Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σιάτιστα: Κόλιαντα στην δεκαετία του ’30 - Μια συγκινητική ιστορία...


Η Καλλιόπη Μπόντα από το ξεκοκάλισμα παλιών εφημερίδων ανακάλυψε την συγκινητική ιστορία που την είχε γράψει στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ο Γιάννης Ταχογιάννης την 25η Δεκεμβρίου 1933.


"Κεντρικό πρόσωπο ο οργανοπαίκτης Γιώργος Κάστιας ή Τζουτζόπκους. Ένας από τους πρωταγωνιστές των γλεντιών αλλοτινών εποχών της Σιάτιστας. Στα τελευταία του Κόλιαντα ο Τζουτζόπκους ήταν άρρωστος. Δεν ήθελε να περάσει εκείνη η μέρα βουβή χωρίς να παίξει με το κλαρίνο του. Βρήκε την δύναμη για να δώσει την τελευταία του παράσταση και έγινε το θαύμα.

Μα αυτή τη φορά η νύχτα μεγάλη, η χρονιάρα, η γιορτινή θα γιορταζότανε στα βουβά και στα μουγκά. Ο μάγος που θα την γέμιζε κελαϊδισμούς με το κλαρίνο του, το Τζουτζόπκου, ήταν μήνες άρρωστος στο κρεβάτι και μάλιστα λέγανε, πως βρισκόταν στα τελευταία του…

Ξαφνικά όλων οι καρδιές λαχτάρησαν κι’ όλοι έφεραν τα χέρια στα μάτια, σαν νάθελαν να διώξουν κάποιο κακό βραχνά. Και μήπως δεν έβλεπαν; Εκεί μπροστά τους ένας άνθρωπος σκελετωμένος, φάντασμα παρά πλάσμα ζωντανό, με κλαρίνο στην μασχάλη, τους παραμέριζε όλους κι’ άνοιγε δρόμο και προχωρούσε με τρεμάμενα πόδια προς το κέντρο της πλατείας. Ήταν ο Τζουτζόπκους που όλοι τον ήξεραν στο κρεβάτι να βρίσκεται στα τελευταία του. Όσο να αναρωτηθεί κι’ όσο να καλοπιστέψει ο καθένας τα μάτια του, χιλιάδες αηδόνια γέμισαν τον αέρα με τους γλυκούς κελαϊδισμούς των…

Άρρωστος ήταν του θανατά, μα πως μπορούσε να λείψει, από μια τέτοια γιορτή; Με τις πρώτες νότες που ξεχύθηκαν από το μάγο όργανο, ξεχείλισε από τα στήθεια όλων η χαρά, κι’ άναψεν η κλαδαριά, που οι φλόγες της έφταναν ως τον ουρανό, κι άναψε ο χορός και το γλέντι."

Ο Τζουτζόπκους επέστρεψε στο φτωχικό του σπίτι για να ξεψυχήσει ανήμερα τα Χριστούγεννα.


ΠΗΓΗ
  • Καλλιόπη Μπόντα – Ντουμανάκη, Οι Μουσικοί της Σιάτιστας


Περπατώντας στη Σιάτιστα και την Ιστορία

*Αναδημοσίευση 2018



https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael