Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Αυτό είναι το business plan της McKinsey για τη ΔΕΗ - Σχέδιο "Πυξίδα" με 3,9 δις. επενδύσεις ως το ΄22 κυρίως σε ΑΠΕ και δίκτυα



Τα βασικά σημεία του επιχειρησιακού της πλάνου για την περίοδο 2018-2022, το οποίο προετοιμάστηκε από τη McKinsey, δημοσίευσε σήμερα η ΔΕΗ. Το σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει την κωδική ονομασία "Πυξίδα", περιλαμβάνει οκτώ άξονες. Ανάμεσά τους: έμφαση στις επενδύσεις ΑΠΕ με στόχο ποσοστό 20-25% ως το 2030-35, νέες δραστηριότητες, διεθνή επέκταση και συνολικές επενδύσεις 3,9 δις. ευρώ.
Από τις επενδυτικές πρωτοβουλίες 3,9 δις ευρώ, το 50% κατανέμεται στα Δίκτυα και στις ΑΠΕ (31% στα Δίκτυα και 22% στις ΑΠΕ), 23% στην κατασκευή του νέου σταθμού λιγνιτικής παραγωγής Πτολεμαΐδα V και 9% για επενδύσεις διατήρησης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των συμβατικών μονάδων παραγωγής.

Αναλυτικότερα, η ΔΕΗ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι οι τάσεις στη διεθνή αλλά και στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν τη ΔΕΗ, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες.

Τα τελευταία επτά χρόνια υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ και ένταση του ανταγωνισμού από υφιστάμενες εταιρείες καθώς και από την είσοδο νέων παικτών. Για τα επόμενα 10 χρόνια τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (λόγω του εξηλεκτρισμού), οι δράσεις για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών καθώς και η απανθρακοποίηση. Έτσι, οι εταιρείες ενέργειας στην Ευρώπη πραγματοποιούν στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στα Δίκτυα, ιδιαίτερα της Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε νέες δραστηριότητες στη Λιανική Αγορά.

Η Ελληνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας αλλάζει γρήγορα σε όλο το εύρος της (αποεπένδυση λιγνιτικών μονάδων, άνοιγμα της λιανικής αγοράς και εισαγωγή του νέου target model), ενώ το Ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας αναμένεται να πιεσθεί, κυρίως λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ, με την υποστήριξη του συμβούλου της, εκπόνησε το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό της Σχέδιο, τα οποίο θα διασφαλίσει την ανθεκτικότητά της και θα την μετατρέψει σε σύγχρονη και πρωτοποριακή εταιρεία ενέργειας. 

Σημαντικότερες Στρατηγικές προτεραιότητες 
1. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) 
• Αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ κατά 600 MW περίπου έως το 2022, το οποίο θα προέρχεται κυρίως από Αιολικά και Φωτοβολταϊκά, δεδομένης της αναμενόμενης ελκυστικότητάς τους έναντι άλλων πηγών ενέργειας, μέσω σημαντικής αύξησης του μεγέθους, του αριθμού των έργων και των δυνατοτήτων στις ΑΠΕ, με συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά την ισχύ και την απόδοση. Στόχος για συμμετοχή των ΑΠΕ στην συνολική ισχύ της ΔΕΗ σε ποσοστό 20% - 25% έως το 2030-2035.

2. Πάγια Διανομής 
• Εστίαση στην βελτιστοποίηση των λειτουργικών επιδόσεων και στις επενδύσεις στα πάγια διανομής σε ρυθμιζόμενες και μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες, δεδομένων των σταθερών αποδόσεων που έχουν.

3. Λιανική Αγορά και Νέες Δραστηριότητες 
• Επανατοποθέτηση της στρατηγικής της ΔΕΗ αναφορικά με τον τρόπο προσέγγισης των πελατών της, εστιάζοντας στην διατήρηση των υψηλής προτεραιότητας τμημάτων πελατών, στην αναθεώρηση του branding της, στην τιμολόγηση και την επέκταση των βασικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας προσφέροντας μία ευρύτερη γκάμα ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων (π.χ. double play στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης).
• Εντατικοποίηση των προσπαθειών για εισπράξεις και διακανονισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συσσωρευμένες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς και να αποτραπεί η δημιουργία νέων, μέσω τόσο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής όσο και με μία σειρά από «quick wins».

4. Ορυχεία και συμβατική παραγωγή 
• Έναρξη προγράμματος λειτουργικής βελτιστοποίησης και αποδοτικότητας στα Ορυχεία και τους Θερμικούς Σταθμούς Παραγωγής.
• Αποεπένδυση λιγνιτικής ισχύος 930 MW και των σχετικών ορυχείων.
• Απόσυρση 1.212 MW μέχρι το 2021.
• Συνετή διαχείριση των συμβατικών σταθμών παραγωγής στα Μη-Διασυνδεδεμένα νησιά και διερεύνηση των πιθανών ευκαιριών για μετατροπή υπαρχόντων πετρελαϊκών μονάδων σε μικρής κλίμακας μονάδες με καύσιμο LNG.

5. Κεντρικές και Υποστηρικτικές Λειτουργίες 
• Επαναπροσδιορισμός του μοντέλου λειτουργίας των υποστηρικτικών υπηρεσιών και εκμετάλλευση συνεργιών σε επίπεδο εταιρείας αλλά και ομίλου.
• Εξέταση και διαχείριση των εμμέσων δαπανών προς τρίτους.
• Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ 



Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ











Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael