Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Αργύρης Παφίλης: Άλλη μια μέρα στη Σιάτιστα (φωτο)



6 Οκτώβρη του 2018. Σάββατο πρωί, αφήσαμε τους σκονισμένους δρόμους και κάποιες αόριστες μικρομελαγχολίες και παρέα με τον Κώστα Ντιό πήγαμε και πάλι στη Σιάτιστα και την παραδοσιακή κατοικία του Χρήστου Τσιότσιου και Τατιάνας Ντέρου. 

Η μέρα ήταν καθάρια, το ουλτραμαρίν τ’ ουρανού δυνάμωνε την διάθεση. Εκεί μας περίμεναν ο Κώστας Ντιός, πρωτοξάδελφος του Κώστα και ο γαμπρός του Γιάννης. Ήρθε με το άλογο του, για να κάνουμε κάποιες λήψεις, στα σοκάκια της Πούλκως. 



Η Τατιάνα, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του σπιτιού, με τις υπέροχες συλλογές και τους θαυμαστούς οντάδες. Στον χειμωνιάτικο όντα, με τα βαριά μάλλινα στρωσίδια, ο Κώστας έπιασε το τραγούδι και ζωντάνεψαν τα χρώματα κι έλαμψαν τα ζωγραφιστά ντουλάπια. Η φωνή του Κώστα σε μεταφέρει σε αλαργινούς καιρούς, η δε ερμηνεία του, μετουσιώνει το δημοτικό τραγούδι σε μπαλάντα. Η φωνή του, το ντύσιμό του, το πρόσωπό του έδεναν τόσο με το χώρο, που η συγκίνηση μου έφτασε στο αποκορύφωμα. Τόσα χρόνια, σ’ αυτό το χώρο δουλειάς ,δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο! Το ίδιο φορτισμένοι ήταν ο Γιάννης, η Τατιάνα και ο Κώστας ο οποίος φωτογράφιζε αλλά έκανε τον φωτιστή στα γυρίσματα. Η βοήθεια του ήταν καθοριστική. Ο Γιάννης με τρομερή διάθεση φρόντιζε τον πεθερό του και το άλογο ενώ η Τατιάνα έτρεχε τακτοποιούσε τα στρωσίδια, τα κεντήματα και γέμιζε τα ποτήρια με κρασί κι όλο ρωτούσε αν θέλουμε κάτι. 


Βγήκαμε στο σοκάκι της Πούλκως. Ο Κώστας καβάλα στο άλογο άρχισε να τραγουδά ΄΄Σήμερα Ντούλα μ’ πασχαλιά, σήμερα πανηγύρι , κι συ Ντούλα μ’ στη φυλακή΄΄ και καθώς οι οπλές του αλόγου χτυπούσαν το παλκόστρωτο σηκώθηκε η Γεράνεια στο πόδι και γέμισε με κόσμο το στενό. Ήρθε και η πολύ καλή μας φίλη η Άννα Ντέρου. Κύματα τα ρίγη συγκίνησης σ’ όλους μας που κάποιοι ρωτούσαν: Τι είναι; Τι γίνεται στης Τατιάνας; 


Τις εικόνες και τους ήχους που καταγράψαμε με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές τις κατανοήσαμε κάπως παρέα με το γλυκό κυδώνι που μας τράταρε στο σπίτι της η Άννα. Νασαι καλά Αννούλα! Μοσχοβολούσε το γλυκό!



Το μεσημέρι το περάσαμε στο σπίτι του Κώστα Ντιό. Η κυρία Ελένη και η Θωμαή στρώσανε το τραπέζι με σαρμάδια, μπάτζιο, πίτες και κόκκινο κρασί. Μεσ’ την παράδοση η Σιατιστινή οικογένεια του Ντιό! 


Με την Μαλαματή Ντιό νομίζω ότι έχω γνωρίσει αν όχι όλο τουλάχιστον το μισό σόι του Κώστα. Βρεθήκαμε στο σπίτι της για να βιντεοσκοπήσουμε κάποια έργα του Κώστα. Η υποδοχή της Μαλαματής και του συζύγου της, Μάκη Κωντσιόγλου ήταν κάτι περισσότερο από εγκάρδια. Το σπίτι τους που κουβαλάει μια βαριά κληρονομιά ιστορίας μιας και δώ φιλοξενήθηκε ο Παύλος Μελάς, προκαλεί τον θαυμασμό, εξάπτει τη φαντασία και γαληνεύει την ψυχή. 




Όλοι οι χώροι αγγίζουν την τελειότητα. Η ομορφιά, το γούστο και η τέχνη κάθισαν για τα καλά σ’ αυτό το σπίτι. Οι δημιουργίες του μεγάλου ζωγράφου Κώστα Ντιό δένουν απόλυτα με τους χώρους και την ιστορία τους. 



Τα χρώματα, οι συνθέσεις, οι δυνατές πινελιές και τα μηνύματα των θεμάτων μαρτυρούν τις τεράστιες καλλιτεχνικές αξίες του ζωγράφου. Κόκκινο κρασί μας κέρασε η Ματούλα όπως συνηθίζει να αποκαλεί την Μαλαματή ο Κώστας. 

Το απόγευμα περάσαμε να πούμε ένα γεια τον φίλο μας τον Μάρκο στο Τσιαρούσινο που μας περίμενε!


Η φωτογραφίες και το κείμενο είναι του κ. Αργύρη Παφίλη








Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael