Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πόνος στην κοιλιά όταν την πιέζετε με το χέρι – Αιτίες για κάθε σημείο που πονάτε


πόνος στην κοιλιά
 
Πολλές φορές μπορεί να έχετε νιώσει ότι πονάτε στην κοιλιά σας, αλλά μόνο όταν την πιέζετε σε κάποιο σημείο. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τον γενικό πόνο στην κοιλιά, ο οποίος είναι υπαρκτός, ανεξάρτητα από το αν ασκείτε πίεση σε εκείνο το σημείο, ή όχι.

Γιατί μπορεί να υπάρχει πόνος στην κοιλιά, όταν ασκείτε πίεση;

Κανονικά, η κοιλιακή χώρα δεν πρέπει να είναι ευαίσθητη στο άγγιγμα και την ελαφρά πίεση. Πόνος από πίεση στην κοιλιά προκαλείται μόνο όταν τα όργανα, ή οι ιστοί της περιοχής φλεγμαίνουν. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να οφείλεται σε πλήθος αιτιών, όπως τραυματισμό, λοίμωξη, ή αντιδράσεις που προκαλούνται από κάποιο ανοσοποιητικό παράγοντα, όπως αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα. Η φλεγμονή είναι ένας του οργανισμού μηχανισμός για την προστασία των ιστών. Ως εκ τούτου, η ευαισθησία/πόνος είναι ένδειξη υποκείμενης βλάβης ιστού.

Ποια όργανα υπάρχουν στην κοιλιά και πού βρίσκονται

Η κοιλιά μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα τεταρτημόρια: το δεξιό άνω τεταρτημόριο (ΔΑΤ), το αριστερό άνω τεταρτημόριο (ΑΑΤ), το δεξιά κάτω τεταρτημόριο (ΔΚΤ) και το αριστερό κάτω τεταρτημόριο (ΑΚΤ). Ο πόνος στην κοιλιά, όταν πιέζετε αυτά τα τεταρτημόρια είναι συνήθως ενδεικτικός ενός προβλήματος με ένα όργανο στο συγκεκριμένο τεταρτημόριο.
  1. Πάνω δεξιά στην κοιλιά (ΔΑΤ) υπάρχουν: Ήπαρ, χοληδόχος κύστη, πάγκρεας, λεπτό έντερο και παχύ έντερο (το τμήμα που κινείται εγκάρσια στον κορμό του σώματος)
  2. Πάνω αριστερά στην κοιλιά (ΑΑΤ) υπάρχουν: Στομάχι, λεπτό έντερο, παχύ έντερο (το ίδιο τμήμα με το ΔΑΤ), πάγκρεας και σπλήνας.
  3. Κάτω δεξιά στην κοιλιά (ΔΚΤ) υπάρχουν: Παχύ έντερο (σκωληκοειδής απόφυση και ανερχόμενο παχύ έντερο) και λεπτό έντερο.
  4. Κάτω αριστερά στην κοιλιά (ΑΚΤ) υπάρχουν: Παχύ έντερο (κατώτερο και σιγμοειδές) και λεπτό έντερο.
Το λεπτό και το παχύ έντερο καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιακής κοιλότητας. Επεκτείνονται σε όλα τα κοιλιακά τεταρτημόρια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στα χαμηλότερα τεταρτημόρια.
πόνος στην κοιλιά
Το περιτόναιο ευθυγραμμίζει τα κοιλιακά όργανα, τους παρέχει υποστήριξη και επιτρέπει επίσης τη διέλευση των αιμοφόρων και αγγείων και των νεύρων.

Πόνος στην κοιλιά όταν την πιέζετε: Αιτίες

Η θέση του πόνου καθώς και τα συνοδευτικά συμπτώματα μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση της πιθανής αιτίας κάθε φορά. Κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να απομονωθεί το πρόβλημα σε ένα συγκεκριμένο τεταρτημόριο καθώς τα όργανα μπορεί να επικαλύπτονται και ο πόνος να “ακτινοβολείται” σε γειτονικά τεταρτημόρια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις αιτίες που θα διαβάσετε παρακάτω, η σωστή διάγνωση γίνεται μόνο από γιατρό και ποτέ από κάτι που διαβάζετε στο διαδίκτυο. Οι πληροφορίες εδώ είναι έγκυρες, αλλά μόνο συμβουλευτικές. Θυμηθείτε ότι μερικές από τις σοβαρές και ίσως απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, ενώ λιγότερο σοβαρές καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν με σοβαρά συμπτώματα. Η ιατρική φροντίδα είναι επομένως απαραίτητη.

Πόνος στην κοιλιά: Πάνω δεξιά και πάνω αριστερά

Πόνος στο ήπαρ:

  • Το μεγαλύτερο μέρος του ήπατος βρίσκεται στο δεξιό άνω τεταρτημόριο και εκτείνεται στο αριστερό ανώτερο τεταρτημόριο.
  • Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος και συχνά προκαλείται από ιογενή λοίμωξη.
  • Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (καρκίνος του ήπατος) είναι μια άλλη πιθανή αιτία πόνου και ευαισθησίας σε αυτή την περιοχή.

Πόνος στη χοληδόχο κύστη:

  • Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και εκτείνεται γύρω από την άνω μεσαία περιοχή της κοιλιάς.
  • Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης μπορεί να εμφανιστεί αν έχετε πέτρες στην χολή, ή κάποια μόλυνση. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν πόνο και ευαισθησία σε αυτήν την περιοχή.
  • Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης και του χοληφόρου πόρου μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνος για τον πόνο και την τρυφερότητα στο σημείο αυτό.

Πόνος στο πάγκρεας:...


Δείτε τη συνέχεια iatropedia.gr




Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael