Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σε αποσύνθεση τα νοσοκομεία στην επαρχία...

Επιστολή με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, απέστειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ.

Σε αποσύνθεση τα νοσοκομεία στην επαρχία | tanea.gr

Ντόμινο ελλείψεων και προβλημάτων εντοπίζονται στα νοσοκομεία των νησιών ακόμη και κατά τον πλέον δημοφιλή καλοκαιρινό μήνα όπου «σφύζουν» από τουρίστες. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζονται με εξοντωτικά ωράρια ώστε να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες, ενώ την ίδια στιγμή στην οδό Αριστοτέλους λειτουργούν «πυροσβεστικά» ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα η λειτουργία κλινικών αιχμής.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του νοσοκομείου Σαντορίνης που τρία χρόνια μετά τα εγκαίνιά του ακροβατεί εξαιτίας των κενών σε προσωπικό. Ειδικότερα, ο μοναδικός αναισθησιολόγος του νοσηλευτικού ιδρύματος, έπειτα από δέκα σχεδόν μήνες αδιάκοπης εργασίας, αιτήθηκε να κάνει χρήση της νόμιμης καλοκαιρινής αδείας του.
Ομως η ολιγοήμερη απουσία του (η άδεια που έχει αιτηθεί αφορά το διάστημα από 23/08 ως 01/09) θα έβαζε προσωρινό… λουκέτο τόσο στη μαιευτική κλινική όσο και στον χειρουργικό τομέα. Και αυτό διότι, μεταξύ άλλων, τις ημέρες που δικαίως ο γιατρός του νοσοκομείου ζητούσε να αναπαυθεί, αναμένονταν περίπου δέκα τοκετοί.
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «δεν προτίθεται να αναστείλει την άδειά του, καθώς για την κάλυψη των αναγκών έχει εφημερεύσει καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα διαφύλαξης της υγείας του, αλλά και της ασφάλειας των ασθενών».
Υπό την πιεστική αυτή κατάσταση – ιδίως δε εάν αναλογιστεί κανείς ότι στις 6 Αυγούστου στη Σαντορίνη έφτασαν κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 18.300 ανθρώπων, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επισκέπτες που καταφτάνουν ημερησίως αεροπορικώς ή με συμβατικά πλοία – το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να βρει λύση, έστω και στο παρά πέντε. Ειδικότερα και σύμφωνα με στελέχη στην οδό Αριστοτέλους, ο μοναδικός αναισθησιολόγος δέχτηκε έπειτα από σχετική έκκληση να μεταθέσει την άδειά του μία εβδομάδα αργότερα – δηλαδή στις 28 Αυγούστου – με τις ίδιες πηγές να υπογραμμίζουν ότι ο χρόνος αυτός είναι αρκετός ώστε να καλυφθεί το κενό.
Πάντως και όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η αιτία που το νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν δελεάζει τους γιατρούς, παρά την ανεργία που πλήττει (και) τον συγκεκριμένο κλάδο, είναι βαθύτερη.
«Οι γιατροί δεν προσλαμβάνονται από την ΑΕΜΥ ΑΕ με το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ, αλλά ως ΠΕ υπάλληλοι του Δημοσίου με 900 ευρώ μισθό τον μήνα (μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων). Με τις εφημερίες το σύνολο των αποδοχών τους είναι 1.400 ευρώ τον μήνα. Ποιος να αποδεχτεί τον διορισμό του με χρήματα που φτάνουν μόνο για το νοίκι του σπιτιού του;» διερωτάται σε σχετική καταγγελία η ΠΟΕΔΗΝ.

Γιατροί με μπλοκάκι

Οι αρρυθμίες που ανακύπτουν στις τουριστικές «ναυαρχίδες» δεν σταματούν στο πολυφημισμένο, κυκλαδίτικο νησί. Στο νοσοκομείο της Λευκάδας επίσης υπηρετεί μόνο ένας αναισθησιολόγος, με αποτέλεσμα ο χειρουργικός τομέας να υπολειτουργεί.


η συνέχεια tanea.gr









Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael