Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σιάτιστα: Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Ιησού Χριστού (φωτο)


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στο ομώνυμο εξωκκλήσι, στην ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας. Το εξωκκλήσι αυτό χτίστηκε από τον Σιατιστινό ευεργέτη κ. Αλέξιο Λιάκο το έτος 1962.
Την Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2019 το απόγευμα, εψάλη ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας από τους Ιερείς της ενορίας, τους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Βασίλειο και π. Νέστορα, και ακολούθησε η περιφορά της Αγίας εικόνας της Μεταμορφώσεως πέριξ του εξωκλησίου. Στη συνέχεια ο π. Βασίλειος αναφέρθηκε στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Χριστού και έκανε μερικά ερμηνευτικά σχόλια επάνω στα λόγια του Θεού Πατρός, που είπε: «Ούτος εστίν ο Υιός μου, ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα. Αυτού ακούετε».

Είπε ο π. Βασίλειος: «Η μαρτυρία του Πατρός έχει μια άπειρη βαρύτητα, επειδή είναι μια άμεση αποκάλυψη. Όπως και στη βάπτιση, έτσι και εδώ, έχουμε μια πλήρη θεοφανεία.

 Το κέντρο της θεοφανείας, και στις δυο περιπτώσεις, κατέχει ο Υιός. Το Πνεύμα το Άγιο, εκεί στη βάπτιση, ήταν «ὡσεί περιστερά» και εδώ στη μεταμόρφωση είναι «ὡς νεφέλη φωτεινή».

Ο Πατήρ εμφανίζεται ως φωνή, και εκεί στη βάπτιση και εδώ. Και πάντοτε με την ίδια μαρτυρία, ότι «αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός»…        Πριν, όμως, από αυτές τις δυο μαρτυρίες του Θεού Πατρός για τον Υιό, προηγήθηκε μια άλλη μαρτυρία, για τον Υιό, από τον προφήτη Μωυσή, ο ποίος ήταν παρών κατά τη στιγμή που δινόταν η μαρτυρία του Πατρός για τον Υιό. Και την είχε δώσει αυτή τη μαρτυρία 1.500 χρόνια π.Χ. Είπε ο Θεός στον Μωυσή: «Προφήτην εκ των αδελφών σου ως εμέ αναστήσει σοι Κύριος ο Θεός σου, αυτού ακούσεσθε», «Ο Κύριος ο Θεός σου, λαέ του Ισραήλ, θα φέρει στην ιστορία έναν άλλον προφήτη – νομοθέτη, σαν κι εμένα. Αυτόν να ακούσετε.» Ο Πατήρ στη μεταμόρφωση τι είπε; «Αυτού ακούετε» «Αυτόν, τον Ιησούν, να ακούτε». Ώστε ο Ιησούς είναι ο άλλος νομοθέτης – προφήτης. Καταπληκτικό!!!

          …αργότερα ο Απόστολος Παύλος θα γράψει ότι, «Δεν υπάρχει σε κανέναν άλλο ή σωτηρία, παρά μόνο στον Ιησού Χριστό» και ότι, «Ο Ιησούς Χριστός, και χθες και σήμερα και στους αιώνες, είναι ο αυτός, ο ίδιος», ο ένας, ο μοναδικός, ο αιώνιος σωτήρας.


       …Το «αυτού ακούετε», μόνο σ’ αυτόν να ακούτε και όχι σε κανέναν άλλο, αποτείνεται τόσο στους τρεις μαθητές, όσο και στο Μωυσή και στον Ηλία. Κι εκείνοι έπρεπε να τον ακούν.

Το «αυτό ακούετε» αποτείνεται και σε όλους τους ανθρώπους. Και σε μας, και στον καθένα μας. Όλοι οι άγιοι, οι όσιοι, οι δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης, όλοι αυτόν άκουσαν.

Όποιος, λοιπόν, ακούει το Χριστό, θα έχει Ζωή Αιώνια.

Όποιος «αυτού ακούει», ποτέ δεν θα αποπροσανατολισθεί στη ζωή του. Ποτέ δεν θα τον βασανίσει κανένα υπαρξιακό πρόβλημα, επειδή ο Χριστός είναι αυτός που κρατάει τα κλειδιά του θανάτου και του Άδου, όπως λέει στην Αποκάλυψη ο ευαγγελιστής Ιωάννης.


Όποιος «αυτού ακούει» θα έχει κοινωνία μετά Πατρός και μετά του Υιού αυτού και του Αγίου Πνεύματος.

Και τέλος όποιος «αυτού, του Ιησού Χριστού, ακούει», δεν ακούει του αντίχριστου ή των αντίχριστων φωνών.

Τι να πούμε και τι να περιγράψουμε για την εποχή μας, που είναι ένα βάραθρο, είναι Άδης, μια κοιλάδα κλαυθμώνος!!! Και είναι τέτοια, επειδή δεν ακούει τη φωνή του Ιησού Χριστού. Και όχι απλώς δεν την ακούει, αλλά και τον υβρίζει και τον βλασφημεί και τον αποκηρύττει. Εμείς, όμως, που πιστεύουμε στον Κύριο, «αυτού ακούομεν», κι έτσι τηρούμε αυτή την εντολή του ουρανίου Πατρός, που είπε: «Αυτού ακούετε».


Το υπερφυές θαύμα της μεταμορφώσεως, αγαπητοί μου αδελφοί, μας δίνει το μήνυμα και της δική μας μεταμορφώσεως, που είναι η κορυφαία υπακοή στον Υιό, όπως τονίζει ο Απόστολος Παύλος Ρωμ. ΙΒ΄ 2 «Μη συσχηματίζεσθε τω αιώνι τούτω, αλλά μεταμορφούσθε τη ανακαινώσει του νοός υμών…». Μη συμμορφώνεσθε με το πνεύμα του κόσμου τούτου αλλά να μεταμορφώνεσθε, δια της ανακαινίσεως του πνεύματός σας, ώστε να διακρίνετε, ποιο είναι το θέλημα του Θεού, το οποίο είναι αγαθό, ευάρεστο και τέλειο.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πανηγυρικό εσπερινό συμμετείχε πλήθος πιστών, οι οποίοι συνέρρεαν καθ’ όλη την διάρκεια της ακολουθίας, μέχρι αργά το βράδυ, για να προσκυνήσουν την Ιερά εικόνα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

Το πρωί της Τρίτης 6 Αυγούστου 2019 εψάλη ο Όρθρος της εορτής και η Θεία Λειτουργία, πάλι στο εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, και σύμφωνα με το εκκλησιαστικό έθος, οι Ιερείς της ενορίας ευλόγησαν τα σταφύλια, τα οποία μοιράστηκαν στο τέλος μαζί με το αντίδωρο.





Ἐνορία Ἁγίου Νικολάου Σιάτιστας 
 
 
 


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael