Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget


Type Here to Get Search Results !

Ερευνα: Το 10% των εργαζομένων λαμβάνει σχεδόν το μισό των μισθών του κόσμου

Τη μελέτη εκπόνησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

hyejin kang via Getty Images
Περίπου το ήμισυ του συνόλου των αμοιβών του κόσμου φτάνει στα χέρια μόλις του 10% των εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Ένα ποσοστό 20% - δηλαδή 650 εκατομμύρια εργαζόμενοι- παίρνουν λιγότερο από το 1% των συνολικών αμοιβών, ποσοστό που μεταβλήθηκε σημαντικά τα τελευταία δεκατρία χρόνια.
Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία αναφορικά με το εισόδημα του εργατικού δυναμικού από το 2004 έως το 2017.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένας εργαζόμενος που ανήκει στην κατηγορία του 10% των υψηλότερα αμοιβόμενων λαμβάνει 7.445 δολάρια το μήνα, ενώ ένας που ανήκει στην κατηγορία των υπαλλήλων με χαμηλό εισόδημα, λαμβάνει μόλις 22.
Ο Ρότζερ Γκόμις, οικονομολόγος στο τμήμα στατιστικών μετρήσεων στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας δήλωσε: «Η πλειοψηφία του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού λαμβάνει εντυπωσιακά χαμηλές αμοιβές και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν καν να τα βγάλουν πέρα».
«Κατά μέσο όρο, ο κατώτερος μισθός του μισού των εργαζομένων στον κόσμο είναι μόλις 198 δολάρια το μήνα, ενώ το φτωχότερο 10% των πολιτών θα πρέπει να εργαστεί περισσότερους από τρεις αιώνες προκειμένου να κερδίσει όσα και το πλουσιότερο 10% μέσα σε ένα χρόνο», συμπλήρωσε.
Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο πως το μερίδιο των συνολικών αμοιβών που εισπράχθηκαν από το πλουσιότερο 10% έχει μειωθεί στο 48,9% σε σύγκριση με το 55,5% που ήταν το 2004.
Σε ορισμένες ωστόσο χώρες, η ανισότητα στις αποδοχές, αυξάνεται συνεχώς. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εκεί υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος από το 2004 έως το 2017, ενώ οι αυξήσεις των εισοδημάτων των πιο πλούσιων είναι πολύ μεγαλύτερες απ′ ότι στις ΗΠΑ ή τη Γερμανία.

Στο μεταξύ οι φτωχότερες χώρες τείνουν να εμφανίζουν πολύ υψηλότερα επίπεδα μισθολογικών ανισοτήτων από τα πιο πλούσια κράτη.

Στην υποσαχάρια Αφρική το 50% των εργαζομένων λαμβάνει μόνο το 3,3% των συνολικών αποδοχών ενώ στην Ευρώπη για παράδειγμα το ίδιο ποσοστό λαμβάνει το 22,9% του συνολικού εισοδήματος που καταβάλλεται στους εργαζομένους του κόσμου.
Η έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σημείωσε πως σε πολλές εύπορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά την τελευταία δεκαετία, σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες στις αποδοχές της μεσαίας και της κατώτερης τάξης.
Η αμοιβή που καταβάλλεται στη μεσαία τάξη μειώθηκε κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου από 44,8% σε 43%, ενώ ταυτόχρονα οι μισθοί των υψηλά αμειβόμενων αυξήθηκαν από 51,3% σε 53,5%.
Οι χώρες στις οποίες το μερίδιο των κορυφαίων μισθωτών αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά μία εκατοστιαία μονάδα, συμπεριλαμβάνουν τη Γερμανία, την Ινδονησία, την Ιταλία, το Πακιστάν, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.


huffingtonpost.gr
(Με πληροφορίες από Guardian)

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael