Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Εκδρομή του Κατηχητικού του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας στα Ιωάννινα (φωτο)



Το περασμένο Σάββατο 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοιξιάτικη  εκδρομή των τμημάτων του Κατηχητικού του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Σιατίστης. Προορισμός της εκδρομής ήταν τα Ιωάννινα με πρώτη στάση το μεγάλο προσκύνημα της Ιεράς Μονής Τσούκας, όπου από το 1190 μ.Χ. βρίσκεται εκεί σαν φρουρός και προστάτης των Ιωαννίνων και των πέριξ αυτών περιοχών το θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας.
Στο μοναστήρι το Κατηχητικό μας είχε την ιδιαίτερη ευλογία να τελέσει την Ιερά Παράκληση της Παναγίας της Τσούκας ενώπιον του θαυματουργού εικονίσματος. Στη συνέχεια περιηγήθηκε στους χώρους του μοναστηριού που αποτελεί μοναδικό δείγμα ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής φρουριακού χαρακτήρα ενώ τις εντυπώσεις "έκλεψε" η θέα που προσφέρει ο φυσικός εξώστης της Τσούκας στο πίσω μέρος του μοναστηριού, προς τη χαράδρα του ποταμού Αράχθου βάθους 490 μέτρων και προς όλο τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων, Κατσανοχωρίων και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.
Επόμενος σταθμός ήταν το θρυλικό νησί της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων, όπου τα παιδιά και οι συνοδοί τους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, στα κελιά του οποίου θανατώθηκε ο τύραννος των Ιωαννίνων Αλή Πασάς τον Ιανουάριο του 1822 από τα στρατεύματα του Σουλτάνου. Στο χώρο του μοναστηριού πλέον φιλοξενείται ένα θαυμάσιο μουσείο με εκθέματα προσωπικά αντικείμενα του Αλή Πασά, της κυρά Βασιλικής καθώς και μια πλούσια συλλογή αντικειμένων της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου. Κορυφαίο έκθεμα του μουσείου είναι το αργυρό καριοφίλι του Αλή Πασά διακοσμημένο με περίτεχνα επίχρυσα σκαλίσματα και με την επιγραφή "ΑΛΗ ΠΑΣΙΑΣ 1804".
Στη συνέχεια οι εκδρομείς απόλαυσαν τον καφέ, το παγωτό ή τον περίπατό τους στο γραφικό οικισμό του νησιού και την πόλη των Ιωαννίνων ενώ μπόρεσαν να προσκυνήσουν τον τόπο όπου το 1838 μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος ο νεομάρτυρας.
Πριν την αναχώρηση της επιστροφής, προς μεγάλη ευλογία των παιδιών του Κατηχητικού και των συνοδών τους έγινε μια μικρή στάση στο σπίτι του Αγίου Γεωργίου του νεομάρτυρα, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα και ένας από τους χώρους του έχει μετατραπεί σε παρεκκλήσι από τα πρώτα χρόνια του μαρτυρίου του Αγίου.
Με όλες αυτές τις εμπειρίες και ευλογίες η εκδρομείς του Κατηχητικού του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Σιατίστης επέστρεψαν στην έδρα τους σχεδιάζοντας ήδη την επόμενη εξόρμηση τους.

π. Δημήτριος Χήτος


agiosdimitriossiatistas.gr


https://siatista-info.blogspot.com/2019/04/blog-post_22.html


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael