Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Ο Τρύγος στη Σιάτιστα - Η καθημερινότητα



 (φωτο αρχείο-google)

http://www.siatistanews.gr/0204/images/0204af50.jpg του Δημητρίου Χρ. Σιώτα

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά πήγαιναν να καλλιεργήσουν τα αμπέλια και τα χωράφια πεζοί, συχνά πριν ξημερώσει. Σε ζώο που είχαν μαζί τους φόρτωναν  φαγητά, ψωμί , τυρί, πίττες, κεφτέδες, παραγεμιστές μελιτζάνες τουρσί και άλλα. Το κρασί στις μπούκλες ήταν απαραίτητο.

Το ίδιο και με το πόσιμο νερό, γιατί δεν υπήρχαν βρύσες στην περιοχή.


Αργά το απόγευμα άρχιζε η επιστροφή. Οι εργαζόμενοι σε γειτονικά κτήματα ξεκινούσαν μαζί για ασφάλεια και συντροφιά. Την εποχή του τρύγου διανυκτέρευαν στο αμπέλι , για να το φυλάξουν. Η συγκομιδή γινόταν με κοινή προσπάθεια γειτόνων και συγγενών.

Αξιοποιούσαν έτσι τον κόπο τους, τα ζώα και τις εγκαταστάσεις παραγωγής κρασιού. Οι μέρες αυτές χαρακτηρίζονταν από συνεργασία, αγάπη και ψυχαγωγία.

Τα κεράσματα, τα αστεία και τα πειράγματα ήταν μέρος της όλης τελετής.

Ήταν ικανοποιημένοι γιατί εξασφάλιζαν το κρασί της χρονιάς...

O Δημήτριος Χρ. Σιώτας γεννήθηκε στο Παρίσι Γαλλίας το 1927. Μεγάλωσε στη Σιάτιστα, έζησε στη Θεσσαλονίκη κατά το Β ' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετανάστευσε στην Αμερική το 1946. Πολέμησε στην Κορέα με τον Αμερικανικό στρατό και το 1966 επανήλθε στην Ελλάδα. Εργάσθηκε στα Σχολεία της Αμερικανικής Κοινότητας, στο Αμερικανικό Ναυτικό και τα 14 χρόνια πριν συνταξιοδοτηθεί σε εταιρεία που προμήθευε το Αμερικανικό Πεντάγωνο με καύσιμα.

Η αγάπη του για τη Σιάτιστα τον οδήγησε στην προσπάθειά του αυτή να μεταδώσει  μέσα από την ιστορία των προγόνων του  τις παραδόσεις και τις συνήθειες της Σιάτιστας και της Μακεδονίας.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο του, ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ  ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ.








siatistanews.gr












Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael