
Το να διασχίζει κανείς δρόμους είναι ένα άθλημα που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο ακόμα και για τους ανθρώπους. Πόσω μάλλον για τα ζώα που είτε δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που καραδοκεί στις ρόδες είτε θαμπώνονται από τα φώτα των αυτοκινήτων και, ακίνητα, αποτελούν βέβαια θύματα.
Στην Ελλάδα η συζήτηση των ειδικών «διαβάσεων» αφορά κυρίως την προστασία της καφέ αρκούδας και ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, που αποτελεί «κρίσιμη ζώνη» για τον πληθυσμό της.
Σε άλλες χώρες, αντίστοιχες διαβάσεις και περάσματα κατασκευάζονται σε πολλές περιοχές, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν οι τοπικοί πληθυσμοί διαφόρων ειδών ζώων και ταυτόχρονα να προστατευτούν, με την αποφυγή ατυχημάτων, και ανθρώπινες ζωές. Κάποιες απευθύνονται σε μικροσκοπικά τρωκτικά κι άλλες σε γιγάντια ζώα, όπως οι ελέφαντες.
Καναδάς, εθνικό πάρκο Banff

Στην Αλμπέρτα του Καναδά, το εθνικό πάρκο Banff είναι το παλαιότερο της χώρας. Βρίσκεται στα Βραχώδη Όρη και καταλαμβάνει έκταση πάνω από 6.500 χιλιομέτρων με ορεινές περιοχές, παγετώνες, πυκνά κωνοφόρα δάση και αλπικά τοπία.

Το πάρκο διαθέτει πάνω από είκοσι τέσσερις γέφυρες πάνω από πολύβουους αυτοκινητόδρομους. Έτσι γίνεται ασφαλέστερη η διέλευση ζώων όπως αρκούδων, ελαφιών και λύκων, για τα οποία το πάρκο είναι το σπίτι τους.


Νέα Ζηλανδία, Οαμάρου

Οι πιγκουίνοι αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά «αξιοθέατα» στο Οαμάρου της Νέας Ζηλανδίας. Στο ηλιοβασίλεμα, κάνουν την εμφάνισή τους στην ακτή αναζητώντας κατάλυμα για τη νύχτα. Η αποικία τους περιλαμβάνει κυρίως μικρούς μπλε πιγκουίνους αλλά και άλλα είδη. Παράλληλα όμως η πόλη αποτελεί δημοφιλή προορισμό και ο δρόμος μπροστά στο λιμάνι της έχει και πλούσια αγορά.
Για να συνυπάρχουν αρμονικά, και κυρίως χωρίς απώλειες, άνθρωποι και πιγκουίνοι, στο Οαμάρου έχει κατασκευαστεί υπόγειο πέρασμα για τους πιγκουίνους, ώστε να περνούν από το λιμάνι στις φωλιές τους χωρίς να κινδυνεύουν από την κίνηση στον δρόμο.
Νησί των Χριστουγέννων

Στο Νησί των Χριστουγέννων, κοντά στην Αυστραλία, αντίστοιχο κίνδυνο «ισοπέδωσης» από αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν τα… καβούρια. Εκτιμάται πως στο νησί ζουν περίπου 43,7 εκατομμύρια κόκκινα καβούρια- αν και η κατά λάθος εγκατάσταση είδους μυρμηγκιών εξολόθρευσε τουλάχιστον 10 με 15 εκατομμύρια καβούρια τα τελευταία χρόνια.
Τα εν λόγω καβούρια είναι γνωστά για την ετήσια μαζική μετανάστευσή τους στη θάλασσα, για να γεννήσουν τα αυγά τους στον ωκεανό. Καθώς μετακινούνται κατά εκατομμύρια βρίσκονται αντιμέτωπα με τα αδυσώπητα μέσα μετακίνησης των ανθρώπων.
Κένυα

Στην Κένυα ο άνθρωπος παρακολούθησε με ενθουσιασμό, τον Ιανουάριο του 2011, τους πρώτους τρεις ελέφαντες που πέρασαν το πρώτο υπόγειο πέρασμα στις κατάφυτες πλαγιές της. Εκεί που το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπου και ζώων γινόταν όλο και πιο εκρηκτικό, η λύση ήρθε υπογείως.
Το τούνελ κόστισε ένα εκατομμύριο δολάρια και κατασκευάστηκε με χρήματα δωρητών, συνδέοντας δύο αχανείς εκτάσεις και δύο πληθυσμούς ελεφάντων που ήταν για χρόνια «χωρισμένοι» λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης. Μέσω του τούνελ οι ελέφαντες διέσχισαν έναν μεγάλο δρόμο χωρίς να θέσουν ούτε τους εαυτούς τους ούτε τους οδηγούς σε κίνδυνο και χωρίς να καταστρέφουν σπαρτά ή να τρομοκρατούν τους κατοίκους σε παρακείμενο χωριό.
Ο Tony, που ήταν ο πρώτος ελέφαντας που πέρασε από τη διάβαση μαζί με άλλους δύο αρσενικούς ελέφαντες, αποτυπώθηκε στον φωτογραφικό φακό του Associated Press.
Σιγκαπούρη

Η «πράσινη γέφυρα» ή «ecoduct» της Σιγκαπούρης περνά πάνω από αυτοκινητόδρομο έξι λωρίδων και είναι καλυμμένη με δέντρα και θάμνους. Θύματα των ανθρώπων ήταν εδώ οι παγκολίνοι, τα παράξενα θηλαστικά που δεν είχαν καμία τύχη απέναντι στα αυτοκίνητα, είτε λόγω της χαμηλής ταχύτητας κίνησής τους είτε επειδή «πάγωναν» απέναντι στα φώτα.

Από το 1994 έως το 2014 κάθε χρόνο σκοτώνονταν κατά μέσο όρο δύο παγκολίνοι στους βασικούς δρόμους γύρω από τα καταφύγια Bukit Timah και Central Catchment. Ο αριθμός μπορεί να φαίνεται μικρός αλλά δεν είναι αν σκεφτεί κανείς πως ο πληθυσμός των ελευθέρων παγκολίνων Sunda στη Σιγκαπούρη δεν ξεπερνά τους 50.
Από τον Απρίλιο του 2014 έως τον Οκτώβριο του 2015 δεν εντοπίστηκε κανένας νεκρός παγκολίνος στους δρόμους και η επιτροπή των εθνικών πάρκων της Σιγκαπούρης πιστεύει πως αυτό οφείλεται στο Eco-Link@BKE. Με μήκος 62 μέτρα, είναι η πρώτη γέφυρα που φτιάχτηκε για ζώα στη Νοτιοανατολική Ασία και συνδέει τα δύο εθνικά πάρκα- που ήταν ενωμένα μέχρι, για άλλη μια φορά, να παρέμβει ο άνθρωπος κατασκευάζοντας τον αυτοκινητόδρομο Bukit Timah Expressway (BKE) που τα χώρισε στα δύο.
Δείτε την συνέχεια ΕΔΩ