Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Επίσημο αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ


Τις επιστολές στον ESM και το Eurogroup υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας 
 
Τον δρόμο προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) παίρνει η επιστολή με την οποία η Ελλάδα ζητεί πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 2,9 δισ. ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέγραψε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέσω της διαδικασίας αποπληρωμής των δανείων αυτών εκτιμάται πως θα προκύψει ετήσια εξοικονόμηση περίπου 75 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό. Εξίσου σημαντικό είναι, όμως, το μήνυμα προς τις αγορές από την κίνηση αυτή, καθώς εκλαμβάνεται ως ακόμη ένα βήμα στη σταθερή πορεία της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας.

Το ζήτημα που πρακτικά βρίσκεται στο τραπέζι από το φθινόπωρο του 2014 (τότε αφορούσε σε σημαντικά περισσότερα ακριβά δάνεια) είχε παγώσει προεκλογικά και ετέθη, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι την προηγούμενη Παρασκευή, τυγχάνοντας θετικής υποδοχής από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποπληρωμής θα απαιτήσει κάποιους μήνες -δύο με τρεις-, καθώς απαιτούνται εγκρίσεις.  

Πρέπει να σημειωθεί πως τα δάνεια από το ΔΝΤ επιβαρύνονταν με πολύ υψηλό επιτόκιο, άνω του 4,5%, όταν πλέον το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με ενδεικτικό επιτόκιο 1,5% στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς.




ethnos.gr






Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael