Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σιατιστινή φλέβα στην Αργεντινή! Ο Χουάν ζει και εργάζεται στο γήπεδο της Μπόκα Τζούνιορς


Όνειρο...»

Ο Χουάν δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα. Ούτε μιλά ελληνικά. «Είναι όνειρο, που θέλω να γίνει πραγματικότητα. Θέλω πολύ να έρθω στην Ελλάδα. 


Θέλω να επισκεφθώ τη Σιάτιστα, την Αθήνα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη»!


Eίναι από τα γήπεδα, που ο κάθε ποδοσφαιρόφιλος θα ήθελε κάποια στιγμή να επισκεφτεί και να ζήσει τη «μαγεία», αλλά και την ατμόσφαιρα, την οποία δημιουργούν οι οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς.

Στο ιστορικό «Μπομπονέρα» εργάζονται δύο άνθρωποι, οι οποίοι έχουν στις φλέβες τους... αίμα ελληνικό.

Από τη Σιάτιστα
Ο Χουάν εργάζεται πλέον στο «Μπομπονέρα» οκτώ χρόνια. «Είμαι υπεύθυνος ξεναγήσεων στο μουσείο της Μπόκα, το οποίο είναι εντός του γηπέδου», λέει αρχικά μέσω της «Metrosport».
Ο προπάππος του ήταν από τη Σιάτιστα. Είχε πάει στην Αργεντινή κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη στιγμή που άλλοι συγγενείς του πήγαν στη Νέα Υόρκη. Εκεί έχτισαν αυτοκρατορία γούνας.
Εργάστηκε αρχικά ως αρχιράφτης. Παντρεύτηκε Ισπανίδα και έτσι ένωσε τα δύο επίθετα (Ελίας Κόστα). Ο παππούς του, όντας χειρούργος, έκανε την πρώτη ανοικτή εγχείρηση καρδιάς στην Αργεντινή, ενώ και ο πατέρας του είναι επίσης γιατρός.
 

Η «Metrosport» ανακάλυψε τους Χουάν Ιγκνάσιο Ελίας Κόστα και Αγκουστίν Κατσιγιάννη. Είναι εντυπωσιακό αναμφίβολα το γεγονός ότι δύο άνθρωποι, οι οποίοι δεν μιλούν ελληνικά, αλλά ούτε έχουν επισκεφθεί ακόμη την Ελλάδα, μιλούν με τόσο μεγάλη θέρμη και δηλώνουν περήφανοι για τον τόπο καταγωγής τους.

Η απίστευτη ιστορία

Εδώ έρχεται και η συγκλονιστική ιστορία του. Οι γονείς του Χουάν για άγνωστους λόγους δεν μπορούσαν να φέρουν στον κόσμο παιδί. Ο πατέρας του, από κοινού με ομάδα γιατρών, άρχισαν να δουλεύουν σε διαδικασία τεχνικής γονιμοποίησης, η οποία δεν είχε γίνει ποτέ πριν στην Αργεντινή. Αποδείχθηκε απόλυτα πετυχημένη και ο Χουάν έγινε το πρώτο μωρό, που γεννήθηκε με αυτόν τον τρόπο στην πατρίδα του. Δόθηκε μεγάλη έκταση, όπως ήταν φυσιολογικό και σε κάθε εφημερίδα της χώρας είχε γίνει τεράστιο θέμα.
 
«Οταν τελείωσα το Γυμνάσιο, ο θείος μου ήταν πρόεδρος στην εταιρία, η οποία έχτισε το μουσείο της Μπόκα. Ετσι, με ρώτησε αν θέλω να πάω να δουλέψω στο Στάδιο. Από τα χαμηλά στην αρχή. Πλέον είμαι υπεύθυνος τουριστικών επιχειρήσεων στο μουσείο και ταυτόχρονα έχω την ευθύνη των Διπλωματικών και Προεδρικών επισκέψεων. Υποδεχόμαστε προέδρους, πρωθυπουργούς, πρόξενους, ηθοποιούς, καλλιτέχνες...».
 
«Oνειρο...»
Ο Χουάν δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα. Ούτε μιλά ελληνικά. «Είναι όνειρο, που θέλω να γίνει πραγματικότητα. Θέλω πολύ να έρθω στην Ελλάδα. Θέλω να επισκεφθώ τη Σιάτιστα, την Αθήνα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη».


«Τους λέω για τους προγόνους μου!»
Τον ρωτήσαμε αν πηγαίνουν Ελληνες στο «Μπομπονέρα». Η απάντησή του; «Συνήθως, έρχονται… Θα έλεγα περίπου 1.000 με 1.500 τον χρόνο. Οποιον κι αν συναντώ, τους λέω ότι οι πρόγονοι μου είναι από την Ελλάδα».
 
Πόσος κόσμος, όμως επισκέπτεται το ιστορικό γήπεδο της Μπόκα; «Στις μέρες αιχμής ή διακοπών έχουμε φιλοξενήσει καθημερινά και 2.500 περίπου ταξιδιώτες.

Πιστεύω, ότι φιλοξενούμε τουλάχιστον 400.000-500.000 τον χρόνο», είπε ο Χουάν και συνέχισε. «Στην Αργεντινή το ποδόσφαιρο είναι το Νο 1 άθλημα. Μετά είναι το ράγκμπι. Είμαι φαν του ποδοσφαίρου, αλλά τις ελεύθερες ώρες μου παίζω ράγκμπι».


«Πουθενά αλλού τέτοια ατμόσφαιρα»
Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στην εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. «Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο της Μπόκα είναι απίστευτη. Εντυπωσιακή… Πιστεύω, ότι πουθενά αλλού δεν είναι έτσι. Ο κόσμος δεν σταματά να τραγουδά και να επευφημεί, ακόμη κι όταν η ομάδα χάνει. Είναι μοναδικό συναίσθημα. Ξέρεις πολύ καλά ότι το Μπόκα-Ρίβερ είναι μεγάλο γεγονός.
 
Εχουν έρθει απεσταλμένοι απ’ όλο τον κόσμο, από τη Mirror, από Forbes. Συνιστούμε στον καθένα να κάνει την περιήγηση στο γήπεδο και φυσικά να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι, για να νιώσει αυτή την ατμόσφαιρα».


«Λαϊκή βάση»

Ο Χουάν περιγράφει τον τρόπο διοίκησης των club στην Αργεντινή. «Τη δεδομένη χρονική στιγμή ως Μπόκα έχουμε 110.000 ενεργά μέλη και 70.000 συνεργάτες. Τα club στην Αργεντινή είναι λαϊκή βάση. Απαριθμούν χιλιάδες μέλη.


Τα ενεργά μέλη έχουν το προνόμιο να παρακολουθούν δωρεάν στις φθηνές θύρες και στα ματς του Πρωταθλήματος. Εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, τότε τα πουλάμε στους συνεργάτες. Διαφορετικά, τα δίνουμε στον απλό κόσμο, αν και δεν συμβαίνει συχνά κάτι τέτοιο.
 

Αν θέλει να γίνει κάποιος ενεργό μέλος μπορεί να χρειαστεί να περιμένει ως και 10 χρόνια (!). Είναι μεγάλη η λίστα αναμονής.

Ετσι όπως είναι δομημένο το σύστημα, είναι αδύνατο να έρθει κάποιος και να αγοράσει ομάδα. Μπορεί να υποστηρίξεις χορηγικά, με μεγάλο σπόνσορα, αλλά όχι να αγοράσεις ολόκληρη την ομάδα».
 

Ο Αγκουστίν από τα... Γιάννινα
Ο Αγκουστίν Κατσιγιάννης είναι ο έτερος της παρέας με ελληνικές ρίζες, ο οποίος εργάζεται επίσης στο «Μπομπονέρα».

«Δουλεύω από τον Δεκέμβριο, αλλά ειλικρινά αισθάνομαι σαν το σπίτι μου», λέει αρχικά στη «Metrosport» και συμπληρώνει.

«Η οικογένεια μου κατάγεται από τα Ιωάννινα. Ο προπάππος μου ήρθε στην Αργεντινή το 1928 ψάχνοντας για δουλειά. Ηταν ταξιδιωτικός πράκτορας στην Ελλάδα. Ο παππούς μου, ο Κωνσταντίνος, ήταν μόλις τεσσάρων τότε. Ποτέ δεν επέστρεψε στην Ελλάδα
 
Ξέρεις; Του άρεσε πάντα να λέει ιστορίες από την ελληνική μυθολογία. Προσωπικά, είμαι φαν της μυθολογίας. Από τότε, πάντως, ζουν στο Μπουένος Άιρες. Ο παππούς ήταν από τους πρώτους οπαδούς της Μπόκα».

«Φανταστικό συναίσθημα»
Ο Αγκουστίν λέει το ίδιο με τον Χουάν. Ποιο είναι το όνειρό του; Η επίσκεψη στην Ελλάδα. «Ούτε εγώ, αλλά ούτε ο πατέρας μου έχουμε επισκεφθεί την Ελλάδα. Θα το κάνουμε όμως σύντομα… Τον επόμενο Οκτώβριο έχουμε σχεδιάσει ταξίδι στην Ευρώπη. Είναι το καλύτερό μας όνειρο. Είναι φανταστικό συναίσθημα».

«Περήφανος για το… Κατσιγιάννης»
Ο 26χρονος Αγκουστίν δηλώνει περήφανος για το «Κατσιγιάννης». Ποια ήταν η ατάκα του; «Αν δεν κάνω ένα αγόρι, το επίθετο θα πεθάνει με μένα. Γι’ αυτό έχω... κάποια πίεση», τονίζει με χιούμορ.

«Δεν γίνεται Κυριακή χωρίς ποδόσφαιρο»
Το ποδόσφαιρο είναι το παν για τον Αγκουστίν, όπως επισημαίνει. «Είμαι ξεναγός στο γήπεδο. Κάνω τις μεταφράσεις στα αγγλικά και τα ισπανικά. Το σίγουρο είναι ότι Κυριακές χωρίς ποδόσφαιρο και χωρίς Μπόκα; Είναι το χειρότερο. Το ποδόσφαιρο σε διδάσκει, ειδικά όταν είσαι νέος. Διασκεδάζεις, κάνεις φίλους, γυμνάζεσαι. Μου αρέσει να παρακολουθώ καλά παιχνίδια, ενώ μου αρέσει να παίζω με τους φίλους μου ακόμη και τώρα. Αλλωστε, η παιδική μου ηλικία ήταν στο δρόμο, με μία μπάλα, παίζοντας ποδόσφαιρο όλη την ημέρα. Προσπαθώ να παρακολουθώ αγώνες του Παναθηναϊκού, έχω και μία παλιά φανέλα».

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. «Είναι εκπληκτικό, είναι πολύ ξεχωριστό να δουλεύεις στον τόπο, τον οποίο αγαπάς περισσότερο. Οντας όλη μέρα εδώ, μιλώντας για τη Μπόκα, λέγοντας στους ανθρώπους πόσο μου αρέσει η ομάδα μου. Επίσης, ο πατέρας μου συνεργάζεται με την ομάδα, ενώ σπουδάζω ταυτόχρονα και τουριστικές επιχειρήσεις. Ακόμη καλύτερα επομένως».

«Οταν χάνουμε, φωνάζουμε πιο δυνατά»
Ο Αγκουστίν εξήγησε γιατί θεωρεί την Μπόκα ως παγκόσμιο φαινόμενο. Τί την ξεχωρίζει; Τί την κάνει ιδιαίτερο ως σύλλογο; «Το πάθος βέβαια», λέει μονομιάς. «Στην Αργεντινή το ποδόσφαιρο είναι... πάθος. Πιστεύω, ότι στην Μπόκα, αυτό το συναίσθημα είναι πολύ ισχυρότερο. Ποτέ δεν θα δεις το Στάδιο άδειο. Εδώ, όλοι οι αγώνες είναι τελικοί. Φωνάζουμε ακόμη πιο δυνατά, όταν χάνουμε, παρά όταν κερδίζουμε. Ο κόσμος το γνωρίζει αυτό. Εκτός αυτού, είμαστε η πιο δημοφιλής ομάδα στην Αργεντινή, με πάρα πολλούς τίτλους. Παράλληλα, έχουμε υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Εχουμε και την... αύρα του Ντιέγκο Μαραντόνα, βέβαια, που είναι οπαδός της Μπόκα».

«Απολύτως τρελό… Avalancha»
Κατά διαστήματα υπήρξαν βίντεο με απίστευτες εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου, αλλά και το «Μπομπονέρα» να «σείεται» στην κυριολεξία. «Είναι απολύτως αληθές. Οταν οι άνθρωποι αρχίζουν να πηδούν και να τραγουδούν το γήπεδο ‘σείεται’.

Μπορείς να το αισθανθείς. Στο μισό γήπεδο, οι φίλαθλοι βλέπουν τον αγώνα όρθιοι, στις μύτες των ποδιών. Οταν η Μπόκα σκοράρει, οι άνθρωποι αρχίζουν να τρέχουν προς τα κάτω. Τον θόρυβο αυτόν, που κάνουμε, όλοι μαζί, το λέμε ‘Avalancha’. Είναι απολύτως τρελό!», δηλώνει ο Αγκουστίν.

Τα κοινά χαρακτηριστικά
Αφήσαμε για το τέλος μία συγκεκριμένη ερώτηση. Με όσα γνωρίζει και έχει ακούσει, θεωρεί ότι οι δύο λαοί έχουν κοινά χαρακτηριστικά; «Ναι, νομίζω ότι υπάρχουν ομοιότητες.

Το αίσθημα της οικογένειας, ο τρόπος ζωής, το πάθος για τη ζωή, αλλά και η δύναμη του κόσμου. Εχουμε υποφέρει οικονομικά, ως λαοί, αλλά είμαστε εδώ, προσπαθώντας και παλεύοντας για ένα καλύτερο αύριο...», ήταν τα λόγια του Αγκουστίν Κατσιγιάννη.

«Μου έκανε εντύπωση το πάθος τους»
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, Ελληνας ατζέντης ποδοσφαιριστών και μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, επισκέφθηκε πρόσφατα το «Μπομπονέρα». Ηταν ο άνθρωπος, ο οποίος μας έδωσε την ιδέα για να γίνει το όλο θέμα. Του έκανε τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι τόσο ο Χουάν, όσο και ο Αγκουστίν του διεμήνυσαν αμέσως το γεγονός ότι έχουν ελληνικές ρίζες.

«Οταν μίλησα μαζί τους στο γήπεδο, όταν κάναμε το tour, τόσο ο Χουάν, όσο και ο Αγκουστίν, όταν τους είπα ότι είμαι Ελληνας, μου είπαν αμέσως ότι έχουν ελληνική καταγωγή. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πάθος, με το οποίο μιλούσαν γι’ αυτό.

Ο,τι δεν έχουν ξεχάσει δηλαδή τις ρίζες τους και προφανώς τα όσα τους μετέφεραν οι παππούδες τους, ότι ‘μη ξεχνάτε από που είμαστε’. Ηξεραν την καταγωγή τους.

Για μένα, αυτό είναι τεράστιο θέμα, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά τρίτης γενιάς», δήλωσε ο Γιάννης Παπαδόπουλος στη «Μetrosport».



metrosport.gr


*Αναδημοσίευση από το 2019


 
https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael