Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Μια μέρα με τους εθελοντές στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου (φωτο)



Αν έχεις βρεθεί έστω και για μία ώρα σε ένα νοσοκομείο, ξέρεις, έχοντας δει με τα μάτια σου, πως όλοι χρειαζόμαστε ένα στήριγμα τις δύσκολες ώρες. Είτε είμαστε εμείς που υποφέρουμε, είτε οι δικοί μας άνθρωποι. Τις ώρες που είμαστε μόνοι, ή δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε αυτό που μας έλαχε. Ή απλά χρειαζόμαστε μια μικρή βοήθεια, μια ανακούφιση. Λίγη καλή διάθεση και ανθρωπιά.
Αυτό ακριβώς είναι το έργο που έχει βάλει στόχο της να επιτελέσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της μια ομάδα ατόμων στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, μια ομάδα πραγματικό στήριγμα, όπως υποδηλώνει και το όνομά της: Αντηρίδα.
“Αντηρίδα” είναι ένας τοίχος που χτίζεται κάθετα προς κάποιον άλλο τοίχο, τον οποίο και στηρίζει, λέει ο ορισμός. Και πράγματι, αυτή η ομάδα μοιάζει να “χτίστηκε” μέσα στους τοίχους του νοσοκομείου και να συμβάλλει ουσιαστικά στις κολώνες που το στηρίζουν. Σταδιακά, έχει εξελιχθεί σε κινητήρια δύναμή του, κάτι που βλέπεις απροκάλυπτα περνώντας μια βάρδια με τους εθελοντές της.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο “Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Η Αντηρίδα” είναι ένας εθελοντικός σύλλογος που ξεκίνησε τη δράση του στις αρχές του 2011. Πρωτεργάτριές του ήταν, μεταξύ άλλων, η Ζωή Παπαγεωργίου, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, η οποία έχοντας συμμετάσχει στην διαδικασία ανέλιξης του νοσοκομείου, ήθελε να προσφέρει περαιτέρω εντός του, και η Γεωργία Δερετζή, η Διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Παπαγεωργίου και Πρόεδρος της Αντηρίδας. Οι δυο τους συνέβαλαν στο να στηθεί αρχικά μια μικρή ομάδα, σκοπός της οποίας ήταν η με κάθε τρόπο στήριξη των λειτουργιών και αναγκών του νοσοκομείου, των ασθενών αλλά και των εργαζομένων του.

Το ίδιο το νοσοκομείο, που λειτουργεί από το 1999, και συμπληρώνει φέτος τα 20 χρόνια του, δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Νικόλαο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, με όραμα να γίνει ένα σύγχρονο και καινοτόμο νοσοκομείο, το καλύτερο της Ελλάδας και ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, στημένο με πρότυπα εξωτερικού. Άλλωστε, για την υλοποίησή του, μια ομάδα ειδικών ταξίδεψε στα καλύτερα νοσοκομεία της ηπείρου μας ώστε να λάβει και να εφαρμόσει την τεχνογνωσία τους στο νέο εγχείρημα της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα, το Γ.Ν. Παπαγεωργίου, που βρίσκουμε στην περιοχή της Ν. Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, διασυνδεδεμένο με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πλήρως ενταγμένο στις εφημερίες της πόλης, ενώ σε αυτό εργάζονται συνολικά 1.679 άτομα. Σε κτίρια συνολικού εμβαδού 74.000 τ.μ., φιλοξενεί 30 τμήματα και κλινικές με συνολικό αριθμό 746 ανεπτυγμένων κλινών, 10 εργαστήρια, 9 διατομεακά τμήματα, 224 εξωτερικά ιατρεία, 23 χειρουργικές αίθουσες και πάνω από 460 σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα. Το 2018, οι νοσηλευθέντες ανήλθαν στους 80.198, οι εξετασθέντες στα εξωτερικά ιατρεία στους 207.927, στα επείγοντα στους 103.798 και στα απογευματινά ιατρεία στους 30.624, ενώ οι χειρουργικές επεμβάσεις στις 20.335. Το Γ.Ν. Παπαγεωργίου έχει βραβευτεί πολλές φορές, με πιο πρόσφατες τις επτά διακρίσεις –τρεις χρυσές, τρεις αργυρές και μια χάλκινη- στη διοργάνωση Healthcare Business Awards 2018 για την επιβράβευση των βέλτιστων πρακτικών και καινοτόμων δράσεων από τον ευρύτερο κλάδο της υγείας.

Από το ξεκίνημα μέχρι το σήμερα


Δεδομένης της ευρύτερης καινοτομίας του νοσοκομείου και της επέκτασής του σε όλους τους τομείς με πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, δεν είναι περίεργο που σε αυτό το νοσοκομείο γεννήθηκε μια δράση όπως η Αντηρίδα. Τα ιδρυτικά της μέλη, έχοντας σαν πρότυπο την δράση εθελοντικών ομάδων μέσα στον χώρο των νοσοκομείων στο εξωτερικό, θέλησαν να το μεταφέρουν μέσα στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου. Ο πρώτος πυρήνας ήταν μια ομάδα περίπου 10 εθελοντών, από το φιλικό περιβάλλον των ιδρυτών, συνεργάτες εντός και εκτός του νοσοκομείου, αλλά και απλοί πολίτες, ενώ η εξέλιξή της στην σημερινή της μορφή άφησε και τους ίδιους έκπληκτους.

Η κ. Δερετζή, Πρόεδρος της Αντηρίδας αναφέρει, “Η πρώτη σκέψη ήταν ότι θα μπορούσαμε να στηρίξουμε το νοσοκομείο με τους εθελοντές, χωρίς αυτοί να παρεμβαίνουν καθόλου στη δουλειά των εργαζομένων και χωρίς να παρακωλύουν καθόλου το έργο τους. Ίσα ίσα, παράλληλα να τους στηρίζουν. Αρχίσαμε πάρα πολύ δειλά. Καλέσαμε ανθρώπους οι οποίοι είχαν σχέση με το θέμα και μας βοήθησαν πάρα πολύ τα πρώτα σεμινάρια που είχαν γίνει από τον Ερυθρό Σταυρό. Έγιναν πολλά σεμινάρια όπου μπορέσαμε και αντιληφθήκαμε τα όρια και τους όρους των εθελοντών. Βέβαια, το νοσοκομείο έχει ιδιαιτερότητες για τους εθελοντές που θέλουν να δουλέψουν εδώ μέσα. Γιατί έχεις να κάνεις ουσιαστικά με έναν ασθενή ο οποίος είναι νοσηλευόμενος ή επισκέπτης ασθενής του νοσοκομείου, με όλο τον πόνο που κουβαλάει, και με τους συγγενείς, τους φροντιστές, τους συνοδούς. Είναι εντελώς διαφορετικά από ότι σε έναν άλλο χώρο. Ένας εθελοντής μπορεί να πάει κάπου να προσφέρει, αλλά ουσιαστικά το κέντρο βάρους ενός νοσοκομείου είναι ο ασθενής. Κι αυτό είναι ό,τι πιο επώδυνο, πιο δύσκολο, πιο τραγικό πολλές φορές. Και μέσα στο νοσοκομείο υπάρχει πολλές φορές η κατάληξη ενός πόνου, ενός ασθενούς που καταλήγει και στον θάνατο. Επομένως δεν είναι εύκολη η όλη ενασχόληση με το θέμα”.
Σήμερα, καθώς η Αντηρίδα διανύει τον ένατο χρόνο λειτουργίας της, οι φίλοι και τα μέλη του νοσοκομείου φτάνουν τα 550 άτομα, ενώ χαρακτηριστικά το 2018 ήταν 95 άτομα που συμμετείχαν στην δράση του συλλόγου, προσφέροντας τουλάχιστον 4 ώρες εθελοντική υπηρεσία μέσα στον χώρο του νοσοκομείου. Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους θεμελιωτές της ομάδας είναι ακόμα και τώρα ενεργά και τακτικά μέλη, συνεχίζοντας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 15 μέρες. “Παρόλο που έχουν περάσει 8-9 χρόνια, συνεχίζουν να ασχολούνται με την ίδια θέρμη και με την ίδια αγάπη προς όλους τους ασθενείς”, σημειώνει η κ. Όλγα Δελχανίδου, που έχει τον ρόλο της συντονίστριας των εθελοντών της Αντηρίδας εδώ και 1,5 χρόνο.

Θα την βρει κανείς καθημερινά στα γραφεία του συλλόγου, στον ισόγειο όροφο του νοσοκομείου, σε εγρήγορση και έτοιμη να καλύψει κάθε απορία και ανάγκη. Όπως αναφέρει, όποιος επισκέπτεται τον χώρο του νοσοκομείου μαθαίνει για τον σύλλογο, γιατί για πολλούς λόγους είναι πιθανόν να χρειαστεί κάποιες από τις υπηρεσίες των εθελοντών, οι οποίες καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα διευκολύνσεων ασθενών και επισκεπτών.



Δείτε την συνέχεια parallaximag.gr











Top Post Ad


Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael