Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Η απόδοση της Εορτής του Πάσχα στο Κοιμητήριο του Αγίου Νικάνορος στην ενορία του Αγίου Νικολάου (φωτo)


Πανηγυρικά εορτάστηκε η Απόδοση της εορτής του Πάσχα, η τελευταία ημέρα της Πασχαλίου περιόδου αυτού του έτους, στον Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Νικάνορος.

Την Τρίτη 23 Μαΐου 2017, το βράδυ, παραμονή της Αποδόσεως της εορτής του Πάσχα, τελέστηκε αγρυπνία από τους Ιερείς π. Βασίλειο και π. Νέστορα, με τη συμμετοχή του πιστού λαού, οι οποίοι απόλαυσαν την χαρά, την ευφροσύνη, την αγαλλίαση και την δύναμη, τα οποία πηγάζουν από την Ανάσταση του Κυρίου.

 
Σύμφωνα με την παράδοση των τελευταίων χρόνων, στο τέλος της ακολουθίας του όρθρου, με το λάβαρο της Αναστάσεως να προπορεύεται, οι Ιερείς κρατώντας το Ιερό Ευαγγέλιο και την εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου, με τους ιεροψάλτες να ψάλλουν τα στιχηρά των αίνων, «Πάσχα ιερόν…» και τους πιστούς ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη», έγινε περιφορά ανάμεσα στα μνήματα των κεκοιμημένων αδελφών μας.

Κατά την διάρκεια της Λιτανείας έγινε στάση στο οστεοφυλάκιο, όπου βρίσκονται εμφανώς τα οστά των κεκοιμημένων. Εκεί εψάλη το δοξαστικό των αίνων «Αναστάσεως ημέρα…» και το «Χριστός ανέστη» από όλους τους πιστούς.


Στη συνέχεια τελέσθηκε με λαμπρότητα η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.


Η Ακολουθία της αποδόσεως του Πάσχα είναι όμοια με την Ακολουθία που έγινε το βράδυ της Αναστάσεως και τις επόμενες ημέρες της Διακαινησίμου. Την ημέρα αυτή κάθε χρόνο ψάλλεται για τελευταία φορά το «Χριστός Ανέστη».


Ο π. Βασίλειος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχήθηκε στους πιστούς «Να γιορτάσουμε και του χρόνου αυτή την μεγάλη γιορτή τη βασική, την πρωτεύουσα εορτή, που αναφέρεται στην Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Και επειδή ο Χριστός αναστήθηκε, γι’  αυτό θα αναστηθούμε και εμείς. Προοδοποιεί, πηγαίνει μπροστά και φτιάχνει το δρόμο, για να τον βαδίσουμε και εμείς.
Δεν θα ’πρεπε να πεθαίνουμε, αλλά με την αμαρτία του Αδάμ και της Εύας χάσαμε αυτήν την επαφή, αυτήν την σχέση με τον Θεό. Και για να μην γίνουμε πολύ κακοί, πάρα πολύ κακοί, γι’ αυτό παραχώρησε ο Θεός τον θάνατο. Αλλά ήρθε, έγινε άνθρωπος, πήρε την ουσία μας, το σώμα, την ύλη, δηλαδή, και το πνεύμα, την ψυχή μας, και τα ’κανε ξανά καινούργια. Τα ένωσε πάλι με την θεότητα, όχι με την θεία ουσία, διότι δεν μπορούμε να γίνουμε εμείς θεοί κατ’ ουσίαν, είμαστε άνθρωποι, γινόμαστε θεοί κατά χάριν. Οπότε το σώμα το οποίο έπεσε και είναι το πεπτωκός, (είμαστε οι πεπτωκότες, οι πεσμένοι,) αυτό το σώμα το ξανασηκώνει ο Θεός. Αυτό το σώμα θα το δώσει σε όλους καινούργιο, είτε σ’ εκείνα τα έμβρυα τα οποία μπορεί να ζήσανε μία ώρα, δύο ώρες, πέντε λεπτά και να πέθαναν ή να τα σκοτώσαμε εμείς ή ό, τι άλλο έγινε και μέχρι τον τελευταίο άνθρωπο, όλους θα μας αναστήσει, θα μας δώσει το καινούργιο σώμα, το «καινό σώμα». Και έτσι με άφθαρτο το σώμα και με την ψυχή μας θα είμαστε αθάνατοι μαζί στη Βασιλεία του. Μακάρι να είμαστε όλοι στη Βασιλεία των ουρανών.
Χρόνια πολλά σε όλους, να μας ευλογεί ο Θεός, και του χρόνου να ’μαστε πάλι καλά, αν θέλει ο Θεός, να γιορτάσουμε και πάλι την Ανάσταση του Κυρίου μας.»     





















Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael