Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας εντός του Μαρτίου- Ο Αρχιμ. Εφραίμ υποψήφιος για την Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης

Με δύο καυτά θέματα και εκλογές τριών Μητροπολιτών και Επισκόπων(;)... αναφέρει το exapsalmos.grΤου Σωτήρη Μ. Τζούμα
Η Εκκλησία μας,όπως όλοι οι θεσμοί, περνά την κρίση της!
Από τη μια ο τρόπος που διοικείται το ιερό αυτό καθίδρυμα από τον Αρχιεπίσκοπο και τους Σεβ. Μητροπολίτες και από την άλλη η αδιαφορία που δείχνει το χριστεπώνυμο πλήρωμα για όλα εκείνα που συμβαίνουν στο χώρο της Εκκλησίας- ίσως διότι έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα- έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κλίματος που δεν ευνοεί τις παρούσες συγκυρίες.

Και η κατάσταση αυτή ισχύει για όλα τα θέματα που άπτονται της Εκκλησίας. Ακόμη και για τις εκλογές Ιεραρχών. Κάθε φορά, λοιπόν , που έχουμε εκλογή ενός νέου Ιεράρχη, εκ μέρους της Εκκλησίας ενδιαφέρεται η κλειστή κάστα των Ιεραρχών που αποτελεί το εκλεκτορικό σώμα αλλά και μία μικρή ομάδα λαϊκών που ζει κοντά στην Εκκλησία , από την ….Εκκλησία !!! Ο απλός λαός, όμως, στην μεγάλη του πλειοψηφία μένει αμέτοχος.
Η εν Αγίω Πνεύματι εκλογή των νέων Ιεραρχών, είναι ένα μέγα και ιερό Μυστήριο το οποίο ενσαρκώνει την Χάρη του Θεού και μεταφέρει την Αποστολική διαδοχή στους Επισκόπους της Εκκλησίας μας!


Ίσως γιαυτό θα πρέπει να αναθεωρήσουν κάποιοι τον τρόπο που το αντιμετωπίζουν και να το δούν με την δέουσα σοβαρότητα και προπαντός με φόβο Θεού!

Κάθε φορά που η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος συνέρχεται για να εκλέξει νέους Αρχιερείς επικρατεί– και αιτιολογημένα– μεγάλη χαρά στους κόλπους της Εκκλησίας μας και ιδιαιτέρως στις επιμέρους κενές Μητροπόλεις, εκεί όπου ο λαός του Θεού περιμένει τον νέο Ποιμενάρχη του.

Η Ιεραρχία όπως όλα δείχνουν θα συνέλθει εκτάκτως το τριήμερο 13,14,15 Μαρτίου ή το τριήμερο 27,28,29 Μαρτίου . Αυτό θα αποφασιστεί στην προσεχή συνεδρίαση της ΔΙΣ,η οποία συνέρχεται 5,6,7 Μαρτίου.
Η Ιεραρχία έχει να αντιμετωπίσει δύο πολύ σοβαρά θέματα: Α. Το Ουκρανικό: Όλοι περιμένουν με αγωνία τη θέση που θα πάρει η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία όπως αναμένεται θα επηρεάσει και άλλες Εκκλησίες.
Και Β. Τα νέα δεδομένα που πρόκυψαν από την περίφημη συμφωνία με την κυβέρνηση και το μισθολογικό. Και τα δύο θέματα είναι τόσο σοβαρά που μπορεί να γίνουν η αιτία δυσμενών εξελίξεων και πρωτοφανών αντιδράσεων στους κόλπους της Εκκλησίας μας και προπαντός να γίνουν έκτροπα.
Παράλληλα όπως όλα δείχνουν μέσα στις εργασίες της η Ιεραρχία και μάλιστα την τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων θα συμπεριλάβει τις εκλογές τριών νέων Μητροπολιτών και δύο ή τεσσάρων βοηθών Επισκόπων.


Συγκεκριμένα θα εκλεγούν οι νέοι Μητροπολίτες:

1. Για την Ι. Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.
Το προβάδισμα δείχνει να έχει ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Καστορίας Αρχιμ. Αθανάσιος Γιαννουσάς.
Όπως μαθαίνουμε όμως, θα υπάρξουν Ιεράρχες οι οποίοι πρόκειται να ψηφίσουν στο τριπρόσωπο τουλάχιστον και τον Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο , Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Σισανίου, κληρικό που εργάζεται ιεραποστολικά στην εν λόγω Μητρόπολη. Και οι δυο είναι άριστοι κληρικοί!

2. Για την Ι. Μητρόπολη Γλυφάδας. Ακούγεται το όνομα του Επισκόπου Σαλώνων Αντώνιου , Γεν. Διευθυντή της ΕΚΥΟ. Ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν αναπαύει μέρος των Ιεραρχών, you οι οποίοι ζήτησαν από τον Αρχιεπίσκοπο να βρούν διέξοδο στο πρόσωπο του Αρχιμ. Αλεξίου Ψωίνου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Γλυφάδας , κληρικό σοβαρό και εργατικό που τον γνωρίζει, τον σέβεται και τον θέλει σύσσωμο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της αστικής αυτής Μητρόπολης.
Οι πληροφορίες που έχουμε λένε ότι ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον π. Αλέξιο και του έδωσε το “πράσινο φώς” να κάνει τον αγώνα του και όπως χαρακτηριστικά είπε σε κάποιους Αρχιερείς : εμένα όποιον βγάλετε και μου τον φέρετε θα τον αποδεχτώ.
Η διαφοροποίηση αυτή του Αρχιεπισκόπου προφανώς οφείλεται στην επιθυμία του να διασκεδάσει τις φήμες που τον έφεραν να θέλει την προαγωγή του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου για να περάσει «χωρίς αντίσταση» τα ακίνητα της Εκκλησίας που ευρίσκονται επί της Μητροπόλεως Γλυφάδας στο νέο σχεδιασμό αξιοποίησης και συνεκμετάλλευσης(!!!) της περιουσίας με την Κυβέρνηση.

3. Για την Μητρόπολη Περιστερίου.
Αν τελικώς έλθει στην προσεχή ΔΙΣ η παραίτηση του Γέροντα Περιστερίου Χρυσοστόμου, τότε θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες που θα ανακηρύξουν την Μητρόπολη εν χηρεία ώστε να γίνει η εκλογή του νέου ποιμενάρχη της.Αν γίνει αυτό εγκαίρως η Ιεραρχία θα συγκληθεί όπως είπαμε στις 13,14,15 Μαρτίου. Αλλιώς η Ιεραρχία θα πάει για δυο εβδομάδες αργότερα, δηλαδή για 27,28,29 Μαρτίου .

Για την Μητρόπολη Περιστερίου όπως όλα δείχνουν προορίζεται ο Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Συνόδου. Αν και θα εκλεγεί με άνεση αφού κατέχει την επίζηλη θέση του Αρχιγραμματέως, εντούτοις μία μερίδα Ιεραρχών λέει ευθέως ότι δεν θα τον ψηφίσει.
Εκλογές Επισκόπων;
Μαζί με τις εκλογές των τριών Μητροπολιτών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σκέφτεται να φέρει και θέμα εκλογής βοηθών Επισκόπων, για τις κενές θέσεις που υπάρχουν. Ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμεί να θεραπεύσει τις αδικίες ή τις παραλείψεις ( όπως θέλετε το ερμηνεύετε) που υπάρχουν στα έντεκα έτη που είναι Αρχιεπίσκοπος. Θέλει να αποκαταστήσει, έστω και αργά, τον επί σειρά ετών διατελέσαντα Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοδωρόπουλο. Μένει να δούμε αν θα σταματήσει σε αυτή την εκλογή ή θα δώσει βοηθούς και στους Μητροπολίτες που έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα. Συγκεκριμένα στον Μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο που επιθυμεί την προαγωγή του Πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ.Θεοκλήτου Ντούλια , στον Μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιο που θέλει να δει Επίσκοπο τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας Αρχιμ. Χρυσόστομο Παναγόπουλο, στον Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο που έχει καταθέσει από καιρό αίτημα για προαγωγή του Αρχιμ. Αγαπίου Δρίτσα, Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως. Οι πληροφορίες θέλουν και τον Σεβ. Ηλείας να επιμένει στην προαγωγή του Ιεροκήρυκος της Μητροπόλεως Αρχιμ . Δαμασκηνού Πετράκου, ως δεύτερου βοηθού Επισκόπου, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος ανθίσταται σθεναρώς διότι γνωρίζει ότι η Ιεραρχία δεν θα αποδεχθεί μια τέτοια πρόκληση.
Μετά την προαγωγή του Αρχιγραμματέα της Συνόδου σε Μητροπολίτη οι πληροφορίες θέλουν τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Αρχιεπισκοπής Επίσκοπο Θεσπιών Συμεών να καταλαμβάνει τη θέση του Αρχιγραμματέως, θέση από την οποία θα εκλεγεί με άνεση όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου για να γίνει το επόμενο μεγάλο βήμα.
Αν ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλει να διαταράξει το υπάρχον καθεστώς της Αρχιεπισκοπής, τότε θα προαχθεί σε Αρχιγραμματέα ο ανερχόμενος Γραμματέας Α ´ Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης( εκ της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος) και τη θέση του θα καταλάβει κατά πάσα πιθανότητα ο Αρχιμ. Σεραπίων Μιχαλάκης( εκ της Ι. Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος),ικανός και άξιος κληρικός που εκτελεί χρέη Γραμματέως παρά τω Αρχιγραμματεί, αλλά οι πάντες γνωρίζουν μέσα στη Σύνοδο ότι βγάζει όλη τη δουλειά και μένει στην αφάνεια. Καιρός να περάσει κάποια στιγμή στην πρώτη γραμμή.
Σε περίπτωση που περάσει το πρώτο σενάριο και η θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Αρχιεπισκοπής μείνει κενή, τότε λέγεται ότι θα συμπληρωθεί είτε με τη μεταγραφή κληρικού από άλλη Μητρόπολη που προωθείται από το περιβάλλον, είτε με την προαγωγή κληρικού της Αρχιεπισκοπής ο οποίος παρεισέφρησε στο Αρχιεπισκοπικό περιβάλλον εσχάτως και οι εργασίες που του ανετέθησαν διεκπεραιώθηκαν αποτελεσματικώς.
Θα δούμε τί εξέλιξη θα υπάρξει. Και σίγουρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα ;Πηγη: exapsalmos.gr


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael