Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Συναγερμός: Η γρίπη απειλεί… θανάσιμα τους νεφροπαθείς


Η εποχή της γρίπης εμφανίζεται στο τέταρτο τρίμηνο (Q4) κάθε έτους και το πρώτο τρίμηνο (Q1) του επόμενου έτους. Κατά το τέταρτο τρίμηνο μια αύξηση κατά 1% στις ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη συνδέεται με αύξηση κατά 1,5% των θανάτων σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, σε σύγκριση με το μέσο ποσοστό θανάτου στο τρίτο τρίμηνο (καλοκαίρι) 
 
Συναγερμός: Η γρίπη απειλεί… θανάσιμα τους νεφροπαθείς | in.gr

Η εποχική γρίπη και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος φαίνεται να αποτελούν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, όπως προκύπτει από νέα μελέτη.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας μελέτης, η γρίπη ή οι ασθένειες με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης πιθανόν να ευθύνονται για περισσότερους από 1.000 θανάτους ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια στις ΗΠΑ ετησίως.
Αφετηρία για τη διεξαγωγή της μελέτης αποτέλεσε η παρατήρηση ότι τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια είναι υψηλά και έχουν εποχικές διακυμάνσεις (π.χ. κατά τους ψυχρούς μήνες). Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι η εποχική γρίπη και οι «όμοιες» λοιμώξεις επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας «Henepin» στη Μινεάπολη ανέλυσε δεδομένα 14 ετών σχετικά με τα επίπεδα θνησιμότητας ανά τρίμηνο.
Η εποχή της γρίπης εμφανίζεται στο τέταρτο τρίμηνο (Q4) κάθε έτους και το πρώτο τρίμηνο (Q1) του επόμενου έτους. Κατά το τέταρτο τρίμηνο μια αύξηση κατά 1% στις ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη συνδέεται με αύξηση κατά 1,5% των θανάτων σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, σε σύγκριση με το μέσο ποσοστό θανάτου στο τρίτο τρίμηνο (καλοκαίρι).
Αντίστοιχα, και στο 1ο τρίμηνο μια αύξηση κατά 1% στις ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη συνδέθηκε με έναν υψηλότερο ρυθμό θανάτων κατά 2% μεταξύ των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια, σε σύγκριση με τα ποσοστά της θερινής περιόδου.
«Αν και η νόσηση από γρίπη ή από ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα μπορεί να μην αποτελούν την άμεση αιτία θανάτου σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, φαίνεται να συμβάλλουν στη θνησιμότητα. Για παράδειγμα, όσοι νοσούν από τον ιό της γρίπης συχνά παρουσιάζουν μια κατάσταση οξείας φλεγμονής, καθιστώντας τους ευάλωτους σε άλλες λοιμώξεις ή καρδιαγγειακές επιπλοκές» εξηγεί ο συναρμόδιος διευθυντής του Ινστιτούτου «Hennepin» David Gilbertson.

Μέτρα προστασίας

Υπό τα δεδομένα αυτά σε πρόσφατο δελτίο Τύπου της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας υπογραμμίζεται η σημασία της πρόληψης στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τους εδικούς, δύο σημαντικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των νεφροπαθών είναι η εντατική απολύμανση των μονάδων αιμοκάθαρσης και ο αντιγριπικός εμβολιασμός. 
in.gr


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael