Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Η Ευρώπη ενισχύει την δασοπυρόσβεση για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές


Οι πυρκαγιές έχουν κάψει φέτος ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα στην Ε.Ε.. Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε και ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος αυτή την εποχή. Οι φετινές προβλέψεις λοιπόν δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, αν αναλογιστούμε ότι συνολικά το 2018, 1.350.000 στρέμματα έγιναν στάχτη.

Έξι κράτη μέλη της Ε.Ε. γλίτωσαν από τις καταστροφικές φωτιές. Μόνο στη χώρα μας, πάνω από 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την πύρινη λαίλαπα το 2018.


Οι πυρκαγιές έχουν κάψει φέτος ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα στην Ε.Ε.. Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε και ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος αυτή την εποχή. Οι φετινές προβλέψεις λοιπόν δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, αν αναλογιστούμε ότι συνολικά το 2018, 1.350.000 στρέμματα έγιναν στάχτη. Έξι κράτη μέλη της Ε.Ε. γλίτωσαν από τις καταστροφικές φωτιές. Μόνο στη χώρα μας, πάνω από 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την πύρινη λαίλαπα το 2018.
Κροατία

Βρισκόμαστε στην Κροατία. Πάνω από 100 οχήματα, ένα ελικόπτερο, δύο Καναντέρ και περίπου 300 πυροσβέστες από επτά ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στο νησί Κρες, το νησί της Κροατίας. Βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Δεν πρόκειται όμως για μια αληθινή πυρκαγιά.

Είναι μια τεράστια προσομοίωση επιχείρησης κατάσβεσης, που διαρκεί τέσσερις μέρες. Ονομάζεται Cres-Modex 2019. Πραγματοποιείται ενόψει της θερινής περιόδου για να εκπαιδευτούν ξένες ομάδες πυρόσβεσης σε πραγματικές συνθήκες, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν σε διεθνείς αποστολές. Η λέξη κλειδί σ' αυτές τις επιχειρήσεις και ο στόχος της άσκησης είναι η άψογη συνεργασία των διαφορετικών τμημάτων:

«Το να δημιουργήσουμε διαφορετικές ομάδες από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές γλώσσες, ώστε να δουλεύουν μαζί με τον ίδιο στόχο, χρειάζεται μέθοδο. Αυτή η άσκηση μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον τρόπο συνεργασίας μας, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, όταν όλα αυτά συμβούν πραγματικά» αναφέρει ο Βίκτορ Φερνάντεζ, από την ισπανική συμβουλευτική ομάδα δασοπυρόσβεσης.

Οι ομάδες πυρόσβεσης δρουν σε διαφορετικά σημεία του νησιού, για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις ανάλογες αυτών που βίωσαν η Ελλάδα και η Πορτογαλία, το προηγούμενο καλοκαίρι. Είναι σε υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο. Ειδικοί κάνουν την αποστολή να φαίνεται όσο γίνεται πιο αποτελεσματική και δύσκολη.

Η άσκηση δεν έχει να κάνει με το πώς σβήνουν μια φωτιά, αλλά με το πώς αναπτύσσεται μια συντονισμένη στρατηγική, πώς σχεδιάζεις κινήσεις τακτικής και πώς διευθύνεις διεθνείς ομάδες να δράσουν σε μια άγνωστη σε αυτές περιοχή.

Ένας Γάλλος αξιωματικός συντόνισε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ όλοι οι πυροσβέστες έπρεπε να ακολουθήσουν τις καθορισμένες τεχνικές της Ε.Ε. Είναι σαν να μιλούν την ίδια γλώσσα σε επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ στην πραγματικότητα δεν τη μιλούν. Αυτές οι ομάδες είναι μέρος των δυνάμεων που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.

Από το 2001, ο μηχανισμός αυτός έχει επέμβει πάνω από 300 φορές σε πολύ σύνθετες καταστάσεις παγκοσμίως. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει ενισχυθεί με το σύστημα προστασίας RescEU. Πρόκειται για ένα εφεδρικό σύστημα με πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, αντλίες νερού και επίγειες μονάδες έρευνας και διάσωσης και παροχής ιατρικής βοήθειας. Το σύστημα ενισχύει επίσης τα μέτρα πρόληψης καταστροφών και δημιουργεί ένα κοινό ευρωπαϊκό όργανο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

«Σίγουρα, μέσω του RescEU, μπορούμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές. Οι καταστροφές αυτές δεν γνωρίζουν σύνορα. Και πρέπει να βρούμε τρόπους να το διαχειριστούμε. Επίσης, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα» τονίζει ο Χρήστος Στυλιανίδης, Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Η συγκεκριμένη άσκηση προσφέρει επίσης την ιδανική ευκαιρία να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες και εργαλεία που μπορούν να εφαρμοστούν στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Ισπανοί ειδικοί έφεραν εδώ ένα νέο σύστημα εκτίμησης της φωτιάς.

«Είναι ένα απλό εργαλείο οπτικοποίησης της κατάστασης. Με μια ματιά μπορείς να δεις την περιοχή, το πώς εξαπλώνεται η φωτιά, ποια είναι η τωρινή της περίμετρος και πώς θα κινηθεί» εξηγεί ο Ροντίγκρο Άλβαρες από τη ισπανική συμβουλευτική ομάδα εκτίμησης φωτιάς στο δάσος.

Οι περισσότερες φωτιές προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, τη μη σωστή διαχείριση των δασών και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων. Γι' αυτό οι ειδικοί πιστεύουν ότι ότι η πρόληψη παραμένει ο βασικός παράγοντας για την προστασία ανθρώπων και δασών.gr.euronews.com
Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael