Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Χίο: Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Ρήγα Φεραίου βρέθηκε ο Δήμαρχος Βοϊου (φωτο)Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Ρήγα Φεραίου στην Χίο βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιουνίου ο Δήμαρχος Βοϊου Δημήτριος Λαμπρόπουλος. 

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την συμπλήρωση 221 ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή και των συντρόφων του στον Πύργο Νεμπόισα του Βελιγραδίου το έτος 1798. 
 Με πρόταση του κ. Γεωργίου Σούρλα πρ. Υπουργού – Αντιπροέδρου της Βουλής, στο Βελιγράδι τον Ιούνιο του 2015 οι Δήμαρχοι Φερών, Ζίτσας, Καστοριάς, Βοΐου, Λευκωσίας Κύπρου, και Χίου δημιούργησαν το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και αποφάσισαν από κοινού να τιμούν κάθε χρόνο τον Ρήγα και τους συντρόφους του, στους τόπους καταγωγής τους, διοργανώνοντας εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Φέτος ήταν η σειρά του Δήμου Χίου, ύστερα από τους Δήμους Καστοριάς, Βοΐου και Ζίτσας Ιωαννίνων, να αποδώσει τον δικό του φόρο τιμής.


Το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 10:30 π.μ. ετελέσθη μνημόσυνο στον Ι.Ν.Αγίου Ανδρέα Αργέντη και το απόγευμα στην Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου Κοραής, έλαβε χώρα εκδήλωση τιμής, όπου ο Δήμαρχος της Χίου Εμμανουήλ Βουρνούς καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους όλους τους παρευρισκόμενους.Το παρών έδωσαν ως τιμώμενοι προσκεκλημένοι ο κ. Σούρλας Γεώργιος, πρ. Υπουργός-Αντιπρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας »Ο Ρήγας», ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Νασίκας , η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Αθλητισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λευκωσίας Λεώνη Ορφανίδου, ο Δήμαρχος Βοΐου Δημήτριος Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής και ο Πρόεδρος του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας »Μαρκίδες Πούλιου» Νεκτάριος Τσιώνης.
Ο Δήμαρχος Βοΐου στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο όραμα του Ρήγα Βελεστινλή για την αποτίναξη του Τουρκικού Ζυγού και στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι εκ Σιατίστης και Βοΐου καταγόμενοι συνεργάτες και σύντροφοι του.

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Αθηνάς Κ. Ζαχαρού – Λουτράρη Δρ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ με θέμα «Οι Χίοι εθνομάρτυρες Ευστράτιος Αργέντης και Αντώνιος Κορωνιός, σύντροφοι του Ρήγα και η παρουσίαση του βιβλίου του πρ. Υπουργού –Αντιπροέδρου Βουλής και νυν Προέδρου Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» κ. Γεωργίου Σούρλα με θέμα : «Οι τελευταίες μέρες του Ρήγα και των Συντρόφων του στον Πύργο Νεμπόϊσα». Tην εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Χορωδία Χίου τραγουδώντας τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου-Βελεστινλή και το Δημοτικό τραγούδι «Οι κοπελιές από τον Ανάβατο» .Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή 23 Ιουνίου, και μεταξύ άλλων το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στα Μαστιχοχώρια, στο Μουσείο Μαστίχας και περιηγήσεις στα αξιοθέατα του νησιού.
Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael