Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Το λησμονημένο ολοκαύτωμα της Μακεδονίας από τους Βούλγαρους το 1941. Εκτέλεσαν πάνω από 2 χιλιάδες αμάχους (βίντεο)


 και έστειλαν χιλιάδες Έλληνες να σπάνε πέτρες σε τάγματα εργασίας...

Νέα εκπομπή από την "Μηχανή του Χρόνου"

Το άγνωστο ολοκαύτωμα της Α. Μακεδονίας από τους Βούλγαρους στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY.
Η εκπομπή παρουσιάζει την πρώτη μαζική εξέγερση στην Ελλάδα κατά των κατοχικών δυνάμεων σε 22 χωριά του νομού Δράμας το Σεπτέμβριο του 1941 και τα σκληρά αντίποινα των Βουλγάρων σε περισσότερα από 100 χωριά σε Δράμα, Σέρρες, και Καβάλα. Τα θύματα ξεπέρασαν τις δύο χιλιάδες και είναι μια ιστορία που δεν διδάσκεται στα σχολεία.
Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 17:00.
Η έρευνα φωτίζει τα δραματικά γεγονότα της περιόδου μέσα από μαρτυρίες όσων επέζησαν.
Οι ηλικιωμένοι σήμερα κάτοικοι περιγράφουν πως δημιουργήθηκαν οι πρώτες αντιστασιακές ομάδες για να απαντήσουν στην καταπίεση, τους διωγμούς και την επιχείρηση εκβουλγαρισμού της περιοχής. Ήδη είχε απαγορευτεί η ελληνική γλώσσα στις δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία, το εμπόριο, ακόμα και στην καθημερινή ζωή. 

Η εξέγερση όμως δεν ήταν καλά οργανωμένη και παρά την συμμετοχή πολλών χωριών τελικά απέτυχε. Το ολοκαύτωμα που ακολούθησε ήταν ανείπωτο: 2148 άνθρωποι εκτελέστηκαν στους νομούς Δράμας, Σερρών και Καβάλας.
Τα περισσότερα θύματα ήταν άμαχος πληθυσμός και δεν είχαν καμία σχέση με την εξέγερση.

Η «Μηχανή του Χρόνου» περιγράφει το αιματηρό χρονικό στην πόλη της Δράμας και απαντά στα ερωτήματα ποιος έδωσε τις διαταγές για την σφαγή, ποιος ήταν ο «δρόμος του θανάτου», τι συνέβη στο Γυμνάσιο Αρρένων και πώς χάθηκαν δεκάδες γυναικόπαιδα στην εκκλησία της Αγ. Τριάδας.
Η έρευνα καταγράφει τους συνεργάτες του κατακτητή, αλλά και ιστορίες με βούλγαρους στρατιώτες που προσπάθησαν να σώσουν από το εκτελεστικό απόσπασμα αθώους πολίτες.

Ο «δρόμος του θανάτου» στη Δράμα, το μακελειό στο Γυμνάσιο της πόλης και οι εκτελέσεις μέσα στην εκκλησία.
Η εκπομπή καταγράφει το πογκρόμ στα χωριά της Δράμας Προσοτσάνη, Δοξάτο , Χωριστή, Νικηφόρος και Κύργια,την Κορμίστα Σερρών και την πόλη της Καβάλας. Ακόμα εντοπίζει μαρτυρίες και ντοκουμέντα από τα βουλγαρικά αρχεία που αποδεικνύουν ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού.

Εκτός  από τις σφαγές και τα βασανιστήρια, οι Έλληνες είχαν να αντιμετωπίσουν και τα εξοντωτικά τάγματα εργασίας, τα αποκαλούμενα Ντουρντουβάκια. Η μαρτυρία του 94χρονου Κώστα Χατζησπάσου που στάλθηκε σε καταναγκαστικά έργα στο εσωτερικό της Βουλγαρίας για τη διάνοιξη δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών είναι ένα τρομερό ντοκουμέντο βίας. Κατάφερε να επιζήσει και μοιράζεται τις μνήμες του μαζί μας.
Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί: Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Τάσος Χατζηαναστασίου, Σπύρος Σφέτας,  Δημήτρης Πασχαλίδης, Βασίλης Ριτζαλέος, Δήμητρα Πατρωνίδου, Κατερίνα Τσέκου και οι δημοσιογράφοι Βασίλης Τζανακάρης και Σπύρος Κουζινόπουλος.
Για την ιστορική περίοδο μιλούν ακόμα: ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος, ο καθηγητής Βαλκανικών Σπουδών Βλάσης Βλασίδης και ο συγγραφέας Δημήτρης Μπατσιούλας.
Από το νομό Δράμας μιλούν οι κάτοικοι: ο εφημέριος Δοξάτου Ιωάννης Αγγέλου, ο θεολόγος Κωνσταντίνος Μιχόπουλος, Αθανάσιος Κάζης, Κώστας Χατζησπάσου, Δημήτρης Γκλαβόπουλος, Ευάγγελος Δώδος, Ανέστης Μορφίδης, Διαμάντης Λαζαρίδης, Περικλής Γαϊτάνης, Ιωάννης Εμμανουηλίδης, Απόστολος Χανουμίδης, Παύλος Κυριακίδης και Σωτήρης Τράγκας.

Η  εκπομπή με το ολοκαύτωμα της Μακεδονίας αποτελεί συνέχεια της έρευνας για την Βουλγαρική κατοχή στην περιοχή κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου. 

Ο Β Παγκόσμιος πόλεμος και ο Χίτλερ άνοιξαν το δρόμο στον βασιλιά Μπόρις Γ’ να επιβάλει τη «Μεγάλη Βουλγαρία» χωρίς ο στρατός του να δώσει ούτε μία μάχη. Το Τριμερές Σύμφωνο με τη Γερμανία και την Ιταλία του εξασφάλισε την πολυπόθητη έξοδο στο Αιγαίο και σηματοδότησε έναν απίστευτο κύκλο αίματος στην περιοχή. Η εκπομπή ταξίδεψε στις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα και κατέγραψε συγκλονιστικές μαρτυρίες.

Το λησμονημένο ολοκαύτωμα της Μακεδονίας από τους Βούλγαρους το 1941. Εκτέλεσαν πάνω από 2 χιλιάδες αμάχους και έστειλαν χιλιάδες Έλληνες να σπάνε πέτρες σε τάγματα εργασίας. Νέα εκπομπή από την "Μηχανή του Χρόνου"


Ανατολική Μακεδονία και Θράκη παραδόθηκαν ως δώρο από τους Γερμανούς στους Βούλγαρους χωρίς να έχουν δώσει μάχη.
Στην εκπομπή μιλούν άνθρωποι που βίωσαν τη Βουλγαρική κατοχή. Παρουσιάζουν πως μέσα σε μία νύχτα όλες οι ελληνικές αστυνομικές, διοικητικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές και θρησκευτικές αρχές αντικαταστάθηκαν από αντίστοιχες βουλγαρικές. Οι Βούλγαροι δεν έκαναν κατοχή χώρας, όπως οι Ιταλοί και οι Γερμανοί, αλλά προσάρτηση εδαφών.
Κάθε Έλληνας καταστηματάρχης για να μην κατασχεθεί το μαγαζί του υποχρεωνόταν να αποκτήσει βουλγάρικο ονοματεπώνυμο, αλλά και βούλγαρο συνέταιρο. Συνέταιρο στις εισπράξεις, αλλά όχι στα έξοδα…
Ένα από τα πρώτα μέτρα εκβουλγαρισμού ήταν η απαγόρευση της ελληνικής γλώσσας. Ακόμα και στα σχολεία. Σε όλα τα καταστήματα και δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες οι επιγραφές ήταν στα βουλγάρικα. Όποιος δεν μιλούσε τη γλώσσα έπεφτε θύμα άγριου ξυλοδαρμού. Ήταν μια γενικευμένη μέθοδος εκφοβισμού, που όσοι την έζησαν την  θυμούνται και την περιγράφουν.
Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Πασχάλη Παλαβούζη. Δεν επιτρέπεται η αναπαραγωγή χωρίς την άδειά του. Επιχρωματισμός από τη «Μηχανή του Χρόνου».
Η φυγή προς στις γερμανοκρατούμενες περιοχές μέσω του ποταμού Στρυμόνα ήταν η μόνη διέξοδος για χιλιάδες Έλληνες, καθώς εκεί λειτουργούσαν, έστω και τυπικά, οι κατοχικές ελληνικές αρχές.
Ο εκβουλγαρισμός προέβλεπε μαζικές μετακινήσεις Βούλγαρων προς τις ελληνικές περιοχές. Πάνω από 100 χιλιάδες έποικοι κατέλαβαν σπίτια, επιχειρήσεις και χωράφια σε Δράμα, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη και αλλού.
Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί: Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Τάσος Χατζηαναστασίου,  Σπύρος Σφέτας, Δημήτρης Πασχαλίδης, Βασίλης Ριτζαλέος, Δήμητρα Πατρωνίδου, Κατερίνα Τσέκου και οι δημοσιογράφοι Βασίλης Τζανακάρης και Σπύρος Κουζινόπουλος.
Μιλούν ακόμη από το νομό Δράμας οι κάτοικοι: Αθανάσιος Κάζης, Κώστας Χατζησπάσου, Δημήτρης Γκλαβόπουλος, Ευάγγελος Δώδος, Ανέστης Μορφίδης, Διαμάντης Λαζαρίδης, Περικλής Γαϊτάνης και Στέλλα Τσίπα.
Συμμετέχουν στην εκπομπή ο εφημέριος Δοξάτου Ιωάννης Αγγέλου, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής πολιτικής Άγγελος Συρίγος, ο καθηγητής Βαλκανικών Σπουδών Βλάσης Βλασίδης, ο συγγραφέας Δημήτρης Μπατσιούλας και ο Μανώλης Γλέζος.
Η εκπομπή ολοκληρώνεται  σε δύο μέρη. Στο επόμενο επεισόδιο γίνεται εκτενής αναφορά στην εξέγερση της Δράμας και το τρομερό ολοκαύτωμα με περισσότερους από 2 χιλιάδες νεκρούς. Στόχος των Βούλγαρων ήταν οι άμαχοι και γυναικόπαιδα από τους νομούς Δράμας, Σερρών και Καβάλας.

 




Πηγη: mixanitouxronou.gr














Top Post Ad

https://i.imgur.com/W4cdK6E.jpeg

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael