Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Οι τιμές της ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες - Είναι τελικά φθηνότερο το ρεύμα για τα νοικοκυριά;



Την εικόνα στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος μετά τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, παρουσίασε σε έρευνα της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η ΡΑΕ στην έρευνα της παρουσιάζει και τους λόγους που οι καταναλωτές δεν «αποχωρίζονται» την ΔΕΗ και σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση στην αποσυμπίεση του πελατολογίου της Δημόσιας Επιχείρησης

Τον χάρτη των νέων τιμολογίων ρεύματος στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις αυξήσεις της ΔΕΗ παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με την ερευνα της ΡΑΕ η ΔΕΗ συνεχίζει να διατηρεί τις υψηλότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις τόσο στα οικιακά όσο και στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης.
Σύμφωνα πάντα με την ΡΑΕ οι οικιακοί πελάτες μπορούν να βρουν φθηνότερη κιλοβατώρα μέχρι και 20% και οι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με εγκατεστημένη ισχύ έως 25 kVA, έως και 27%. Στις τιμοληψίες της ΡΑΕ έχουν συμπεριληφθεί και οι εκπτώσεις συνέπειας που εφαρμόζει ο κάθε προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΡΑΕ σε σύγκριση των τιιμών στα οικιακά τιμολόγια 17 παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα της μέσης ανταγωνιστικής χρέωσης, με την έκπτωση συνέπειας, για καταναλώσεις από 0 έως 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο καταλήγει ότι η ΔEH, έχει τιμολόγιο στο ανταγωνιστικό σκέλος, 89,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ ο φθηνότερος προμηθευτής στα 72,80 ευρώ.
Τέσσερις εταιρείες τιμολογούν από 83,97 έως 85,81 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, επτά με εύρος από 81,45 μέχρι 81,90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τέσσερις από 77,35 μέχρι 78,26 ευρώ ανά Μεγαβατώρα το τετράμηνο.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των χρεώσεων των ανεξάρτητων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, τέσσερις εταιρείες τιμολογούν με εύρος τιμών από 83,97 έως 85,81 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, επτά με εύρος από 81,45 μέχρι 81,90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τέσσερις από 77,35 μέχρι 78,26 ευρώ ανά Μεγαβατώρα το τετράμηνο.
Παράλληλα η ΡΑΕ διαπιστώνει ότι αν και η αγορά ενέργειας απελευθερώθηκε από το 2008, η δημόσια επιχείρηση κρατά το μερίδιο της στην αγορά στο 73,52% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Χαμηλή και Μέση Τάση αλλά έχει το 88,25% του συνολικού αριθμού των παροχών.

Σε αυτά τα 11 χρόνια οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν στους 25 αλλά παρά το γεγονός αυτό τα ποσοστά κινητικότητας των πελατών, δηλαδή εκείνων που αλλάζουν προμηθευτή, παραμένουν χαμηλά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2019, στο σύνολο των καταναλωτών της χαμηλής και μέσης τάσης (6.756.881) του διασυνδεδεμένου δικτύου (εκτός νησιών) μόλις 226.779 άλλαξαν προμηθευτή. Έτσι το ποσοστό κινητικότητας, ήταν μόλις 3,35%.
Σύμφωνα πάντα με τη ΡΑΕ, στα νησιά, μη διασυνδεδεμένο δίκτυο, από τους συνολικούς 792.605 καταναλωτές χαμηλής και μέσης τάσης, μόλις 19.590 μετακινήθηκαν από πάροχο σε πάροχο, ήτοι το 2,47%.

Η ΡΑΕ περιγράφει επίσης τα εμπόδια της περαιτέρω απελευθέρωσης αγοράς ηλεκτρισμού.
Αυτά είναι:
1. Αδράνεια καταναλωτών και ενδοιασμοί για τη μετακίνηση σε εναλλακτικούς προμηθευτές (γεγονότα ENERGA και HELLAS POWER).
2. Συσσώρευση παραπόνων καταναλωτών αναφορικά με μη ορθή προσυμβατική ενημέρωση, τόσο για τα τιμολόγια προμήθειας (π.χ. μέγεθος εκπτώσεων, ρήτρα οριακής τιμής συστήματος) όσο και, γενικότερα, για τα νόμιμα δικαιώματά τους (π.χ. υπαναχώρηση), με αποτέλεσμα και την απόκλιση της τιμής μεταξύ του συμβατικού σταδίου και του σταδίου της έκδοσης λογαριασμού.
3. Παράπονα προμηθευτών αναφορικά με δυσλειτουργία και καθυστερήσεις στις εφαρµοζόµενες διαδικασίες στην εξυπηρέτηση αιτηµάτων τους, από Διαχειριστή Δικτύου.
4. Εμπόδια στο άνοιγμα της αγοράς προμήθειας των ΜΔΝ, λόγω έλλειψης μέτρων και εργαλείων αντιστάθμισης ρίσκου, π.χ τύπου ΝΟΜΕ.




dikaiologitika.gr








Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael