Έτη φωτός μακριά από κοσμικότητες, ρακέτες και μπητσόμπαρα, αυτές οι παραλίες της Πελοποννήσου είναι ό,τι πρέπει για ερημίτες.
της Ηρώς Κουνάδη
Για να βρίσκεσαι εδώ και να διαβάζεις αυτές τις γραμμές, είσαι κι εσύ από τους μυστήριους αυτούς τύπους που ψάχνουν κάθε καλοκαίρι μια παραλία να είναι μόνοι τους. Μακριά από ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar, ρακετίστες και φλαμινγκοφόρους, μόνο εσύ, το έτερο ήμισυ και τα τζιτζίκια –άντε και άλλη μια παρέα χίπηδων ερημιτών, στην άλλη άκρη της παραλίας. Μην ψάχνεις άλλο. Σε έχουμε καλυμμένο.
Το Φωκιανό, στην Αρκαδία
Στον χάρτη, εδώ
Σας το έχουμε συστήσει και παλιότερα όταν ακόμα απείχε μία ώρα οδήγησης από οποιοδήποτε κατοικημένο μέρος γύρω του. Από το περασμένο φθινόπωρο έχει έναν ολοκαίνουριο δρόμο που το φέρνει ένα 20λεπτο κοντά στο υπέροχο Κυπαρίσσι. Το Φωκιανό, που λες, έχει φανταστικά γαλαζοπράσινα νερά, μεγάλα λευκά βότσαλα και τις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα που βουτούν απότομα στη θάλασσα να κλείνουν τον ημικυκλικό κολπίσκο του. Ένα ταβερνάκι στο πίσω μέρος της παραλίας απλώνει τα τραπεζάκια του πάνω στα βότσαλα, και σερβίρει την ψαριά της ημέρας στο τηγάνι, με soundtrack τα τζιτζίκια.
Οι Κάποι, στη Λακωνία
Στον χάρτη, εδώ
Φωτό: Nick | GoogleMaps
Ανάμεσα στη Βάθεια και τα Άλικα, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της απόλυτα πέτρινης λακωνικής Μάνης, η παραλία των Κάπων έχει νερά τόσο διάφανα που θα έπαιρνες όρκο πως είναι νερά πισίνας. Καταλήγουν σε μεγάλα λευκά βότσαλα που σχηματίζουν έναν τόσο δα κολπίσκο στον οποίο φτάνεις περπατώντας ένα δεκάλεπτο στο μονοπάτι. Φέρε μάσκα, γιατί ο βυθός είναι απίστευτος, και προμήθειες γιατί φυσικά και δεν είναι οργανωμένη –για την ακρίβεια, θα την πετύχεις πιθανότατα άδεια ακόμα και Δεκαπενταύγουστο. Ο βράχος στην άκρη της παραλίας λέγεται Γαϊδουρόπετρα, και είναι ό,τι πρέπει για βουτιές από ψηλά.
Η Τράπεζα, στην Αχαΐα
Στον χάρτη, εδώ
Μυστική για τους κατοίκους του πελοποννησιακού βορρά δεν είναι καθόλου. Αν, όμως, δεν ξέρεις κόσμο στην περιοχή να σου τη συστήσει, πιθανότατα δεν την έχεις ούτε ακουστά. Κι αυτό πρέπει επειγόντως να αλλάξει, γιατί η Τράπεζα μαζί με την φυσική συνέχειά της, την Πούντα είναι η καλύτερη ίσως παραλία του Κορινθιακού Κόλπου. Ψιλό βοτσαλάκι, κρυστάλλινα νερά, θέα σε ένα καρτποσταλικό ηλιοβασίλεμα, και για καταπράσινο φόντο οι πλαγιές του Άη Λιά που υψώνονται πίσω της συνθέτουν το ονειρικό της τοπίο. Είναι σε σημεία οργανωμένη, χωρίς αυτό να σημαίνει κοσμοσυρροή, ή ότι δεν θα βρεις ελεύθερο χώρο να απλώσεις την πετσέτα σου εσύ που δεν συμπαθείς τις ξαπλώστρες.
Ο Άγιος Φωκάς, στη Λακωνία
Στον χάρτη, εδώ
Στη Λακωνία μεν, όχι στη Μάνη δε. Ο Άγιος Φωκάς βρέχεται από τα νερά του Μυρτώου, στην πελοποννησιακή ανατολή, λίγο νοτιότερα της Μονεμβασιάς. Είναι μια πανέμορφη, αμμουδερή παραλία (οι αμμολάτρεις φοβηθήκατε πως όλες οι μυστικές παραλίες που προτείνουμε είναι βοτσαλωτές, ε;) με βαθυγάλαζα νερά και ένα εντελώς νησιώτικο εκκλησάκι, τον ομώνυμο Άγιο Φωκά, χτισμένο επάνω σε ένα μικροσκοπικό νησί το οποίο συνδέει με τη στεριά ένα γεφυράκι. Οι φαν της πεζοπορίας, σημειώστε πως από εδώ ξεκινά ένα καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι που θα σας φέρει μετά από 4 ώρες παραθαλάσσιας διαδρομής στο Σπήλαιο της Καστανιάς. Λεπτομέρειες έχουν οι φίλοι μας στο All about Peloponnisos.
Οι Κολονίδες, στη Μεσσηνία
Στον χάρτη εδώ
Τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια της Κορώνης, αυτή η γλυκύτατη παραλιούλα έχει αφράτη άμμο μέσα κι έξω από το νερό, υπέροχα διάφανα νερά και οργάνωση που λάμπει διά της απουσίας της. Θα τη βρείτε ακολουθώντας το μονοπάτι με τις ελιές, δίπλα στο Ξενοδοχείο Κολονίδες, που βαφτίστηκε, όπως και η παραλία του, από το όνομα της αρχαίας πόλης που βρισκόταν εδώ. Σημειώστε επίσης πως λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά της βρίσκεται άλλη μία από τις εντυπωσιακές παραλίες της περιοχής, τα δημοφιλέστερα Περούλια, με το ομώνυμο ταβερνάκι που σερβίρει μαγειρευτά και πιάτα ημέρας πλάι στο κύμα.
in2life.gr