Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Εσπερινός και Θεία Λειτουργία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον πανηγυρίζοντα Ιστορικό Ιερό Ναό της Ενορίας του Αγίου Νικολάου (φωτο)


Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη εορτή της Συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Επουρανίων Ασωμάτων Δυνάμεων, τελέσθηκε την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017, το απόγευμα, στον πανηγυρίζοντα Ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Σιάτιστα.

Τον Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσαν οι Ιερείς της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, π. Βασίλειος και π. Νέστορας.

Αμέσως μετά, τελέσθηκε η Ακολουθία της Αρτοκλασίας, όπου οι Ιερείς ευλόγησαν τους Άρτους, ενώ οι πιστοί με ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια συμμετείχαν και έψαλλαν από κοινού το «Θεοτόκε Παρθένε» και το «πλούσιοι επτώχευσαν».
Μετά το πέρας των ακολουθιών οι Ιερείς μοίρασαν τους ευλογημένους άρτους στους πιστούς.

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τους Ιερείς π. Βασίλειο, π. Νέστορα και τον Διάκονο Προκόπιο. Το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Βασιλείου. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε αρτοκλασία από τους κρεοπώλες της Σιάτιστας, για να τιμήσουν τους προστάτες Αγγέλους του Συλλόγου τους.

Τον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών έκτισε το 1798 ο ιερομόναχος Ιωνάς, διδάσκαλος της Σιάτιστας. Ο λόγιος αυτός ιερομόναχος καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια. Αμέσως μετά το θάνατο των γονιών του, διέθεσε όλη την περιουσία του και ανήγειρε το Ναό των Ταξιαρχών, τον οποίο διακόσμησε με αγιογραφίες και τον εμπλούτισε με ιερά σκεύη, με άμφια και λειτουργικά βιβλία. Στον γυναικωνίτη μεταξύ των τοιχογραφιών ξεχωρίζει η μορφή του κτίτορα Ιωνά, που εικονίζεται με σχήμα μοναχού και κρατά στα χέρια του το ομοίωμα του Ναού.












Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael