Διαπιστώνω με χαρά ότι οι φωτογραφίες από το αρχοντικό Κανατσούλη (πρώην Χατζημιχαήλ) αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον των φίλων της σελίδας.
Το αρχοντικό Κανατσούλη |
Το ΠΑΝΘΕΟΝ |
Το δωμάτιο, από μόνο του, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ξεχωριστό μουσείο λαϊκής τέχνης. Το όνομα του το οφείλει στην θεματολογία των τοιχογραφιών που διακοσμούν τις επιφάνειες των τοίχων του δωματίου. Το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΘΕΟΝ» είναι έργο του Κοζανίτη λόγιου Χαρίσιου Μεγδάνη. Εκδόθηκε στην Πέστη το 1812 και εξιστορεί την Ελληνική Μυθολογία.
Ο Κολοσσός της Ρόδου
Διονυσιακό όργιο |
Το ταβάνι; Ξυλόγλυπτο και καταπληκτικό;
Το ταβάνι στο Πάνθεον το οποίο διατρέχει τον ποιο άμεσο κίνδυνο |
Ποια είναι όμως η αφορμή της σημερινής δημοσίευσης;
Το δωμάτιο επίσης διακοσμείται από εικόνες φανταστικών πουλιών και μιας στρουθοκαμήλου.
![]() |
Θηρίο στον λαμπά του παραθύρου |
Έχω αναφερθεί επανειλημμένως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η στέγη του αρχοντικού και τα οποία που θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την στατικότητα πολύ άμεσα στο μέλλον.
Γιατί; Μετά την σκεπή σειρά θα έχουν τα πανέμορφα ταβάνια του αρχοντικού. Θα σαπίσουν και θα καταρρεύσουν. Στην συνέχεια η υγρασία θα αρχίσει να καταστρέφει τις τοιχογραφίες. Το νερό της βροχής θα παρασέρνει το τον συνδετικό αρμό των τοίχων οδηγώντας στην αποδόμηση των τοίχων και στην οριστική του κατάρρευση του κτιρίου.
Γιατί επέλεξα το ΠΑΝΘΕΟΝ; Για να δώσω μια εικόνα της ανεκτίμητης ιστορικής, πολιτιστικής, ερευνητικής, τουριστικής αξίας του αρχοντικού. Είναι μάλλον βέβαιο ότι θα αρχίσουν σε λίγο να εμφανίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις της βροχής, από την οποία δεν προστατεύεται πλέον το κτήριο και στο ταβάνι και στις πανέμορφες τοιχογραφίες. Η συχνότητα των βροχών θα αρχίσει σε λίγο να αυξάνεται και η ένταση θα μεγαλώνει. Αν ο χειμώνας είναι το ίδιο βαρύς με τον περσινό θα αντέξει η σκεπή το βάρος του χιονιού που θα καθίσει σε αυτήν;
Το αρχοντικό ανήκει στους απογόνους της οικογένειας Κανατσούλη. Από παλιά μέχρι και σχετικά πρόσφατα είχαν γίνει συζητήσεις μεταξύ των Κληρονόμων και του Δήμου αποσκοπώντας στην μεταβίβαση του κτιρίου στο Δήμο, που δυστυχώς δεν τελεσφόρησαν. Είναι γεγονός ότι ο Νόμος 3028/2002 που προστατεύει τα αρχαιολογικά μνημεία είναι μη ρεαλιστικός πολύ περισσότερο στην σημερινή ασφυκτική, οικονομικά, κατάσταση της χώρας μας. Στο παρελθόν όμως η Ελλάδα είχε περάσει και από χειρότερες φουρτούνες.
Η πρώτη κυρά του σπιτιού;
Αν το Αρχοντικό Κανατσούλη σε λίγο καιρό περιέλθει στην ίδια κατάσταση με το Αρχοντικό ΖΙΜ το μοναδικό που θα γίνει θα είναι η κουραστική μεταφορά των ευθυνών μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Στην σημερινή Ελλάδα αυτό είναι ο πρωταρχικός μας στόχος σε κάθε αποτυχημένη διαχείριση ενός προβλήματος. Όχι η άμεση επίλυση του αλλά η μεταφορά των ευθυνών.
Αυτό όμως που θα είναι γεγονός, θα είναι ότι θα έχουμε μια τεράστια ευθύνη στο μέλλον. Όταν θα βλέπουν σε επόμενες γενιές το Αρχοντικό Κανατσούλη μόνο από τις φωτογραφίες και θα θεωρήσουν την τωρινή μας γενιά υπεύθυνη που το αφήσαμε έτσι απλά να καταστραφεί. Γιατί υπάρχουν οι υπεύθυνοι που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και αυτοί που δεν παρεμβαίνουν όταν το διαπιστώνουν αυτό.
Θέλουμε λοιπόν να διακυβεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να λογοδοτούμε στο μέλλον;
![]() |
Η εγκατάλειψη στο Αρχοντικό Κανατσούλη (από παλιότερο αφιέρωμα του siatista-info για το ίδιο θέμα) |
Λάζαρος Γ. Κώτσικας
ΠΗΓΕΣ
- ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ, Νικόλαος Μουτσόπουλος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1964.
- Από την πολιτιστική κληρονομιά της Σιάτιστας: Ι. Η Παλαιοντολογική της Συλλογή, ΙΙ. Εκκλησίες - Αρχοντικά - Δημόσια κτήρια, Αικατερίνη Ζωγράφου, Καλλιόπη Μπόντα - Ντουμανάκη, 2014 (ΒΙΒΛΙΟ)
Περπατώντας στη Σιάτιστα και την Ιστορία
Δείτε ακόμα:
Η Αρχόντισσα Σιάτιστα μαραζώνει... (φωτο)
"Στολίδια" της Σιάτιστας: Αρχοντικό Χατζημιχαήλ-Κανατσούλη (φωτο)