Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πώς ο καφές βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου μας;



Μετά το νερό, ο καφές είναι το επόμενο πιο διαδεδομένο ρόφημα παγκοσμίως.

Για τους περισσότερους αποτελεί καθημερινή συνήθεια, που χαρίζει ενέργεια το πρωί. Για μία άλλη ομάδα ανθρώπων, όμως, ο καφές έχει μία ακόμα καθοριστική για την υγεία τους ιδιότητα. Αυτή δεν άλλη από την επίσκεψη στην τουαλέτα!

Πώς επηρεάζει ο καφές τη λειτουργία του εντέρου;

Ο καφές είναι πλούσιος σε φυσικά θρεπτικά στοιχεία, καθώς πρόκειται για φυτικής προέλευσης συστατικό, μας πληροφορεί η Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ. Σε αυτά δεν ανήκει μόνο η καφεΐνη, αλλά και λιγότερο γνωστές βιοδραστικές ουσίες, όπως τα διτερπένια και το χλωρογενικό οξύ. Λίγα λεπτά μετά την κατανάλωση ενός ποτηριού καφέ, τα συστατικά του ταξιδεύουν μέχρι το παχύ έντερο, όπου φαίνεται πως έχουν άμεση επίδραση στην κινητικότητά του.

Αρκετές έρευνες έχουν γίνει για να συγκρίνουν την επίδραση που έχει στη συχνότητα των κενώσεων ο καφές και άλλα ροφήματα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ακόμη και ο ντεκαφεινέ ή το ζεστό νερό αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Όμως τα συμπεράσματα δεν είναι ξεκάθαρα, με τις περισσότερες μελέτες να έχουν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς μετά από κάποιο χειρουργείο. Είναι πάντως βέβαιο, αναφέρει η κ. Παπαϊωάννου, πως το 60% των υγειών ατόμων πιστεύει πως ο καφές βοηθάει τις εντερικές του συνήθειες. Λαμβάνοντας ως δεδομένη τη σχέση μεταξύ διάθεσης και υγείας του εντέρου, η σκέψη και μόνο πως ορισμένα ροφήματα ή συστατικά «προκαλούν» τις επισκέψεις στην τουαλέτα, ίσως είναι αρκετή.

Πόσος καφές είναι αρκετός;

Ένα ποτήρι καφέ, που περιέχει 80 με 130 μιλιγραμμάρια (mg) καφεΐνης φαίνεται πως είναι αρκετό για τους περισσότερους. Άλλα ροφήματα με μικρότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, όπως τα αναψυκτικά τύπου κόλα, με 34mg καφεΐνης, δεν φαίνεται να εμφανίζουν την ίδια καθαρτική δράση. Βέβαια δεν αποκλείεται η θετική επίδραση του ροφήματος να οφείλεται εν μέρει σε όλα εκείνα τα πρόσθετα υλικά, όπως η ζάχαρη και το γάλα.

«Προσοχή χρειάζεται από όσους έχουν συμπτώματα διάρροιας, όπως άτομα με ευερέθιστο έντερο, καθώς μία πολύ λεπτή γραμμή χωρίζει την κατανάλωση καφέ από τις διαρροϊκές κενώσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ντεκαφεϊνέ ή το τσάι θα βοηθήσουν» καταλήγει η κ. Παπαϊωάννου.


Πηγή: healthview.gr
 
 
 
 
 
 
 
 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael