την προπαγανδιστική εκστρατεία ότι τάχα η μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγιντική εποχή θα είναι δίκαιη για όλους.

Η μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στις διεθνείς οδηγίες είναι κοροϊδία για το λαό. Αρκεί να δούμε μόνο ποιοι είναι αυτοί που προπαγανδίζουν και σχεδιάζουν μια τέτοια πορεία. Δεν μπορεί το μεγάλο κεφαλαίο, οι εκπρόσωποι του, τα κράτη, διάφορες επιχειρηματικές ΜΚΟ, που έχουν συντελέσει τεράστια οικολογικά και περιβαλλοντολογικά εγκλήματα να τους έπιασε τώρα ο πόνος για το περιβάλλον. Με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος έρχονται να βγάλουν εκατ. Ευρώ κέρδη σε βάρος των αναγκών των εργαζομένων και του λαού. Οι επενδύσεις και η ανάπτυξη που προμηνύουν σημαίνει ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αντί σήμερα που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης ώστε να περιορίζετε η μόλυνση του περιβάλλοντος αυτά αξιοποιούνται μόνο και μόνο για να διογκώνον τα κέρδη των επιχειρήσεων σε νέα επενδυτικά πρότζεκτ σε βάρος της κάλυψης των αναγκών του λαού. 


Η μετάβαση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή δεν θα είναι δίκαιη για όλους. Δεν θα είναι δίκαιη για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που θα δουν τους μισθούς και τα δικαιώματα τους να συμπιέζονται προς τα κάτω, δεν θα είναι δίκαιή για τους νέους που θα βιώσουν ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, δεν θα είναι δίκαιη για τους νέους εργαζόμενους που θα συνεχίσουν να ζουν σε καθεστώς προσωρινής εργασίας σε εργολάβους με τρομοκρατία και εκβιασμούς, δεν θα είναι δίκαιη για τους ανθρώπους των πληττόμενων οικισμών που ακόμα παλεύουν για την ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων, δεν θα είναι δίκαιη συνολικά για το λαό αφού θα τον καταδικάσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με την αβεβαιότητα λειτουργίας ή όχι της τηλεθέρμανσης, με νέες αυξήσεις και φόρους στο πετρέλαιο θεέρμανσης.

Απέναντι σε αυτήν την λαίλαπα πρέπει να υπάρξει όχι μονό αντίσταση για να αναχαιτίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε σε βάρος των δικαιωμάτων μας αλλά να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε γι αυτά που έχουμε σήμερα ανάγκη και μας στερεί το μεγάλο κεφαλαίο και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν.

Η λύση βρίσκεται στην πάλη και στον αγώνα απέναντι σ αυτήν την πολιτική, η κοινή πάλη εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και των νέων διεκδικώντας:

• Καμία αύξηση στα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης, αλλά μείωση των τιμών της λαϊκής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος άμεσα κατά 30%.
• Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, σε οικογένειες που έχουν ΑμεΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες.
• Να γίνει διαγραφή του 30% των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών, ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων που αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν και να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, χωρίς να απαιτείται καμία προκαταβολή.
• Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Ύδρευση).
• Καμία απόλυση εργαζομένων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ. Όχι στην αντιδραστική αξιολόγηση στο προσωπικό που στόχο έχει την τρομοκρατία και τις μειώσεις μισθών. Καμία μείωση μισθού άμεση είτε έμμεση. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επιστροφή των συντάξεων στο ύψος του 2009.
• Οχι στην εντατικοποίηση και στο δουλεμπόριο των εργολάβων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες. Υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις (οκτάμηνα – δίμηνα- εργολαβίες).
• Μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, στελέχωση και προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κανένα κλείσιμο ιατρείου.
• Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην μείνει ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση η Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο. Επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης και σε άλλους οικισμούς.
• Άμεση υλοποίηση της μετεγκατάστασης της Ακρινής χωρίς καμία καθυστέρηση. Να ολοκληρωθεί αυτή της Ποντοκώμης. Καμία σκέψη για επιστροφή χρημάτων από τους κατοίκους της Μαυροπηγής.
• Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.
Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael