H Εορτή των Εορτών και η Πανήγυρις των Πανηγύρεων, η Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, γιορτάστηκε πανηγυρικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, με αναστάσιμη λαμπρότητα και πασχαλινή μεγαλοπρέπεια.
Πλήθος πιστών κάθε ηλικίας με τις λαμπάδες στα χέρια προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την Ακολουθία της Αναστάσεως και να συνεορτάσουν με τους Ιερείς του Ναού την Εορτή των Εορτών της Ορθοδοξίας μας.
Μετά τον κανόνα του όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου ο π. Βασίλειος διάβασε την αναστάσιμη εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. κ. Αθανασίου, που απευθύνονταν προς τους Ιερείς και όλα τα πιστά τέκνα της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης.
Στη συνέχεια οι ιεροψάλτες εισήλθαν εντός του Αγίου Βήματος και έψαλαν μαζί με τον π. Βασίλειο το εωθινό: «Ιδού σκοτία και πρωί…».
Αμέσως μετά οι Ιερείς εξήλθαν του Αγίου Βήματος κρατώντας ψηλά τη λαμπάδα τους με το Άγιο Φως ψάλλοντας το τροπάριο: «Δεύτε λάβετε φως, εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών».
Αφού οι πιστοί έλαβαν από τα χέρια των Ιερέων το ανέσπερο Άγιο Φως, το οποίο βγαίνει στο Ζωοδόχο Πανάγιο Τάφο του Κυρίου μας, το οποίο μετέφερε στη Σιάτιστα ο κ. Δημητριάδης, όπως είπε ο π. Βασίλειος.
Το λάβαρο της Αναστάσεως δόθηκε προς τιμή στις Γυναίκες του φιλοπτώχου ταμείου για το έργο που προσφέρουν εδώ και χρόνια στην ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.
"Το κάψιμο του Ιούδα" Ένα από τα παλιά έθιμα της Σιάτιστας (διαβάστε εδώ)Πλήθος πιστών παρέμεινε στον Ιερό Ναό κατά την διάρκεια της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας και κοινώνησαν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στο τέλος της λειτουργίας οι Ιερείς π. Βασίλειος και π. Νέστορας μοίρασαν μαζί με το αντίδωρο και από ένα κόκκινο αβγό σε όλους τους πιστούς.
«Χριστός ανέστη!» από το Siatista-Info Χρόνια Πολλά και του χρόνου με υγεία
Γ.Γ. Siatista-Info
Δείτε το βίντεο του Siatista-Info
Δείτε φωτογραφίες
