Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget


Type Here to Get Search Results !

Βαρθολομαίος: Αγαπάμε την Εκκλησία της Ρωσίας, είναι θυγατέρα μαςO Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τους σλαβόφωνους πιστούς της Αττάλειας να παραμείνουν ενωμένοι γύρω από τον ποιμενάρχη τους, τον μητροπολίτη Πισιδίας, αλλά και το νέο επίσκοπο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, 21 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αλυπίου Ατταλείας, η χειροτονία του νέου επισκόπου Ευδοκιάδος Αμβροσίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Αττάλεια. 

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συμπαραστατούμενος από τους μητροπολίτες Πισιδίας Σωτήριο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, Κυδωνιών Αθηναγόρα και Σηλυβρίας Μάξιμο.

Πριν τη χειροτονία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απηύθυνε προς τον εψηφισμένο επίσκοπο Αμβρόσιο, πατρικούς λόγους οικοδομής και νουθεσιών για τη νέα αποστολή διακονίας που του ανέθεσε η Μητέρα Εκκλησία. Στην ομιλία του, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, αναφέρθηκε στη θεολογική παιδεία του νέου επισκόπου, ο οποίος σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, τη Βοστώνη και την Αγία Πετρούπολη, αλλά και στην αφοσιωμένη και υποδειγματική διακονία του στην Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, από τη θέση του Μεγάλου Συγκέλλου, καθώς και στη μέριμνά του για τους σλαβόφωνους Ορθοδόξους που διαμένουν στην Τουρκία, ιδιαιτέρως δε για εκείνους που διαβιούν εντός των ορίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας.

Μάλιστα, ο Πατριάρχης, αναφέρθηκε στον προσφάτως κοιμηθέντα μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο, «τον χαρισματικόν ποιμένα, τον φιλόθεον και φιλάδελφον, τον φιλομόναχον και φίλον της ασκήσεως, τον στοργικώς μεριμνήσαντα διά την νεότητα και την κατά Χριστόν προκοπήν αυτής», ο οποίος είχε παραχωρήσει στο Σεπτό Κέντρο τον ρωσόφωνο κληρικό της Επαρχίας του, τότε αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο, προκειμένου να διακονήσει τους ρωσσόφωνους που διαβιούν στη νοτιοδυτική Τουρκία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Απευθυνόμενος δε, προς τον νέο Επίσκοπο ο Παναγιώτατος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Καλείσαι να διακονήσης την Εκκλησίαν του Χριστού εις ένα χώρον με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οφείλεις να είσαι απλός, πράος, ευαίσθητος διά τον ανθρώπινον πόνον, αγαπητικός».
 «Να μείνετε ενωμένοι γύρω από τον μητροπολίτη σας»
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αφού ο Παναγιώτατος ενεχείρισε στο νέο Επίσκοπο την Αρχιερατική ράβδο, απευθύνθηκε στους σλαβόφωνους πιστούς που διαμένουν στην Αττάλεια και αποτελούν ποίμνιο της Ι.Μ.Πισιδίας. «Είναι μία ιστορική ημέρα για την Κοινότητα της Αττάλειας και για όλη την περιοχή. Η επίσκεψίς μου σήμερα και η συμπροσευχή μας συμπίπτει σε μία δυσσάρεστη κατάσταση της Ορθοδοξίας γενικά και ιδιαιτέρως εις τας σχέσεις της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και της θυγατρός Εκκλησίας της Ρωσίας. Δυστυχώς, η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας ηθέλησε να διακόψει την Κοινωνίαν με ημάς, με το Οικουμενικό Πατριαρχείον, για να δείξει την δυσσαρέσκειάν της για το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Δεν την ακολουθήσαμε, εμείς δεν διακόψαμε την Κοινωνία μαζί της, είναι θυγατέρα της Κωνσταντινουπόλεως, την αγαπούμε πάντοτε ό,τι και αν συμβαίνει, και σήμερα ακούσατε εις τα Δίπτυχα ότι εμνημόνευσα το Μακαριώτατο Πατριάρχη Κύριλλο. Είναι ένας πειρασμός για όλους μας και μία δυσκολία, η οποία με την προσευχή όλων μας θα παρέλθει. Αλλά, δυστυχώς, η Εκκλησία της Ρωσίας δεν βοηθεί, αντιθέτως δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στέλνοντας Ιερείς αντικανονικώς και παρ’ ενορίαν, οι οποίοι λειτουργούν σε διάφορα μέρη της Τουρκίας. Το ίδιο κάνει και εδώ στη δική σας περιοχή. Εδώ έρχεται Ιερεύς και λειτουργεί στο Μπέλεκ (Belek) , ενώ γνωρίζετε ότι η Τουρκία είναι κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μόνον» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Και συνέχισε: «Σας προτρέπω αδελφοί μου να μείνετε, εσείς όλοι, ενωμένοι γύρω από τον Μητροπολίτην σας, τον αδελφόν Σωτήριον, και το νέο Επίσκοπο Αμβρόσιο και να ακούτε τις συμβουλές τους. Ευχόμεθα σύντομα η ειρήνη και η αγάπη να επανέλθει εις τας αμοιβαίας σχέσεις μας. Αυτό που ζητώ από σας, ως ο Πατριάρχης σας, είναι να έχετε ενότητα και πειθαρχία εις τον δικόν σας Επίσκοπο, ο οποίος έντεκα χρόνια τώρα αγωνίζεται, παρά την προχωρημένη ηλικίαν του, και εξυπηρετεί της θρησκευτικές σας ανάγκες σε όλες τις γλώσσες. Ευχαριστούμε τον π.Λάμπρο και τον π.Βλαδίμηρο, οι οποίοι διακονούν επί μονίμου βάσεως τις ανάγκες σας. Το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο εις την Πόλη είναι πάντοτε έτοιμο να αντιμετωπίσει και να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας και ιδιαιτέρως της Κοινότητός σας εδώ εις την Αττάλεια. Χάρηκα που είδα σήμερα και τον π.Κωνσταντίνο από την Αλάνια, με τους πιστούς του, τους ευλογώ και τους ασπάζομαι όλους, και σ’ αυτή την Κοινότητά μας. Χαιρόμαστε διότι μακριά από τις πατρίδες σας, που βρίσκεστε εδώ για καλύτερες συνθήκες ζωής, δεν στερείστε τα αγαθά της Εκκλησίας μας, τις ευλογίες της, αλλά έχετε όλο το ενδιαφέρον μας για την πνευματική σας πρόοδο εν Χριστώ. Ευλογώ όλους σας με όλη μου την καρδιά, εκ μέρους της Μητέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, και ιδιαιτέρως ευλογώ τα χαριτωμένα παιδιά σας. Να έχετε όλα τα καλά του Θεού, σας ασπάζομαι πατρικώς».

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι κληρικοί, Αγιορείτες πατέρες, συγγενείς του νέου επισκόπου, και πλήθος πιστών από την Πόλη, αλλά και Ρώσοι, Ουκρανοί και άλλοι σλαβόφωνοι που διαβιούν στη νοτιοδυτική Τουρκία, καθώς και μεγάλος αριθμός προσκυνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ethnos.gr
Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael