Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Το παρασκήνιο πίσω από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ


Από το ΠΑΚ στο ΠΑΣΟΚ και από την ΕΡΕ στη ΝΔ, οι ζυμώσεις των δυο οροσήμων της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου μας

Ο ένας ίδρυσε ένα κόμμα μόνος του, φέροντας αποκλειστικά τη δική του υπογραφή στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα, χωρίς άλλες συμμετοχές.
Ο άλλος πάλι έκανε μια σωστή γιορτή για να παρουσιάσει το δικό του κόμμα με τις 149 υπογραφές και τον ήλιο που ανέτειλε.
Αμφότεροι έμελλε να σφραγίσουν τη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου άφησαν κληρονομιά δυο πολιτικούς σχηματισμούς που θα κυριαρχούσαν στα εσωτερικά τεκταινόμενα της χώρας μας μετά τη Μεταπολίτευση.

Οι δυο πυλώνες του δικομματισμού οδήγησαν το έθνος στα εύκολα και τα δύσκολα, στα καλά και τα κακά, αποτελώντας ζωντανό κομμάτι της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας μας.

Όλα ξεκίνησαν για τη δεξιά παράταξη στις 4 Οκτωβρίου 1974, όταν ο γνωστός στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, Καραμανλής, επιστρέφει πανηγυρικά στην Ελλάδα και ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία του ως συνέχεια της προδικτατορικής ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση), δίνοντας από τη Χαλκιδική το ιδεολογικό στίγμα του κόμματός του στον κεντροδεξιό χώρο. Φιλελεύθερος ριζοσπάστης δηλώνει και οι πρώτες κινήσεις του ως πρωθυπουργός θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην παλινόρθωση της δημοκρατίας στη χώρα μας.
 
Έναν μήνα πρωτύτερα, στις 3 Σεπτεμβρίου 1974, ο γιος του ιστορικού «Γέρου της Δημοκρατίας» ανακοινώνει την ίδρυση του δικού του σχηματισμού με μια διακήρυξη που παραμένει ρυθμιστικό άρθρο πίστης του κόμματος. Όπως ακριβώς ο Καραμανλής βάφτισε Νέα Δημοκρατία την ΕΡΕ του, έτσι και ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε να κληρονομήσει την Ένωση Κέντρου του πατέρα του, παρά την εκλογική της ρώμη στις τελευταίες δημοκρατικές εκλογές του 1964.

Ριζοσπαστικό και το δικό του κόμμα, αυτό πατούσε πάνω στις αρχές του σοσιαλισμού. Ο άγνωστος πολιτικά Ανδρέας θα περνούσε στα ψιλά της Ιστορίας με τη διακήρυξή του αν δεν ήταν ο Ανδρέας. Το Κίνημά του δεν έπεισε σε εκείνες τις εκλογές, θα έδειχνε ωστόσο τα δόντια του μέσα στην επόμενη επταετία.
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζονται συστάσεις. Αυτές είναι οι ιστορίες τους…

Η Νέα Δημοκρατία ιδρύεται

«Εγγίζει τα όρια πολιτικού θαύματος αυτό που με την συμπαράσταση του λαού συνέβη στην Ελλάδα μέσα στους δύο τελευταίους μήνες. Διότι η μετάβαση από την δικτατορία στην ελευθερία έγινε με τρόπο ανώδυνο, ενώ πολλοί ανέμεναν ότι θα γίνει με τρόπο αιματηρό, με αδελφοκτόνο σπαραγμό».
Έτσι προλόγισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την ίδρυση του νέου κόμματός του στις 4 Οκτωβρίου 1974, λιγότερο από δυο μήνες δηλαδή από την επάνοδό του στην Αθήνα, έπειτα από αυτοεξορία 11 ετών στο Παρίσι.




η συνέχεια στο newsbeast.gr






Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael