Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

27 Οκτωβρίου 1940. Ο Ιταλός Πρέσβης Γκράτσι πριν από την επίδοση του τελεσίγραφου στον Μεταξά

 ...έπαιζε μπριτζ και έλεγε ανέκδοτα σε φιλικό του σπίτι στην Αθήνα. Γιατί ο Γερμανός πρεσβευτής ενημερώθηκε μετά τις 3 το πρωί

Μία ημέρα πριν από την 28η Οκτωβρίου και οι Ιταλοί βρίσκονται σε πυρετό διεργασιών. Ο Ιταλός πρέσβης Γκράτσι που ήδη έχει λάβει το τελεσίγραφο που θα επιδώσει στον Ιωάννη Μεταξά, φροντίζει ώστε γιος του μουσουργού Πουτσίνι που βρισκόταν στην Ελλάδα με τη σύζυγό του να αναχωρήσουν από την Αθήνα το απόγευμα με τραίνο.
Ο Γκράτσι συνεννοείται με τον ναυτικό ακόλουθο της πρεσβείας και του λέει να επισκεφθεί τον Γερμανό πρεσβευτή της Αθήνας, πρίγκιπα φον Έρμπαχ και να τον ενημερώσει για την ιταλική επίθεση αφού το τελεσίγραφο θα έχει επιδοθεί στον Μεταξά, δηλαδή μετά τις 3 το πρωί.  Η Ιταλία ήθελε να ενημερωθεί η Γερμανία κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για τις κινήσεις της και την επίθεση εναντίον της Ελλάδας, ώστε να προλάβει οποιαδήποτε αντίδραση που θα έθετε σε κίνδυνο την εισβολή.
Στη συνέχεια ο Γκράτσι αποφασίζει να πάει ο ίδιος, συνοδευόμενος από τον στρατιωτικό ακόλουθο Συνταγματάρχη Μοντίνι και τον διερμηνέα της Πρεσβείας Ντε Σάντο, τα χαράματα στην έπαυλη του Μεταξά, στην Κηφισιά. Μάλιστα για να μην προκαλέσει υποψίες κανονίζει να μεταβεί στο σπίτι του Μεταξά με ένα συνηθισμένου τύπου όχημα και όχι με τον επίσημο αυτοκίνητο του Πρέσβη.

(Ο Ιωάννης Μεταξάς με τον Ιταλό Πρέσβη Γκράτσι)

Ταυτόχρονα ειδοποιούνται όλοι οι Ιταλοί διπλωμάτες να μεταβούν με τις οικογένειές τους στο κτίριο της Πρεσβείας.
Το ίδιο βράδυ ο κόμης Τσιάνο ανακοινώνει επίσημα στον Πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ρώμη Όττο Φόν Μπίσμπαρκ ότι την επομένη στις 3 το πρωί, η Ιταλία θα επιδώσει προς την Ελλάδα ρηματική διακοίνωση και ότι στις 6 το πρωί τα Ιταλικά στρατεύματα θα εισβάλουν στη χώρα.
Στο μεταξύ με την πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φόν Ρίμπεντρομπ, είχε οριστεί από τις 25 Οκτωβρίου, η συνάντηση του Χίτλερ και του Μουσολίνι στην Φλωρεντία το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940. Εκεί ο ίδιος Μουσολίνι θα ανακοινώσει στον Χίτλερ την εισβολή στην Ελλάδα.


Ο Γκράτσι επιλέγει να περάσει το βράδυ ήρεμα και παίζοντας μπριτζ σε φιλικό σπίτι στην Βασιλίσσης Σοφίας πριν αναχωρήσει για την Κηφισιά. Στην οικία Βλάστου παρευρίσκονταν ο πρίγκηπας Ντεμίντωφ, πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα και άλλοι καλεσμένοι. Εκτός από μπριτζ, είπαν και πολλά ανέκδοτα, σύμφωνα με την αφήγηση του τότε υπουργού Κ. Κοτζιά.

Ο Ναύαρχος Αλέξανδρος Σακελλαρίου περιγράφει την ενημέρωση που είχε εκείνο το βράδυ από τον Μεταξά, ο οποίος είχε μάθει ότι οι Ιταλοί είχαν στείλει τελεσίγραφο από την Ρώμη και ότι επίκειται επίθεση :
«Κατά τις 11 τη νύχτα ο Μεταξάς μου τηλεφώνησε: “κοιμήσου ήσυχα απόψε, κάποια βλακεία πήγε να κάνει αυτός ο ανόητος ο Γκράτσι αλλά φαίνεται ότι επάτησε την πεπονόφλουδα”».
Οι Έλληνες κοιμούνται ήσυχοι. Οι Ιταλοί είναι πανέτοιμοι. Σε λίγες ώρες θα εισβάλουν στην Ελλάδα.




https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael