Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Η Σιάτιστα της οικονομίας και του πολιτισμού. Η Σιάτιστα των πραματευτάδων, της γούνας και του ηλιαστού κρασιού

Η παρουσία της πόλης στην οικονομική ζωή είναι σημαντική ιδιαίτερα στο 18ου και ως τις αρχές του 19ου αιώνα., όταν σε χώρες της Ευρώπης ανθούσαν οι εμπορικοί οίκοι των Σιατιστινών. 
Η οικονομική ανάπτυξη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο εμπόριο των Σιατιστινών εμπόρων πρώτα με τη Βενετία και ύστερα με τις χώρες της Βαλκανικής και της Κεντροδυτικής Ευρώπης . 
Τα πλούτη που απέκτησαν έδωσαν στους κατοίκους τη δυνατότητα να κτίσουν στη γενέτειρα όμορφα σπίτια με φανερές ευρωπαϊκές επιδράσεις, προσαρμοσμένα όμως στα τοπικά δεδομένα, σπίτια φτιαγμένα από Έλληνες τεχνίτες, σπίτια που έμειναν στην ιστορία με το όνομα αρχοντικά , να κτίσουν και εκκλησιές με θαυμαστές αγιογραφίες . Την οικονομική άνθηση του 18 ου αιώνα θα διαδεχθεί τον 19 ο αιώνα η πτώχευση των εμπορικών οίκων και ο οικονομικός μαρασμός, όταν τα οικονομικά δεδομένα της Ευρώπης αλλάζουν εντυπωσιακά . 
 
(κλικ πάνω στην φωτογραφία για μεγέθυνση)
Η φωτογραφία ανήκει στον κ. Θεόδωρο Μεταλληνό

Η πόλη όμως αντιστέκεται στη φθορά . Η καλλιέργεια των αμπελιών και η ανάπτυξη της τέχνης της γούνας είναι τα πεδία που τώρα δέχονται την κύρια προτίμηση των Σιατιστινών . Στη συνέχεια, αρχές του 20 ου αι . , πολλοί Σιατιστινοί αναζητούν καλύτερη τύχη σε Αμερική και Αυστραλία . Σήμερα η πόλη προσπαθεί μέσα στο νέο οικονομικό τοπίο να βρει τη θέση της . 
Και πάλι η αμπελουργία και η γούνα είναι τα κύρια πεδία οικονομικής δραστηριότητας, με νέες όμως τεχνολογίες και προοπτικές . Παράλληλα η ανάπτυξη του τουρισμού δίνει ελπίδες για καλύτερες μέρες .


siatistanews.gr


*Αναδημοσίευση 2019




https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael