Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Καλπάζει προς τα 1.600 δολάρια ο χρυσός



Άνοδο πάνω από τα 1.500 δολάρια ανά ουγγιά σημειώνει η προθεσμιακή τιμή του χρυσού, υποστηριζόμενη από τις εισροές που προσελκύει το πολύτιμο νόμισμα ως παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο χαλαρώνουν τη νομισματική τους πολιτική.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,3%, φθάνοντας στα 1,503,30 δολάρια ανά ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013, στο Comex.

Μετά και την τελευταία αυτή άνοδο, τα συνολικά κέρδη για τον χρυσό μέχρι στιγμής φέτος διαμορφώνονται στο 17%. Κέρδη που υποστηρίζονται από εισροές σε exchange-traded funds (ETFs).

Οι κεντρικές τράπεζες στην Ινδία και τη Νέα Ζηλανδία εξέπληξαν τις αγορές την Τετάρτη μειώνοντας τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο και ενισχύοντας έτσι τις προσδοκίες ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους κι άλλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Ο χρυσός ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους της αναταραχής που επικρατεί στις αγορές, καθώς μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με νέους δασμούς σε βάρος κινεζικών αγαθών, το γιουάν αφέθηκε να κάνει ελεύθερη πτώση και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι χειραγωγεί το νόμισμά της.

Η σύγκρουση αυτή, με τη σειρά της, αύξησε τις πιθανότητες για περισσότερη χαλάρωση από την Federal Reserve.

«Ο χρυσός εξυπηρετεί τον παραδοσιακό του ρόλο ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο», υποστηρίζει ο Wayne Gordonτης UBS Group.

Σύμφωνα με το σενάριο κινδύνου της τράπεζας, το οποίο «βλέπει» περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, οι τιμές θα μπορούσαν να φθάσουν τα 1.600 δολάρια, λέει.

Τα futures διαπραγματεύονταν στα 1.497,80 ανά ουγγιά στις 7:55 π.μ. στο Λονδίνο, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη μέρα.

Το ασήμι, ο φθηνότερος «ξάδελφος» του χρυσού, ανέκαμψε επίσης. Οι τιμές spot σημείωσαν άνοδο 2,2% φθάνοντας στα 16,8082 δολάρια ανά ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.


Χαμηλότερα επιτόκια
Τον περασμένο μήνα, η Fed μείωσε το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ανταποκρινόμενη εν μέρει στην επίπτωση του εμπορικού πολέμου. Τα χαμηλότερα επιτόκια ενισχύουν την ελκυστικότητα του μη τοκοφόρου χρυσού. Η Goldman Sachs αναμένει ότι θα υπάρξουν συνολικά τρεις μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος.

Την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας συγκλόνισε τις αγορές με μία μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ινδίας προχώρησε επίσης σε μεγαλύτερη κίνηση από την αναμενόμενη.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν κάνει τους επενδυτές να σπεύδουν προς ασφαλή καταφύγια, ωθώντας το απόθεμα των παγκόσμιων ομολόγων αρνητικής απόδοσης σε επίπεδα-ρεκόρ, με την κεφαλαιοποίηση του δείκτη Bloomberg Barclays Global Negative Υielding Debt να κλείνει στα 15,01 τρισεκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων έχει υποχωρήσει.

Ο χρυσός έχει πολλούς οπαδούς μεταξύ των βετεράνων επενδυτών. Ο Μαρκ Μόμπιους δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι τιμές ήταν έτοιμες να ξεπεράσουν τα 1.500 δολάρια, καθώς τα επιτόκια κατευθύνονται χαμηλότερα, δηλώνοντας: «Λατρεύω τον χρυσό».

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge funds, Ρέι Ντάλιο, εκτίμησε ότι η αγορά μπορεί να βρίσκεται στην αρχή μιας περιόδου που θα είναι πολύ θετική για χρυσό.

Όμως, εκτός από τις προκλήσεις που δημιουργεί ο εμπορικός πόλεμος, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι, όπως η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία μέσα στο έτος, αλλά και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.

Το ράλι της τιμής του χρυσού υποστηρίζεται και από τις αγορές των κεντρικών τραπεζών, με τις Αρχές στην Κίνα, τη Ρωσία, την Πολωνία και το Καζακστάν να ενισχύουν όλες τα περιουσιακά στοιχεία τους.

«Η εξέλιξη των γεγονότων μετά την απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή νέων δασμών μείωσε κι άλλο τις πιθανότητες μιας συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας μεσοπρόθεσμα», δήλωσε σε e-mail η Jingyi Pan, αναλύτρια της IG Asia στη Σιγκαπούρη.

«Με δεδομένο ένα τέτοιο σκηνικό, η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων είναι, όπως θα ήταν αναμενόμενο, η φυγή προς την ασφάλεια», τόνισε, εκτιμώντας ότι η τιμή του χρυσού αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει.





mononews.gr



Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael