Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget


Type Here to Get Search Results !

Σιάτιστα: Παρουσίαση του βιβλίου της Θεοδώρας Λειψιστινού «Πέλεκα: Όψεις Πολιτισμού» (φωτο-βίντεο)Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 η παρουσίαση του βιβλίου της Θεοδώρας Λειψιστινού "Πέλεκα: Όψεις Πολιτισμού" στο "Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο Σιάτιστας".

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας "Μανούσεια".

Την εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της βιβλιοθήκης Σιάτιστας, κ. Μάνιος Παναγιώτης και η Διευθύντρια της βιβλιοθήκης κα Μπουσταντζή Ανδρομάχη.
Για το βιβλίο μίλησαν, ο επίτιμος Εφέτης Διοικητικής Δικαιοσύνης, λογοτέχνης Πρόεδρος Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, η Αναστασία Ζήση Καθηγήτρια Κοινοτικής Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου,
ο Ελευθέριος Τζιόλας ποιητής, χημικός μηχανικός, εκδότης του περιοδικού «Δίαυλος» π Υφυπουργός,

και η Θεοδώρα Λειψιστινού, Φιλόλογος-συγγραφέας.

Την εκδήλωση συντόνισε η Στελίνα Μαργαριτίδου, Δημοσιογράφος-συγγραφέας και στο τραγούδι ήταν η Αθηνά Κατσανεβάκη, Διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας –Δημοτικό Τραγούδι ΕΕΠ, τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Μιλώντας για το βιβλίο, ο Διευθυντής Ερευνών και Διευθύνων  του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών  λέει: «το βιβλίο της Θεοδώρας Λειψιστινού –το δεύτερο κατά σειρά έργο της για τη γενέτειρά της , την Πέλκα Βοϊου-, είναι μια λαογραφική μονογραφία αφιερωμένη στην Πέλκα Βοϊου. Η κυρία Λειψιστινού, στον πρόλογο του βιβλίου της αναφέρεται στα παιδικά της βιώματα στο χωριό , αλλά και στη μετέπειτα επί μακρόν ενασχόλησή της με τις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελεκανιωτών Θεσσαλονίκης, αλλά και με τη Βοϊακή Εστία, που την παρακίνησαν όπως η ίδια εξηγεί, «στην έρευνα πνευματικών δημιουργημάτων του λαού, των συναισθηματικών του εκδηλώσεων και του παντοειδούς βίου του, που αποδεικνύει το αδιαίρετο της ελληνικής παράδοσης και αποκαλύπτει τις αρετές με τις οποίες κοσμείται ο λαός μας».
Η συγγραφέας, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Καραμανέ, «επιθυμεί να συμβάλλει με το βιβλίο της , δηλαδή με τη μελέτη της παράδοσης, στον αγώνα εναντίον της διαφαινόμενης απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής. Κυρίως, επιθυμεί να φέρει τους νέους σε επαφή με τα στοιχεία του παραδοσιακού πολιτισμού που καταγράφει, όχι επιχειρώντας  να κάνει γνωστά τα δυναμικά στοιχεία του πολιτισμού που καταγράφει, όχι ως ένα φαινόμενο που έχει παρέλθει και δεν υφίσταται πλέον, αλλά επιχειρώντας να κάνει γνωστά τα δυναμικά στοιχεία του πολιτισμού και προσπαθώντας να παρουσιάσει την ιστορική τους   εξέλιξη μέσα στο χρόνο».
Συνεχίζοντας την πορεία της ζωής του κανείς επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο, αυτόν που έχει ποτιστεί με τη μνήμη,  την άδολη αγάπη των παιδικών χρόνων, των δικών του ανθρώπων, τον μόχθο της γης, τον ιδρώτα ενός τίμιου αγώνα που πέρασε μέσα από την ιστορία της ίδιας της χώρας του..
Το βιβλίο «Πέλεκα. Όψεις πολιτισμού. Δρώμενα και ακούσματα από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα», τεκμηριώνονται αναφορές στην αρχαιότητα, επιμέρους θέματα , όψεις  της παραδοσιακής ζωής, σκηνές  από την καθημερινή ζωή που εμπεριέχουν το ιερό , το αρχαιοελληνικό, το παραδοσιακό στοιχείο, τη δράση, τη δημιουργία, την λατρευτική πρακτική…

Δείτε το βίντεο του Siatista-InfoΔείτε φωτογραφίες

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael