Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Μουσουρλού / Misirlou / Miserlou - Η ιστορία ενός παραδοσιακού τραγουδιού που κατέκτησε τον κόσμο…

Misirlou 2


Από τον Θεόδωρο Φαχουρίδη

Οι ρίζες αυτού του πολυδιασκευασμένου παραδοσιακού τραγουδιού φτάνουν 100 χρόνια περίπου πίσω. Η πατρότητα του τραγουδιού κατά την δημοφιλέστερη εκδοχή ανήκει στον Sayyed Darwish (17/3/1892 – 15/9/1923), έναν αλεξανδρινό καλλιτέχνη, που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης αιγυπτιακής μουσικής. Συνθέτης 26 μιούζικαλ-οπερέτες και πάνω από 250 τραγουδιών, καθώς και συνθέτης και του εθνικού ύμνου της Αιγύπτου,  έγραψε το «Bint Misr» (κορίτσι της Αιγύπτου) το 1919.



Τέτος Δημητριάδης - Μισιρλού (1927)

Τέτος (Θεόδοτος) Δημητριάδης, γεννηθείς στην Κωνσταντινούπολη το 1897 και μετανάστης το 1921 στην Αμερική. Η ρεμπέτικη πρώτη εκτέλεση της Αιγύπτιας, όπως είναι η ακριβής μετάφραση από την αραβική γλώσσα, έγινε στην Νέα Υόρκη τον Ιούλιο του 1927 στην εταιρεία Columbia.
Μιχάλης Πατρινός - Μουσουρλού  (1930)

Ο Μιχάλης Πατρινός αρχηγός κομπανίας της εποχής, στην Αθήνα, καρπώνεται τη σύνθεση όπως συνηθιζόταν στις ρεμπέτικες ορχήστρες. Το 1930 η ηχογράφηση στον αργό ρεμπέτικο ρυθμό είναι η πιο γνωστή εκτέλεση. Μια δεύτερη ηχογράφηση έγινε απ' τον ίδιο στη Νέα Υόρκη, το 1931.
Το 1941 η σύνθεση παίρνει τη μορφή με την οποία έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Αυτό έγινε με  τροποποιημένο το στυλ της από το αργό ρεμπέτικο τέμπο σε πιο οριεντάλ μονοπάτια, από τον Nickolas Roubanis, έναν Ελληνοαμερικάνο δάσκαλο μουσικής, που με την τζαζ εκτέλεση του τραγουδιού, αυτόπροσδιορίστηκε και ως ο αυθεντικός συνθέτης του τραγουδιού. Το τραγούδι θα γίνει ένα standard για τις μεγάλες μπάντες της εποχής όπως αυτή του Woody Herman και του  Wayne,βασιλιά του βαλς, King.



Επιπλέον το 1941 αποκτά και τους αγγλικού του στίχους. Σύνθεση των Bob Russell, Milton Leeds, Fred Wise θα τους ερμηνεύσει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1941 ο Mitchell Ayres και το συγκρότημά του οι His Fashions-In-Music



Xavier Cugat And His South-American Rhythm – Misirlou (1941)

Ο Καταλανός μετανάστης γεννήθηκε ακριβώς στις αρχές του 20ου αιώνα, μεγάλωσε στην Κούβα πριν βρεθεί στην Αμερική εξαιτίας του τενόρου Enrico Caruso. Το παιδί θαύμα, βιρτουόζος του βιολιού, θα ασχοληθεί για βιοποριστικούς λόγους ως καρτουνίστας, πριν κάνει μόδα με την ορχήστρα του την ρούμπα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ‘30. Η εκτέλεση του στη misirlou, έρχεται την περίοδο που ακόμη έπαιζε στο ξενοδοχείο Waldorf-Astoria στην Νέα Υόρκη, στην αίθουσα χορού που πήρε το όνομά του και ενώ παρουσίαζε latin τραγούδια του σε ραδιοφωνική εκπομπή κάθε Σάββατο βράδυ. Σε μια εποχή που μερικά από τα πιο καυτά ονόματα της μουσικής ήταν οι μπάντες των Glenn Miller και Benny Goodman, βαφτισμένος και βασιλιάς του swing, ο κύριος Xavier ήταν επίσης superstar.

Jan August and his trio - Misirlou (1946)

Ο αυτοδίδακτος Νεοϋορκέζος πιανίστας και βιρτουόζος του ξυλόφωνου, Jan Augustoff όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είχε κάνει επιτυχία το 1946, με τη misirlou ηχογραφώντας με την εταιρεία Diamond Records, φτάνοντας μέχρι το Νο 7 του  Billboard Jockey charts στις ΗΠΑ και πουλώντας το ασύλληπτο για σήμερα νούμερο των 3 εκατομμυρίων αντιτύπων. Αν όχι και η πιο γνωστή εκτέλεση του τραγουδιού παραμένει έως και σήμερα όμως η πιο πετυχημένη. Το τραγούδι μαζί με άλλες του επιτυχίες, όπως το Malaguena, θα τα ξανά ηχογραφήσει μετά το 1947 κατά την μεταπήδησή του στην εταιρεία Mercury. Την πενταετία που ακολούθησε έφτασε συνολικά ως καλλιτέχνης τα 8 εκατομμύρια πωλήσεις. Με τη μουσική από την Ελλάδα θα «ξανεμπλεχτεί» το 1959 με το πολύ διασκευασμένο ταγκό του 44, Θα σε πάρω να φύγουμε, σύνθεση σε μουσική Γιάννη Σπάρτακου και στίχους Αλέκου Σακελλάριου, ένα τραγούδι που έχει κάνει παγκόσμια καριέρα ως Greek Bolero.


The Cardinals - Miserlou (b side στο The Door Is Still Open 1955)

Ένα πολύ όμορφο μελωδικό doo-wap κουιντέντο από τη Μπαλτιμόρη, που έβγαλε στην atlantic  12 σινγκλς, την περίοδο 1951 – 1957. Ανακάλυψη του συνιδιοκτήτη της εταιρείας Herb Abramson. Το a side έγινε top 5 r&b επιτυχία στην Αμερική, ενώ εννιά χρόνια αργότερα το έκανε επιτυχία στα δέκα πρώτα ο Dean Martin.

 Pulp Fiction (1994) "Misirlou"
Το Pulp Fiction είναι αμερικανική αστυνομική κινηματογραφική ταινία μαύρης κωμωδίας του 1994 που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Κουέντιν Ταραντίνο, βασισμένη σε μια ιστορία του Ταραντίνο και του Ρότζερ Άβαρυ.
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Μαρτίου 1995
William Joseph - Caroline Campbell (feat Tina Guo) – MISERLOU (single - 2016)

Σημειώστε τους καλλιτέχνες που έχει συνεργαστεί η εντυπωσιακή 36χρονη βιρτουόζος του βιολιού. Thirty Seconds to Mars (A beautiful Lie – 2005), Diana Krall (στο Quite Nights – 2009), Elvis Costello (National Ransom – 2010), Aretah Franklin (A woman fall out of love - 2011), Andrea Bocelli (Passione – 2013). Επιπλέον έχει εμφανιστεί ζωντανά …σχεδόν με όλους αν μου επιτρέπεται η υπερβολή: Sting, Rod Stewart, Seal, Norah Jones, Red Hot Chili Peppers, Black Eyed Peas, Paul McCartney, Barbra Streisand, Beyonce, Justin Timberlake, Herbie Hancock, Alicia Keys, Rihanna, Neil Diamond, Bette Midler, Lionel Richie, Natalie Cole, John Legend, Gnarls Barkley…και ο κατάλογος έχει και συνέχεια. Εδώ την ακούμε με τον συνομήλικο της Αμερικανό πιανίστα William Josepht και την 31 ετών Κινέζα τσελίστα Tina Guo.


Δείτε την συνέχεια στο apotis4stis5.com
 
 
 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael