
Η ψηλότερη χωματερή του κόσμου λιώνει και αποκαλύπτει ανθρώπους και πράγματα που ήταν θαμμένα δεκαετίες, καθώς η εμπορική ορειβασία συναντά την κλιματική αλλαγή.
ο άρθρο αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας του VICE για την κατάσταση του περιβάλλοντος παγκοσμίως. Κάθε γραφείο του VICE εξετάζει τις κύριες ανησυχίες της ανάλογης περιοχής, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει την υγεία του πλανήτη συνολικά και να τονίσει την ευρεία ανάγκη για αλλαγή. Για άλλα άρθρα της σειράς τσέκαρε το Environmental Extremes.Ο Mingma David Sherpa είδε ένα πτώμα την πρώτη φορά που ανέβηκε στο Έβερεστ τo 2010. Ο 20άχρονος τότε Mingma, ήξερε ότι στον δρόμο για την κορυφή υπήρχαν πάνω από 200 πτώματα. Οι ορειβάτες συχνά τα χρησιμοποιούσαν ως σημάδια για την απόσταση και το ύψος. Για παράδειγμα ήξερε, όταν είδε τον Green Boots, το πτώμα ενός ινδού ορειβάτη που αναγνωρίζεται από το χρώμα των neon πράσινων παπουτσιών του, ότι είχε μπει στην death zone, 8.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
«Ένιωθα άσχημα», λέει ο Mingma για την εμπειρία να προσπερνάει το ένα πτώμα μετά το άλλο, ακινητοποιημένα στη στιγμή της τραγωδίας. «Προσπερνούσα διάφορους ανθρώπους που ήταν εμφανώς σε απελπιστική κατάσταση, αλλά δεν μπορούσαν να σωθούν».

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ MINGMA DAVID SHEPRA ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝ ΣΕ ΜΙΑ ΦΙΑΛΗ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: OMKAR KHANDEKAR
Η ομάδα του Mingma διέσωσε και ανέσυρε πτώματα 52 ανθρώπων από το Έβερεστ και το Μακαλού, το πέμπτο πιο ψηλό βουνό στον κόσμο. Απέναντί τους δεν είχαν μόνο το εχθρικό έδαφος, αλλά και τη διαρκή απειλή της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Μόνο πέρυσι, ασυνήθιστα ζεστός καιρός για την εποχή, είχε προκαλέσει χιονοστιβάδα στον παγετώνα Κούμπου, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους.
«Δεν μπορείς πια να προβλέψεις τι θα συμβεί. Kάποιες φορές έχει πολύ χιόνι στα βουνά, κάποιες φορές λιγότερο», λέει ο Mingma.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΑΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SAGARMATHA POLLUTION CONTROL COMMITTEE, NEPAL

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ KALAPATTAR ΓΙΑ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SAGARMATHA POLLUTION CONTROL COMMITTEE, NEPAL
Όμως, η φάση είναι Catch 22. Πολλοί νιώθουν ότι η ευθύνη για το καθάρισμα ανήκει εξίσου σε ιδιωτικά συμφέροντα και στην κοινωνία των πολιτών. Ο Ang Tshering Sherpa, του οποίου τέσσερις γενιές συγγενείς ζουν οδηγώντας αποστολές στο Έβερεστ, λέει πως το καθάρισμα δεν απλώς καλό για το περιβάλλον, αλλά έχει και επιχειρηματική λογική. «Αν θέλουμε να αναπτύξουμε τη δουλειά, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για το περιβάλλον», λέει ο 73χρονος. «Ο προπάππους μου οδηγούσε αποστολές από τη δεκαετία του ‘20, αλλά η πρώτη μεγάλη επιχείριση καθαρισμού έγινε μόλις το 1996 από το Nepal Mountaineering Association. Συμμετείχα με άλλους περίπου 40 Sherpa και κατεβάσαμε επτά τόνους σκουπίδια».

ΑΧΘΟΦΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΠΑΛ ΠΕΡΠΑΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ. ΦΩΤΟΡΓΑΦΙΑ: REUTERS/LAURENCE TAN
Από το 2008 το ταξιδιωτικό γραφείο του Ang Tshering, Asian Trekking Pvt Ltd, έχει δώσει 20% των κερδών σε ετήσιους καθαρισμούς. Με τις οικολογικές αποστολές του πρακτορείου έχουν έκτοτε μαζευτεί πάνω από 20,2 τόνοι σκουπιδιών κι έχουν συγκεντρωθεί πάνω από την κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ. Επίσης, ανασύρθηκαν επτά πτώματα πάνω από τα 8.400 μ. Δεν είναι εύκολο να τα απομακρύνεις από τέτοιο ύψος. Το παγωμένο πτώμα ενός μέσου ανθρώπου μπορεί να ζυγίζει μέχρι 160 κιλά λόγω του πάγου γύρω του, αλλά οι Sherpa το κάνουν για το περιβάλλον, λέει ο Tshering.

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΥΛΙΓΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SAGARMATHA POLLUTION CONTROL COMMITTEE, NEPAL
Νωρίτερα μες στη χρονιά ανατέθηκε στην SPCC, από την κυβέρνηση, να ηγηθεί μιας επιχείρησης καθαρισμού. Την άνοιξη του 2019, όταν το μονοπάτι του Έβερεστ άνοιξε για τους ορειβάτες, μια ομάδα οκτώ ατόμων, σάρωσε τα βουνά κι επέστρεψε με 10,5 τόνους σκουπιδιών και επτά πτώματα. Ο Tshering Tenzing λέει ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια.

ΟΜΑΔΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SAGARMATHA POLLUTION CONTROL COMMITTEE, NEPAL
Για όλα αυτά τα μέτρα η πιο αποτελεσματική λύση είναι η εκπαίδευση, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η διαρκής προσπάθεια, λέει ο Tsering Tenzing. «Το Έβερεστ είναι η μητέρα του Νεπάλ. Και πρέπει να τη σώσουμε».
vice.com