Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πανηγυρικά τίμησε την Θεοτόκο και Μητέρα του Θεού η Ενορία του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα (φωτο)


Την Τρίτη 15 Αυγούστου 2017 όλος ο ορθόδοξος χριστιανικός κόσμος γιόρτασε την Κοίμηση και μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου με μεγάλη κατάνυξη και λαμπρότητα.

Χιλιάδες πιστοί, με την ψυχή γεμάτη ελπίδα, πρόστρεξαν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύθηκαν οι θαυματουργές εικόνες της Μεγαλόχαρης, για να αποθέσουν τη δική τους ικεσία στη χάρη Της.

Στην ενορία του Αγίου Νικολάου στη Σιάτιστα, πανηγύρισε ο Ιερός Ναός της Παναγίας, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Την Δευτέρα 14 Αυγούστου, παραμονή της εορτής, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας από τους Ιερείς π. Βασίλειο Βασιλείου και π. Νέστορα Γκουρομίσιο.

Στο τέλος του Εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της Αγίας Εικόνος της Παναγίας. Όλοι οι πιστοί της πόλης, που ευλαβούνται την Παναγία, προσήλθαν στην ακολουθία και ακολούθησαν την λατρευτική πομπή. Μετά τον εσπερινό οι Ιερείς μοίρασαν τον ευλογημένο άρτο σ’ όλους τους πιστούς.

Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Ναός του Αγίου Νικολάου κατακλύστηκε από τους πιστούς, για να παραστούν στην Θεία Λειτουργία, οι οποίοι με υπομονή περίμεναν στην ουρά για πολλή ώρα, με σκοπό να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Βασιλείου με τον διάκονο Προκόπιο.

Ο π. Βασίλειος διάβασε επίσης και την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Παύλου, η οποία αναφερόταν στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία είναι «η σκέπη και η προστασία και η αντίληψη και το καύχημα των πιστών…». Κατά το παράδειγμα της Παναγίας η τοπική Εκκλησία ίδρυσε το Συσσίτιο απόρων, και γενικώς ασκεί τη φιλανθρωπία για κάθε εμπερίστατο άνθρωπο.

Ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας) ανεγέρθηκε το 1625 προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και βρίσκεται στο κέντρο της συνοικίας της Γεράνειας, μέσα στον περίβολο του ιστορικού Ναού της Αγίας Παρασκευής.

Τον Ιερό Ναό κοσμούν θαυμάσιες Βυζαντινές τοιχογραφίες και ένα εξαίρετο τέμπλο αρίστης ξυλογλυπτικής τέχνης, επιχρυσωμένο, με υπέροχες Δεσποτικές εικόνες.

Αργότερα, μετά από 52 χρόνια, το 1677, όταν οι κάτοικοι στην πόλη της Σιάτιστας έγιναν περισσότεροι, έκτισαν τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος αποτελεί το πιο σημαντικό ιστορικό μεταβυζαντινό μνημείο της Σιάτιστας και γενικά όλης της περιοχής.
















Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael