Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

To deal Μέρκελ-Μακρόν για το ευρώ και το μήνυμα για την Ελλάδα


Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε ως στόχο τη διαμόρφωση κοινής πρότασης των δύο χωρών για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
to-deal-merkel-makron-gia-to-eurw-kai-to-minuma-gia-tin-ellada
Στη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, οι λεπτομέρειες του οποίου θα αποσαφηνιστούν κατόπιν διαπραγματεύσεων με τα υπόλοιπα μέλη της, φαίνεται πως κατέληξαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε ως στόχο τη διαμόρφωση κοινής πρότασης των δύο χωρών για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την 28η και 29η Ιουνίου.
 «Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο, συμφωνώ με τον Γάλλο Πρόεδρο για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και την άμβλυνση των αποκλίσεων ανάμεσα στα κράτη - μέλη» δήλωσε η κ. Μέρκελ, ενώ τόνισε πως η τραπεζική Ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί «αλλά πρώτα πρέπει να μειωθούν τα ρίσκα των τραπεζών».
Η ίδια υπογράμμισε ακόμα ότι το δίχτυ ασφαλείας για την εξυγίανση των τραπεζών πρέπει να ενταχθεί στον ESM. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, σημείωσε πως συμφωνεί με την πρόταση του πρόεδρου Μακρόν για μείωση του αριθμού των Ευρωπαίων Επιτρόπων. 
Περισσότερες λεπτομέρειες για το αντικείμενο της συμφωνίας έδωσε στις δηλώσεις του ο γάλλος πρόεδρος. Αποφασίσαμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για την Ευρωζώνη. Ο προϋπολογισμός θα είναι ρεαλιστικός και θα έχει ετήσια έσοδα και έξοδα», δήλωσε ο Μακρόν. Όπως ανέφερε «θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 2021, ωστόσο επί του θέματος απομένει αρκετή δουλεία μέχρι το τέλος του έτους από τους υπουργούς». 
Όπως είπε, οι λεπτομέρειες, όπως το ύψος του προϋπολογισμού, θα καθοριστούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. «Γαλλία και Γερμανία δεν θέλουν να είναι ιδιαίτερα ακριβής στης λεπτομέρειες δίνοντας έτσι χώρο στις διαπραγματεύσεις και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη» είπε χαρακτηριστικά. 
Μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους, τόνισε ακόμη η κα. Μέρκελ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία Βερολίνου-Παρισιού για την εναρμόνιση του συστήματος φορολόγησης των επιχειρήσεων.
Η κα. Μέρκελ διαβεβαίωσε πως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε με τον κ. Μακρόν θα λάβει τη στήριξη όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Μπορώ να δώσω ένα πολύ ξεκάθαρο "ναι" ότι όλα όσα συμφωνήσαμε σήμερα θα λάβουν στήριξη, αυτό συζητήθηκε τόσο από τον κυβερνητικό συνασπισμό όσο και από τους βουλευτές» επισήμανε. 

Ευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό 
Οι δύο ηγέτες στάθηκαν επίσης την ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό, την στιγμή που η κ. Μέρκελ αντιμετωπίζει μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση με αίτημα να μην επιτρέπει την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο σε άλλη χώρα-μέλος.
Η καγκελάριος επισήμανε πως πέραν της εσωτερικής διαχείρισης των ροών πρέπει να θωρακιστούν και τα εξωτερικά σύνορα και να ενισχυθεί η υπηρεσία Frontex.

«Να ενισχύσουμε τη στελέχωση της Frontex. Ο στόχος μας παραμένει μια Ευρωπαϊκή απάντηση πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις από τους Βαυαρούς κυβερνητικούς συμμάχους της. 
Πριν λίγα 24ωρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, που ανήκει στην Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) της Βαυαρίας, έδωσε διορία στην καγκελάριο μέχρι τον τέλος του Ιουνίου για την εφαρμογή των ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας.
Η ηγεσία της CSU αποφάσισε ότι οι μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επαναπροωθούνται σε αυτές αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Για το λόγο αυτό στην επερχόμενη Σύνοδο η κα. Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία για τη σύναψη διμερών συμφωνιών επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο, θέση που φάνηκε να υποστηρίζει ο κ. Μακρόν, λέγοντας πως βλέπει θετικά διμερείς ή πολυμερείς διευθετήσεις.
Όπως γράφει η Welt, «η Μέρκελ καλείται να εξετάσει εντός δύο εβδομάδων ποιες χώρες είναι διατεθειμένες να ξαναδεχθούν πίσω στο έδαφός τους πρόσφυγες που είχαν καταγραφεί ήδη εκεί προηγουμένως. Προφανώς επιδιώκει διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία».

Politico: "Το Βαυαρικό τελεσίγραφο"
Το CSU έχει θέσει τελεσίγραφο για τη μετανάστευση έως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά θα αποφασίσει αν θα προκαλέσει τελικά το αδελφό κόμμα της Μέρκελ, CDU. Είναι η ιστορία του σκύλου που κυνηγούσε την ουρά του η ιστορία των Βαυαρών συντηρητικών, που έλαβαν 6,2% στις εκλογές το 2017. Η “μάχη” που δίνουν εναντίον της Μέρκελ μπορεί να φαντάζει χωρίς σημασία, αλλά θα πρέπει κανείς να την εξετάσει υπό το πρίσμα των περιφερειακών εκλογών, το ερχόμενο φθινόπωρο. Η καγκελάριος και το κόμμα της αποδέχθηκαν το τελεσίγραφο καθώς έχουν πλέον στόχο να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το μεταναστευτικό. Παρ’ όλα αυτά η Μέρκελ ήταν η χθεσινή νικήτρια.
Τι αποτελεί “επιτυχία” για μια συμφωνία στο μεταναστευτικό, σύμφωνα με το Politico;
1. Μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου
2. Ασφάλεια των Εξωτερικών Συνόρων που μπορεί να σημάνει την δημιουργία μιας κανονικής Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής
3. Οι προτάσεις των Ιταλών που περιλαμβάνουν τη δημιουργία στρατοπέδων στην Αφρική, όπου θα παραμένουν πρόσφυγες που θα καταθέτουν αιτήματα ασύλου, που σημαίνει ότι η Ε.Ε θα χρειαστεί ωστόσο να κάνει συμφωνίες με χώρες για το πόσους θα δέχεται και από που.
“Γι αυτό και [η επικείμενη σύνοδος] πρόκειται για την "μητέρα" όλων των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε”, σχολιάζει το Politico.
"Μετανάστευση και άσυλο. Ευρωζώνη, Brexit. Πολωνία και Κράτος Δικαίου. Εμπορικός πόλεμος με ΗΠΑ. Ο πολυετής προϋπολογισμός της Ε.Ε. Υπάρχουν πολλά και διφορούμενα θέματα, που θα πρέπει να επιλυθούν. Η Σύνοδος του Ιουνίου θα είναι η σκληρότερη δοκιμασία για τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ που έχει δεσμευθεί η συνάντηση αυτή να λάβει δύσκολες αποφάσεις, κάτι που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο", καταλήγει.

Μέρκελ: Ελπίζω ότι την Πέμπτη θα κανουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα
Την ελπίδα ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα», εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι «τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων» και θα είναι η σωστή στιγμή για να ληφθούν τα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης.
«Τώρα πιστεύω έχουμε την χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε "τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων" και πιστεύω ότι μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η Καγκελάριος.



thetoc.gr -  φωτο reuters











Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael