Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Τι λέει η Κομισιόν για μερίσματα, αφορολόγητο, χαρτόσημο

Τι λέει η Κομισιόν για μερίσματα, αφορολόγητο, χαρτόσημο

Του Σπύρου Δημητρέλη
Σειρά παρεμβάσεων και… μη παρεμβάσεων καθώς και μηνυμάτων προς την κυβέρνηση, την υφιστάμενη και την επόμενη, στο φορολογικό πεδίο περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Η έκθεση είναι γραμμένη σε τόνο και ύφος μνημονιακού κειμένου και ουσιαστικά καθορίζει όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί το οικονομικό επιτελείο.

Τα "ψιλά γράμματα" στο πεδίο της φορολογίας είναι τα εξής:
-η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους θεσμούς ότι δεν πρόκειται να φέρει "στο άμεσο μέλλον" αλλαγές στον τρόπο ρύθμισης των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για "πάγο" στις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση σε εκατομμύρια οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και των εφοριών.

-η Κομισιόν τάσσεται με την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά η μείωση του αφορολόγητου ορίου που έχει ήδη ψηφιστεί για το 2020. Η Κομισιόν τονίζει ότι η μείωση του αφορολόγητου θα οδηγήσει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και να εξασφαλίσει πόρους προκειμένου να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις και την εργασία (δηλαδή για τη φορολογική κλίμακα μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών)

-στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία για την αναθεώρηση του πλαισίου εφαρμογής του χαρτοσήμου. Πρόκειται για υποχρέωση που περιλαμβανόταν στα μνημονιακά κείμενα και παραμένει ακόμη, όπως προκύπτει από την έκθεση, ενεργή. Αναμένεται το πόρισμα της ΑΑΔΕ για την αναμόρφωση του τέλους χαρτοσήμου.

-προβλέπεται η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% που είναι σήμερα σε 10%. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η σχετική παρέμβαση προβλέπεται στα μέτρα ελάφρυνσης που περιλαμβάνει ο φετινός προϋπολογισμός. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση.

-δεν θα πραγματοποιηθεί αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2019. Παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν το κείμενο της μεταμνημονιακής συμφωνίας ότι θα γίνουν άλλες δυο ετήσιες αυξήσεις των αντικειμενικών στις περιοχές που οι τιμές ζώνης είναι χαμηλότερες των αντικειμενικών, η έκθεση αναφέρει ότι η επεξεργασία των πρώτων στοιχείων από την κτηματαγορά που συγκεντρώνει η νέα υπηρεσία τιμών ακινήτων που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών δείχνει ότι δεν απαιτείται νέα αναπροσαρμογή φέτος.














Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael