Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

«Χρυσές» συντάξεις: Πώς θα γυρίσουν τα χρήματα στο Δημόσιο οι συνταξιούχοι



Σύμφωνα με ειδικούς η μηνιαία παρακράτηση για τις «χρυσές» συντάξεις θα τοποθετείται κοντά στα  900 ευρώ τον μήνα

Με το ανώτατο όριο για τις «χρυσές» συντάξεις να φτάνει πλέον τα 4.608 ευρώ, σύμφωνα με την τροπολογία που εντάχθηκε την Πέμπτη (8/8) στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, οι συνταξιούχοι που έχουν εισπράξει τα υπέρογκα ποσά, τα οποία έφταναν έως και τις 10.000 ευρώ τον μήνα, είναι πλέον υποχρεωμένοι δια νόμου να τα επιστρέψουν πίσω στα δημόσια ταμεία.

Ταυτόχρονα, για τις εν λόγω υψηλές συντάξεις για τις οποίες εκκρεμούσε η έκδοσή τους, οι συνταξιούχοι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν ποσά, ενώ θα δοθούν αναδρομικά με τον ισχύοντα νόμο, δηλαδή με πλαφόν στα 4.608 ευρώ.
Παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι

Πιο συγκεκριμένα, για την επιστροφή των ποσών πίσω στα δημόσια ταμεία -χρωστούμενα στον ΕΦΚΑ - η τροπολογία του υπουργείο διαχωρίζει τους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες, οι οποίοι εισπράττουν πάνω από 4.608 ευρω τον μήνα:

-Νέοι συνταξιούχοι που έχουν αιτηθεί και λάβει σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ πρόκειται τουλάχιστον για 12 συνταξιούχους που εισπράττουν συντάξεις 4.500 έως 7.000 ευρώ τον μήνα με το νέο σύστημα υπολογισμού που ισχύει για όλους από τον Μάιο του 2016.

- Παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν ήδη υποβάλλει αίτηση ή ήταν ήδη συνταξιούχοι στις 13 Μαΐου του 2016. Με τον επανυπολογισμό οι συντάξεις τους ευθυγραμμίζονται σταδιακά με τις νέες συντάξεις και συνεπώς υπάρχουν και σε αυτήν την πολυπληθέστερη κατηγορία (συνολικά οι παλαιοί συνταξιούχοι είναι 2.5 εκατομμύρια) υψηλοσυνταξιούχοι. Το υπουργείο Εργασίας ερευνά το ακριβές πλήθος των παλαιών υψηλοσυνταξιούχων.

Το πλαφόν μπήκε τελικά στα 4.608 ευρώ και ισχύει αναδρομικά. Καταλαμβάνει όλες τις συντάξεις, παλαιές και νέες, από τη στιγμή της έκδοσής τους ή του επανυπολογισμού τους. Αυτό σημαίνει πως όσοι συνταξιούχοι εισπράττουν πάνω από 4.608 ευρώ τον μήνα πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά στον ΕΦΚΑ. Ο  συμψηφισμός και η επιστροφή των επιπλέον ποσών θα γίνει με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης.

Σύμφωνα με ειδικούς αυτό σημαίνει πως η μηνιαία παρακράτηση τοποθετείται κοντά στα  900 ευρώ τον μήνα.
Συνεπώς για τις 2 κατηγορίες συνταξιούχων:

-Οι νέοι συνταξιούχοι δεν είχαν εξαρχής πλαφόν. Αρα, τα τυχόν επιπλέον ποσά ανατρέχουν στην πρώτη στιγμή έκδοσης της σύνταξής τους.

Για παράδειγμα:

-Εστω συνταξιούχος με μηνιαία σύνταξη 6.000 ευρώ, την οποία εισπράττει από Φεβρουάριο 2018. Οφείλει να επιστρέψει το υπερβάλλον μηνιαίο ποσό των 1.390 ευρώ για 19 μήνες, δηλαδή 26.400 ευρώ. Στο εξής θα λαμβάνει 4.608 ευρώ και θα αποδίδει το 20% (900 ευρώ) για το αναδρομικό όφελος, το οποίο θα αποπληρώσει σε 28 μήνες.

-Οι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν πλαφόν 2.000 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 3.000 ευρώ στο άθροισμα συντάξεων έως 31-12-2018, οπότε η αναδρομική ισχύς του νέου πλαφόν ανατρέχει γι' αυτούς στην 1-1-2019.

Υπενθυμίζεται, επίση, πως η αύξηση για όσους δικαιούνται υψηλότερη σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό προβλέπεται να γίνει όχι εφάπαξ, αλλά σε 5 ετήσιες ισόποσες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται εντός του 2019. 




ethnos.gr





Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael