Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Στολίδια της Σιάτιστας: Αρχοντικό Μπόντα - Καρακουλάκη


ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΠΟΝΤΑ-ΚΑΡΑΚΟΥΛΑΚΗ
Το Αρχοντικό βρίσκεται στη γειτονιά του Μπούνου και συγκεκριμένα στην περιοχή η οποία είναι γνωστή ως «Γκαράδικα». Το Αρχοντικό είναι πολύ κοντά στο σπίτι του Μηνά Θεοδώρου, δημάρχου Σιάτιστας το 1912, ιδιοκτησίας σήμερα κληρονόμων Τάσου Αλεξίου και μεταξύ των δύο σπιτιών μεσολαβεί μόνο ένας δρόμος. Πολύ κοντά στο Αρχοντικό βρίσκονται τα Αρχοντικά Τζιουρά και Μανούση. Το Αρχοντικό κηρύχθηκε διατηρητέο με την απόφαση ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ36/ΚΗΡ/57633/2153πε/18-12-1998, ΦΕΚ 285/Β/31-3-1999

Το κείμενο της κήρυξης έχει ως εξής: «Κηρύσσουμε το αρχοντικό Μ.Καρακουλάκη – Ι.Μπόντα στη Σιάτιστα του νομού Κοζάνης ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.


Πρόκειται για αρχοντικό που, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και την προφορική παράδοση, χρονολογείται λίγο μετά το 1750. Διατηρεί τα χαρακτηριστικά των πρωιμότερων οικιών της Σιάτιστας με μικρότερη την εσωτερική «μεσιά», το «μετζοπάτωμα», σε δύο ή τρία διαφορετικά επίπεδα, χωρίς σαφή διακριση του «ντηλιακού» κ.α. Στο κελάρι υπάρχει λιθόκτιστη  δεξαμενή για το κρασί.

Στον όροφο ευρύχωρη κουζίνα με κτιστή εστία και βοηθητικά μαγαζιά.
Οι τοίχοι, επιχρισμένοι σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος τους, διακοσμούνται με απλά, καλλιγραφημένα γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα με απαλούς χρωματισμούς, χωρίς ποικιλία στη θεματολογία». 


Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιος έκτισε το Αρχοντικό. Σήμερα ανήκει στον Μήτσο Καρακουλάκη (Μητσόλε) που το κληρονόμησε από την μητέρα του Μαλαματή Μπόντα σύζυγο Λάζαρου Καρακουλάκη. 




ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΠΟΝΤΑ



Siatista-Info

*Αναδημοσίευση 2018

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael