Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σιάτιστα: Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικάνορος (φωτο)


Με την ευκαιρία της Αποδόσεως της Εορτής των Εορτών και της Πανηγύρεως των Πανηγύρεων, της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία μέσα σε κλίμα κατάνυξης, το βράδυ της 15ης Μαΐου 2018, στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος Σιάτιστας.

Της Ιεράς Αγρυπνίας, η οποία εψάλη ακριβώς όπως η Πασχαλινή Ακολουθία την νύκτα της Αναστάσεως,  σύμφωνα με το τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας, προέστησαν οι Ιερείς π. Βασίλειος, π. Νέστορας και ο π. Προκόπιος.

Στο τέλος της ακολουθίας του όρθρου, ψαλλομένων των τροπαρίων των αναστασίμων αίνων «Πάσχα ιερόν…», έγινε η περιφορά ανάμεσα στα μνήματα των κεκοιμημένων και στα οστεοφυλάκια του κοιμητηρίου του Αγίου Νικάνορος. Της λιτανείας προπορευόταν οι Ιεροψάλτες, ακολουθούσε το λάβαρο της Αναστάσεως, το οποίο κρατούσε ο γηραιός πρώην επίτροπος κ. Παναγιώτης Γράβας, οι Ιερείς, κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο και την εικόνα της Αναστάσεως και πλήθος πολύ από πιστούς.
 
Εντός του οστεοφυλακίου, όπου υπάρχουν οστά κεκοιμημένων από το 1700, εψάλη το δοξαστικό «Αναστάσεως ημέρα…» και κατά τη διάρκεια της περιφοράς εψάλη από τους πιστούς πολλές φορές το «Χριστός Ανέστη».

Μετά την περιφορά, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος μίλησε σχετικά για την ανάσταση του Χριστού και την ανάσταση όλων των ανθρώπων, κατά την ημέρα της δευτέρας παρουσίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αναφέρθηκε στο 20ό κεφάλαιο του βιβλίου της Αποκαλύψεως, στο οποίο ο ευαγγελιστής Ιωάννης αναφέρεται στην γενική ανάσταση πάντων των ανθρώπων και στην παγκόσμια κρίση, καθώς και στην ανακαίνιση του σύμπαντος, και στην ουράνια Βασιλεία όπου ο Θεός «θα εξαλείψει κάθε δάκρυ από τους οφθαλμούς των ανθρώπων, και ο θάνατος δεν θα υπάρχει πλέον, ούτε πένθος ούτε κραυγή ούτε πόνος».


Στη συνέχεια τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία από τους Ιερείς π. Βασίλειο, π. Νέστορα και π. Προκόπιο. Κατά την ώρα της Θείας Κοινωνίας προσήλθαν πολλοί πιστοί στο Άγιο Ποτήριο, για να μεταλάβουν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου Ιησού Χριστού.


Η Θεία Λειτουργία τελείωσε με την αναστάσιμη απόλυση, όπως το Πάσχα, «Χριστός Ανέστη», «Αληθώς Ανέστη», και ψάλλοντας όλο το εκκλησίασμα τον νικητήριο παιάνα «Χριστός Ανέστη εν νεκρών».





Ἐνορία Ἁγίου Νικολάου Σιάτιστας




















Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael