Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

https://i.imgur.com/teIkUvD.jpeg

Type Here to Get Search Results !

Στον Καναδά τρώνε φακές Βοΐου!


 
Κείμενο: Βιβή Κωνσταντινίδου

Η εταιρεία «Προϊόντα Γης Βοΐου» κατάφερε να αναβιώσει την ξεχασμένη καλλιέργεια φακής σε μια εξίσου ξεχασμένη γωνιά της Ελλάδας. Δέκα χρόνια αργότερα, εξάγει πάνω από επτά είδη οσπρίων σε όλο τον κόσμο, πείθοντας ακόμα και τους Καναδούς να καταναλώνουν μακεδονίτικα όσπρια. 

Είναι αρχές Ιουλίου και περίπου 24 ώρες μετά από μια γερή καταιγίδα μια γιγάντια θεριζοαλωνιστική μηχανή πιάνει δουλειά στο οροπέδιο Κέντρο των Γρεβενών, όπου κυματίζουν χρυσαφένια τα ώριμα στάχυα της φακής. 

Στο πλευρό του γεωργού είναι ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης, γεωπόνος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Προϊόντα Γης Βοΐου», μαζί στα καλά και στα δύσκολα. Ο παραγωγός αυτός είναι ένας από τους περίπου 150 που συνεργάζονται με την εταιρεία, μέσω συμφωνίας συμβολαιακής γεωργίας, και δεν μένει απροστάτευτος και αβοήθητος ούτε στιγμή.
 

Λίγο αργότερα, η φακή μεταφέρεται στην αποθήκη για τριήμερη ανάδευση και αερισμό, πριν πάρει τον δρόμο της για την τελική επεξεργασία: καλός καθαρισμός από ξένα σώματα, πέρασμα από τον χρωματοδιαλογέα για διαχωρισμό του ανοιχτόχρωμου σπόρου, που θεωρείται κορυφαίος, ειδική απεντόμωση και συσκευασία. Λίγα χρόνια πριν, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική: ερημωμένα χωριά μετά την εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας και υψηλότατη ανεργία.....


η συνέχεια ΕΔΩ




Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael