Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Αποκάλυψη Ζάεφ: Αυτές είναι οι τέσσερις προτάσεις μας για την ονομασία


Τις τέσσερις προτάσεις ονομασίας που θα καταθέσει η κυβέρνησή του για την επίλυση του Σκοπιανού αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

«Οι προτάσεις μας είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, “Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας”, “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη” και το “Μακεδονία (Σκόπια)”».
Ερωτηθείς εάν η ελληνική πλευρά θα συμφωνήσει σε μία εκ των προτάσεων, ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος, απαντώντας: «Ναι… Έχουν κάποιες [σ.σ. ονομασίες] που προτιμούν περισσότερο και κάποιες που δεν προκρίνουν».

Αξίζει να σημειωθεί πως προ εβδομάδων είχε διαρρεύσει πως η μια εκ των βασικών προτάσεων της ελληνικής πλευράς ήταν το «Gornamakedonija», (Άνω Μακεδονία), το οποίο φαίνεται να συμπίπτει με την πρόταση της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, ο κ. Ζάεφ στη συνέντευξή του δεν διευκρίνισε εάν δέχεται την ελληνική θέση ότι η οποιαδήποτε πρόταση θα είναι διατυπωμένη στα Σλαβικά και αμετάφραστη.
Σε συνεχείς παρεμβάσεις του τις τελευταίες ημέρες, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πάντως έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μιας αμετάφραστης ονομασίας.

Πάντως, ο κ. Ζάεφ δήλωσε πως το ερώτημα που εκκρεμεί είναι το κατά πόσο υπάρχει «πραγματική ανάγκη» για την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας. Σε αυτό το σημείο παρατηρείται ίσως η σημαντικότερη διαφορά με την ελληνική πλευρά, καθώς η θέση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της κυβέρνησης είναι πως για να απαλειφθούν πλήρως οι αλυτρωτικές βλέψεις της γειτονικής χώρας θα πρέπει να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές.




newpost.gr













Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael