Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πανελλαδικές εξετάσεις 2019: Οδηγός επιβίωσης - Αγωνία για 100.000 μαθητές


Χρήσιµες συµβουλές για τους υποψηφίους και τους γονείς λίγο πριν από την «ώρα της κρίσης» 
 
Μια ανάσα πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων βρίσκονται περίπου 100.000 υποψήφιοι, οι οποίοι αγωνιούν για το µέλλον τους. Οι ώρες που αποµένουν είναι πολύτιµες τόσο για τα παιδιά όσο και για τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιµότητα ώστε η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς προβλήµατα για τους µαθητές.

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν επιτρέπονται λάθη και παραλείψεις και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι όσοι εργάζονται για την οµαλή διεξαγωγή τους, ακολουθώντας πιστά νόµους και κανόνες. Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει έναν «χρυσό» οδηγό επιτυχίας για τους υποψηφίους, προκειµένου να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους αλλά και να αποφύγουν λάθη όσον αφορά το «τυπικό» των εξετάσεων.

Οι εξετάσεις ξεκινούν και οι τελευταίες µέρες κυλούν ακόµα πιο δύσκολα, καθώς το άγχος για την έκβαση της κοπιώδους προσπάθειας µεγαλώνει. Ωστόσο, αν και φαντάζει αδύνατο να εξαφανιστεί, µπορεί να γίνει διαχειρίσιµο. Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει χρήσιµες συµβουλές για τους υποψηφίους και τους γονείς λίγο πριν από την «ώρα της κρίσης»

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουν πολλά «ναι» και «όχι» και πρέπει να ακολουθούνται πιστά από τους µαθητές, γιατί όταν οι κανόνες αγνοήθηκαν, πολλοί βρέθηκαν ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ενα από τα πιο σηµαντικά «ναι» για τους υποψηφίους είναι η καλή ψυχολογία και να νιώθουν έτοιµοι και καλά προετοιµασµένοι να αντιµετωπίσουν τους διαγωνισµούς. Ενα µεγάλο «όχι» είναι η ύπαρξη άγχους, κάτι από το οποίο «πάσχουν» σχεδόν όλοι, και κάποιες φορές τούς οδηγεί σε τραγικά λάθη και οδυνηρές καταστάσεις. Συνεπώς αυτό που πρέπει να κάνουν αυτές τις µέρες όλοι οι υποψήφιοι είναι να κρατήσουν σε χαµηλά επίπεδα το άγχος τους, να είναι αισιόδοξοι και µε καλή διάθεση και να χρησιµοποιήσουν δηµιουργικά τον χρόνο τους για τις επαναλήψεις.

Αυτή την περίοδο το διάβασµα µέχρι εξαντλήσεως δεν βοηθάει καθόλου. Τόσο το σώµα όσο και το µυαλό χρειάζονται ξεκούραση και θα ήταν συνετό να αποφεύγονται τα ξενύχτια πάνω από τα βιβλία, οι ατέλειωτοι καφέδες, οι λίγες ώρες ύπνου και η κακή διατροφή. Στην αύξηση του άγχους «συνεισφέρει» πολλές φορές και το οικογενειακό περιβάλλον, µε τους γονείς να το µεταφέρουν στα παιδιά ασκώντας άθελά τους πίεση ή να ανεβάζουν τις προσδοκίες. ∆εν είναι λίγες οι περιπτώσεις γονέων που πιέζουν τα παιδιά να διαβάσουν περισσότερο, ενώ ορισµένοι στέκονται διαρκώς πάνω από το... κεφάλι τους σε µια προσπάθεια να τα στηρίξουν, καταφέρνοντας να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσµατα και να τα αγχώσουν. Οι γονείς θα πρέπει να σταθούν δίπλα στο παιδί τους και να το περιβάλλουν µε αγάπη και κατανόηση. Να του µεταδώσουν εµπιστοσύνη και να το βοηθήσουν να πιστέψει στον εαυτό του. Εξίσου σηµαντικό είναι να κάνουν σαφές στο παιδί ότι όποιο και εάν είναι το αποτέλεσµα, θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό του.

α «ναι» και τα «όχι»

Υπάρχουν ορισµένα βασικά πράγµατα τα οποία σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχάσουν οι υποψήφιοι όταν έρθει η «ώρα της κρίσης» και περάσουν την πύλη του εξεταστικού κέντρου. Κάποιοι µαθητές πιστεύουν ότι µπορούν να αγνοήσουν τους κανόνες και να µην έχουν επιπτώσεις. Αυτό όµως δεν ισχύει και να ξέρετε ότι πολλοί µαθητές έχασαν τις εξετάσεις µετά από τον µηδενισµό του γραπτού τους επειδή δεν συµµορφώθηκαν µε τις απαγορεύσεις, για παράδειγµα την κατοχή κινητού ή την απόπειρα αντιγραφής.
Για αυτό τον λόγο να προσέξουν τα εξής:
  1. Οταν φτάσετε στο εξεταστικό κέντρο πρέπει να έχετε µαζί σας το δελτίο εξεταζοµένου, αστυνοµική ταυτότητα ή διαβατήριο, δύο στυλό διαρκείας, µολύβι και γόµα. Επίσης, επιτρέπεται το νερό ή κάποιο αναψυκτικό.
  2. ∆εν επιτρέπεται το κινητό, ακόµη και εάν είναι κλειστό. Εάν ο καθηγητής το εντοπίσει πάνω σας, έχει το δικαίωµα ακόµη και να σας µηδενίσει το γραπτό. Γι’ αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε το κινητό στο σπίτι.
  3. Τα ίδια ισχύουν για τα σκονάκια και για την αντιγραφή. Ο νόµος λέει ότι «µαθητής που αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο, σηµειώσεις ή από το γραπτό δοκίµιο άλλου συµµαθητή του, που δολιεύεται την εξέταση και γενικώς δεν συµµορφώνεται προς τις υποδείξεις των επιτηρητών, αποµακρύνεται από την αίθουσα και το γραπτό του µηδενίζεται. Αν ο µαθητής που εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο φέρει µαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείµενο ή µέσο αντιγραφής ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σηµειώσεις ή από γραπτό δοκίµιο άλλου εξεταζοµένου, ή θορυβεί και δεν συµµορφώνεται µε τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εµποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζοµένων ή δολιεύεται µε άλλο τρόπο την εξέτασή του, αποµακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης µε αιτιολογηµένη απόφαση της Λυκειακής Επιτροπής και το γραπτό δοκίµιο βαθµολογείται από τη Λυκειακή Επιτροπή µε τον κατώτερο βαθµό µηδέν. Η Λυκειακή Επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον µαθητή και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο της µέλη και τον γραµµατέα αυτής».

Οι 5 χρυσοί κανόνες

Ό,τι μάθατε, µάθατε. Τώρα κάντε επαναλήψεις σε ό,τι έχετε ήδη διαβάσει και µην αναλωθείτε στη µελέτη νέων θεµάτων ή στην επίλυση εξαιρετικά πολύπλοκων ασκήσεων. Επίσης µεγάλο λάθος είναι να ψάχνετε SOS θέµατα, γιατί απλά δεν... υπάρχουν. Ολα τα θέµατα της εξεταστέας ύλης είναι και πιθανά θέµατα στις εξετάσεις. Πολλές φορές, µάλιστα, έχει παρατηρηθεί η Επιτροπή των Εξετάσεων να βάλει θέµατα που είχαν ζητηθεί και την προηγούµενη χρονιά ή γενικά τα προηγούµενα χρόνια, διατυπωµένα ωστόσο µε διαφορετικό τρόπο και µε άλλα ζητούµενα.
Tο «Εθνος της Κυριακής» σάς συστήνει για την ώρα των εξετάσεων τα εξής:
  1. Προσοχή ιδιαίτερη απαιτείται κατά τον χρόνο αναµονής των θεµάτων, οπότε και η αγωνία των υποψηφίων κορυφώνεται. Συνήθης αντίδραση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια αναµονής των θεµάτων είναι η προσπάθεια και η αδυναµία ανάκλησης τυχαίων σηµείων της ύλης. Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει αυτό να επηρεάσει την ψυχολογία τους, αφενός διότι είναι φυσιολογική αντίδραση και αφετέρου διότι κατά τη γραπτή αξιολόγηση ο εγκέφαλος λειτουργεί αφαιρετικά, συνεπώς όταν έρθουν τα θέµατα και ο υποψήφιος καταπιαστεί µε ένα ένα από αυτά χωριστά, η ανάκληση µνήµης θα είναι πολύ εύκολη.
  2. Μόλις έρθουν τα θέµατα, ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρωθεί σε αυτά και να µην επιτρέψει σε τίποτε να αποσπάσει την προσοχή του, να διαβάσει µία φορά προσεκτικά όλα τα ζητήµατα, ενώ ταυτόχρονα να κρατά κάποιες πρόχειρες σηµειώσεις, στις οποίες θα ανατρέξει αργότερα. Αµέσως µετά προτείνεται ο υποψήφιος να επεξεργαστεί τα θέµατα που γνωρίζει πολύ καλά και µε κλιµάκωση να ασχοληθεί στο τέλος µε όποιο θέµα φαίνεται δύσκολο ή δυσνόητο.
  3. ∆εδοµένου ότι στα περισσότερα µαθήµατα οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα θέµατα, ο µέσος χρόνος που πρέπει να αφιερώσουν σε κάθε θέµα είναι περίπου 45 λεπτά της ώρας. Οµως, κάποια από τα θέµατα θα φανούν στους προετοιµασµένους υποψηφίους πολύ απλά, συνεπώς ο χρόνος που θα αποµείνει για τα απαιτητικά θέµατα είναι αρκετός.
  4. Σε κάθε περίπτωση ο χρυσός κανόνας είναι να µην επιµείνει ο υποψήφιος για µεγάλο χρονικό διάστηµα σε κάποιο θέµα που φαίνεται ότι δεν µπορεί άµεσα να επιλύσει, γιατί αυτό θα επιφέρει δύο αρνητικά: πρώτον, θα µειωθεί ο χρόνος που θα αποµείνει για να αφιερώσει στα άλλα θέµατα και, δεύτερον, η εµµονή στο ίδιο θέµα κατά κανόνα µειώνει τις πιθανότητες για την επίλυσή του. Συνεπώς, εάν ο υποψήφιος «κολλήσει» σε κάποιο θέµα, το αφήνει για λίγο, ασχολείται µε τα υπόλοιπα και επανέρχεται σε αυτό αργότερα.
  5. Τίποτε δεν θεωρείται αυτονόητο στις Πανελλαδικές και ό,τι ζητείται στις εκφωνήσεις πρέπει να αιτιολογηθεί επακριβώς. Συχνά, άλλωστε, στα θέµατα εµπεριέχεται η έκφραση «να εξηγήσετε» ή «να περιγράψετε». Με αυτόν τον τρόπο ζητείται από τους υποψηφίους η πλήρης ανάλυση ενός φαινοµένου, µίας έννοιας κ.λπ.


ethnos.grTop Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael