Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Μπουμπουσιάρια στη Σιάτιστα μιας άλλης εποχής...





Aπό τα κείμενα του Φ. Ζυγούρη

Eάν τα ήθη κι έθιμα από ένα μέρος δείχνουν το βαθμό του πολιτισμού εκείνου του μέρους, δεν θα είναι άσκοπο να κάμομε λόγο για το έθιμο του Καρναβαλιού, το οποίο στη Σιάτιστα φέρει το όνομα Μπουμπουσιάρια, γιατί έτσι θα κάμομε καταφανέστερο το βαθμό της ευφυΐας της ζώσης  εκάστοτε  γενεάς της  πατρίδος  μας της καλαισθησίας,  της  ευπορίας  και  της συναισθηματικής πλευράς της ζωής της.

Όπως η πρόοδος γενικά ενός τόπου εξαρτάται από τους εκπροσώπους κάθε εποχής, έτσι και τα Καρναβάλια, που είναι μια εκδήλωση της ζωής του τόπου, είναι ανάλογα με την ευφυΐα, την καλαισθησία και γενικά ανάλογα με τη μόρφωση των κατοίκων του τόπου. Όταν στη Σιάτιστα ζούσαν άνθρωποι που τους διέκρινεν ευφυΐα, εφευρετικότητα, όπως π.χ. ο Δημήτριος Πατσιάς, οι Σιατιστινοί  είδαν  τις  άριστες  αναπαραστάσεις  θρησκευτικού, πατριωτικού  και  ηθικού  είδους.

Είδαν τότε την αναπαράσταση αγγέλων θαυμασίας τέχνης, που νόμιζε κανένας πως πραγματικά πετούσαν,  όταν  έκαμναν  παρέλαση  από  τον  Άγιο  Δημήτριο  έως  τα  Τρία  Πηγάδια.



Διαβάστε την συνέχεια στο siatistanews.gr
















H γέννηση του Χριστού ας σημάνει την αρχή για μια καλύτερη ζωή και το 2019 ας είναι μια χρονιά γεμάτη υγεία, χαρά, πίστη, ελπίδα και αγάπη για όλους μας. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Aπό την φωνή της Σιάτιστας Siatista-Info








Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael