Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Σιάτιστας


Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου είναι ρυθμού βασιλικής, τρίκλιτος με εντυπωσιακό περίστωο και είναι ο ψηλότερος από τους μεταβυζαντινούς ναούς της πόλης. Κτίστηκε το 1760 στο ανατολικότερο σημείο της Σιάτιστας. Είναι χτισμένος από λευκή και λευκόφαιη πέτρα και περιστοιχίζεται στις δύο πλευρές από λιθόκτιστα τόξα. Εσωτερικά υπάρχουν αγιογραφίες και καφασωτός γυναικωνίτης.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι νεότερης εποχής. Πιθανό να χτίστηκε σε θέση παλαιότερης καθώς ο Φ. Ζυγούρης σημειώνει ότι : » … Είναι ο μόνος Ναός που έχει νάρθηκα με στοές … ότι ήταν παλαιότερος ναός προσμαρτυρούν οι χαλκογραφίες από το 1765 και μία μικρή μαρμάρινη λεκάνη, αφιέρωμα, με καλής τέχνης σκαλίσματα και επιγραφή » Αφιερώθη παρά του δούλου του Θεού, Παύλου Ζήση, Σιατιστέως, 1753″.

Σύμφωνα πάντα με τον Φ. Ζυγούρη » Η παράδοση μας μετέδωκεν ότι σε μία επιδρομή Τούρκικων ορδών η κανδηλανάπτρια που κάθονταν στα κελιά που ήταν κτισμένα στο πίσω μέρος της εκκλησιάς διώροφα, άκουσε τη νύχτα της παραμονής της επιδρομής ποδοβολητά αλόγων μέσα στην εκκλησιά και τα απέδωκε στην ετοιμασία των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου, που ετοιμάζονταν για να διώξουν την επομένη τους επιδρομείς από τη Σιάτιστα. Τούτο διαδόθηκε την άλλη μέρα, έδωκε θάρρος στους κατοίκους και μπόρεσαν να διώξουν τους επιδρομείς».

 (Ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Δημήτριος)

Η συνέχεια ΕΔΩ





https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael