Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Καρκίνος: Το φάρμακο που τον σταματάΤα καρκινικά κύτταρα έχουν το δικό τους βιολογικό ρολόι και με τη βοήθεια μιας υπό μελέτη φαρμακευτικής ουσίας αυτό μπορεί να σταματήσει να χτυπά

Νέο υπό μελέτη φάρμακο φαίνεται ότι μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων επιβραδύνοντας το βιολογικό τους ρολόι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

Τα ευρήματα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια σε συνεργασία με το το Ινστιτούτο Μετασχηματιστικών Βιομορίων του Πανεπιστημίου Nagoya (ItbM)  δίνουν επιπλέον ώθηση σε ένα αναπτυσσόμενο πεδίο έρευνας: την μεταστροφή του ανθρώπινου κιρκαδιανού ρολογιού εναντίον του καρκίνου.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε ανθρώπινες κυτταρικές σειρές καρκίνου των νεφρών καθώς και σε ποντίκια με οξεία μυελογενή λευχαιμία.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι όταν διαταράσσονται οι βιορυθμοί του σώματος όπως ο κύκλος του ύπνου και της αφύπνισης τότε απειλείται η υγεία μας. Το ίδιο ισχύει και για μεμονωμένα κύτταρα όταν διαταράσσεται το δικό τους κιρκαδιανό ρολόι. Η υπόθεση των επιστημόνων είναι ότι διαταράσσοντας το βιολογικό ρολόι των καρκινικών κυττάρων θα μπορούσαν να τα εξουδετερώσουν.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το μόριο GO289 στοχεύει ένζυμα που ελέγχουν τον κιρκαδιανό ρυθμό των κυττάρων. Αυτή η αλληλόδραση φαρμάκου – πρωτεΐνης στη συνέχεια διαταράσσει τις λειτουργίες τεσσάρων ακόμη πρωτεϊνών απαραίτητων για την ανάπτυξη και την επιβίωση των κυττάρων.

Με απλά λόγια το GO289 μπλοκάρει τα γρανάζια του κιρκαδιανού ρολογιού του κυττάρου επιβραδύνοντας τον κύκλο του, έχοντας παράλληλα πολύ μικρή επίδραση στα υγιή κύτταρα.

«Σε μερικούς καρκίνους η νόσος καταλαμβάνει τον μηχανισμό του κιρκαδιανού ρυθμού και τον χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη των όγκων» εξηγεί ο Steve Kay καθηγητής Νευρολογίας, Βιοιατρικής Μηχανικής και Βιολογικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και συνεχίζει: «Με το GO289 μπορούμε να παρέμβουμε σ’ αυτές τις διαδικασίες και να εμποδίσουμε τον καρκίνο να εξαπλωθεί».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το GO289 επηρέαζε τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων και άλλες λειτουργίες του βιορυθμού των κυττάρων οι οποίες ουσιαστικά συντελούν στην ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου.


ygeiamou.grTop Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael