Η γειτονιά στην οποία βρίσκεται το Αρχοντικό Πούλκως είναι γνωστή και ως Τζωνάδικα, καθώς εκεί υπήρχαν Αρχοντικά που ανήκαν στις οικογένειες Τζώνου.
Από τα Αρχοντικά αυτά σήμερα σώζονται το Αρχοντικό των αδελφών Τζώνου, παλιότερα ανήκε στις οικογένειες Νικολάου και Θεοδώρου Τζώνου από τις οποίες απαλλοτριώθηκε πριν λίγα χρόνια και ανήκει πλέον στο ΥΠ.ΠΟ καθώς και το Αρχοντικό του αείμνηστου τυπογράφου Παντελή Τζώνου που σήμερα ανήκει στους απογόνους του. Στην ίδια γειτονιά βρισκόταν και το Αρχοντικό Γ.Τσιαούση-Ελ.Τζώνου το οποίο τα τελευταία χρόνια κατέρρευσε.
Στην πρόσοψη του Αρχοντικού Αδελφών Τζώνου υπάρχει επιγραφή με χρονολογία 1757. Από το ζωγραφικό του διάκοσμο σε καλή κατάσταση σώζεται η παράσταση της «Κωνσταντινούπολης».
Πρόσοψη Αρχοντικού Αδελφών ΤζώνουΗ Κωνσταντινούπολις, παράσταση από το Αρχοντικό ΤζώνουΤμήμα από τη πρόσοψη του Αρχοντικού Γ.Τσιαούση-Ελ.Τζώνου το οποίο τα τελευταία χρόνια κατέρρευσε.
*Αναδημοσίευση 2018
Στολίδια της Σιάτιστας: Αρχοντικό Τζώνου (φωτο)
Νοεμβρίου 18, 2023