Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Στο μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου με τα εξωτικά νερά


Η Πολύαιγος ή Υπόληβος ή Πόληβος, είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου και βρίσκεται ένα μίλι νοτιοανατολικά της Κιμώλου.

Παλαιότερα, το 1951, είχε 14 κατοίκους ενώ ακόμη παλαιότερα αναφέρεται ότι κατοικούσαν εκεί 170 άνθρωποι. Χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκότοπος κάτι που δικαιολογεί και το όνομα της «Πολύαιγος», από το «πολλές αίγες», δηλαδή «τις πολλές κατσίκες». Μέρος του νησιού ανήκει στην εκκλησία της Κιμώλου, την «Παναγία Οδηγήτρια». 

Από το 1898 υπάρχει στο νησί φάρος, στο ακρωτήρι Μάσκουλα, σε ύψος 138 μέτρων, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού υπάρχουν ερείπια της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο ναός της οποίας ήταν βασιλική με τρούλο, που είχε ιδρυθεί το 1622. Ανθρώπινη δραστηριότητα είναι επίσης προφανής από δυο λατομεία στο ίδιο τμήμα όπου γινόταν εξόρυξη τραχείτη, χρησιμοποιούμενου για μυλόπετρες -άλλωστε, γειτονεύει με την Κίμωλο και τη Μήλο νησιά επίσης, με ηφαιστεικά πετρώματα. 

Η Ελλάδα έχει περιλάβει την Πολύαιγο στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας την σημαντικό βιότοπο, που διασώζεται από την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα. Στο νησί γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους.

Παραλίες του νησιού είναι της Παναγιάς, τα Άμμουρα και η παραλία του Φάρου, εξίσου μαγικές, αν και το καλοκαίρι έχουν πηγαίνουν επισκέπτες από τα κοντινά νησιά.



tvxs.gr





Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael