Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Σιάτιστας (του Λάζαρου Γ. Κώτσικα)


Περπατώντας στην Σιάτιστα σήμερα. Ένα διάλειμμα από την ιστορία. Ενημερωθήκαμε πιστεύω όλοι για την εξέλιξη που σημειώθηκε στο έργο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Σιάτιστας. Η ανυπαρξία αυτού του έργου (αλλά και άλλων έργων) δεν επιτρέπει στην πόλη μας να πει πως διαθέτει σύγχρονες υποδομές, δεν της επιτρέπει να έχει απαιτήσεις για ανάπτυξη.
Καθόσον καιρό εργαζόμουν στον πάλαι Δήμο Σιάτιστας η μελέτη για την κατασκευή της ΕΕΛ είχε φτάσει στο στάδιο της προμελέτης. Η εξειδικευμένη τεχνογνωσία, που απαιτείται για την σύνταξη τέτοιων μελετών, είχε οδηγήσει την τότε δημοτική αρχή να επιλέξει για την υλοποίηση του έργου το σύστημα ΜΕΛΕΤΗ + ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. Πράγμα που σημαίνει πως ο ανάδοχος θα πρέπει εκτός της κατασκευής να ολοκληρώσει και την σύνταξη της μελέτης της ΕΕΛ.



Ο προϋπολογισμός του έργου προβλέπει και την πρόσληψη εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου που θα επιβλέπει την όλη διαδικασία. Κύριος επιβλέπων θα είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό όμως δεν θα πρέπει να επιτρέψει να επαναληφθούν φαινόμενα που εμφανίστηκαν όταν γινόταν η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Όταν θα έπρεπε ο πολίτης να καταφύγει στην Περιφέρεια για να εκφράσει τα όποια παράπονα για τον εργολάβο εκείνου του έργου. Καθ’ υπόδειξη του Δήμου. Το άγχος για την απ ένταξη του έργου από το χρηματοδοτικό εργαλείο και οι εγκρίσεις των παρατάσεων που δόθηκαν στον εργολάβο, είχε ως επίπτωση κατά κοινή ομολογία η υλοποίηση του έργου να είναι προβληματική.

Τι θα γίνει άραγε με το θέμα της κατασκευής του δικτύου ύδρευσης του δικτύου όμβριων ακαθάρτων στο εσωτερικό του οικισμού της πόλης; Οι συνεχείς έντονες βροχοπτώσεις επιβεβαιώνουν συνεχώς την αδυναμία του υφιστάμενου δικτύου να αποχετεύσει τους φόρτους βρόχινου νερού.

Ίσως είναι ακόμα μια αφορμή άραγε για να υπενθυμίσουμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας. Μια υπηρεσία που κυριολεκτικά «τρέχει και δεν φτάνει» σε ένα δήμο με μεγάλη έκταση και με διασπαρμένους πολλούς μικρούς οικισμούς. Σε πια υπηρεσία που με ευκολία ανατίθεται επιπλέον εργασίες και με την ίδια ευκολία αποδίδονται ευθύνες που από όσο γνωρίζω απαιτεί όσα έργα αναλαμβάνει να υλοποιούνται με τον πλέον ορθολογικό τρόπο.

Λάζαρος Γ. Κώτσικας,
Πολιτικός Μηχανικός, PhD








https://siatista-info.blogspot.com/2018/09/blog-post_647.html




Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael