Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Ο εφιάλτης στο δρόμο με τα διόδια! O νέος «χάρτης»






«Τώρα που έγινε όλη η θάλασσα γιαούρτι, εμείς δεν έχουμε κουτάλια…» Ελληνική παροιμία

Σε πρόσφατο οδικό μας ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη στη Σπάρτη, νιώσαμε ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με την κατάσταση του νέου οδικού δικτύου. Από τη μια πλευρά θαυμάσαμε τις σύγχρονες υποδομές και από την άλλη πάθαμε σοκ με τα αλλεπάλληλα διόδια, αλλά και το συνολικό κόστος μετακίνησης. Στην επιστροφή και με σημείο εκκίνησης τη Σπάρτη, σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα μικρό ρεπορτάζ, να φωτογραφίζουμε κάθε σταθμό, να υπολογίσουμε τιμές κτλ και στο τέλος να σας δώσουμε μια συνολική εικόνα, για τη νέα κατάσταση στους εθνικούς δρόμους.


 Ξεκινήσαμε από τη Σπάρτη με ενθουσιασμό, αλλά κάπου μεταξύ Λαμίας και Λάρισας τα παρατήσαμε. Ήταν αδύνατο να καταγράψουμε τόσους πολλούς σταθμούς διοδίων. Νιώθαμε απόλυτα νικημένοι και ταπεινωμένοι με αυτά που βιώναμε, αλλά δεν ξέραμε από ποιους… Το κράτος που διαχειρίζεται δημόσιο και Ευρωπαϊκό χρήμα και καυχιέται κι από επάνω σε εμάς τους ιθαγενείς, ότι μας χαρίζει πανάκριβα καθρεπτάκια; Τους ιδιώτες που διαχειρίζονται τους δρόμους; Το κακό μας το κεφάλι που δεν μπορεί να διαχειριστεί πλέον τίποτα…;

Θέλαμε να κλάψουμε, αλλά και να γελάσουμε με τις συνεχόμενες στάσεις για να βάζουμε το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουμε, να πληρώνουμε, να πληρώνουμε. Συνέχεια, αλλεπάλληλα, βασανιστικά, σχεδόν κάθε μισή ώρα σε ένα ταξίδι  περίπου 750 χιλιομέτρων και δεκάδων ( σχεδόν 20 !!!) σταθμών διοδίων και με συνολικό κόστος πάνε-έλα που πλησιάζει τα εκατό ευρώ για ένα κανονικό επιβατικό όχημα, συν καύσιμα, φθορές κτλ. Με τα νεύρα μας έπαιζαν επίσης και οι φωτεινές ενδείξεις του τύπου : » Τηρώ απόσταση ασφαλείας», ‘ Ακούστε τον τάδε ραδιοφωνικό σταθμό για ενημέρωση», «Καθαρίζουμε την Ελλάδα» κτλ, προκαλώντας μας να σκεφτόμαστε : » Εσάς θέλουμε να καθαρίσουμε με τέτοια τιμολογιακή πολιτική».

Ήταν τέτοια η οικονομική μα κυρίως η ψυχική καταπόνηση, που σκεφτήκαμε έστω την τελευταία στιγμή να βγάλουμε  έναν ηλεκτρονικό «εισιτήριο«. Τουλάχιστον να μην σταματάμε συνέχεια, αλλά και να κερδίσουμε κάποια έκπτωση, αφού κάπου μας μοιράστηκαν διαφημιστικά φυλλάδια για μειώσεις τιμών ανάλογα τις διελεύσεις. Σταματώντας σε κάποιο από τα γραφεία εξυπηρέτησης, η ευγενική και άριστα καταρτισμένη υπάλληλος, μας ενημερώνει  πως ο δρόμος είναι «κατανεμημένος» σε διαφορετικές εταιρείες (Αττική οδός, Μωρέας, Νέα Οδός, Ολύμπια οδός, Κεντρική οδός, Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, Εγνατία Οδός κτλ). 

Ναι μεν προαγοράζεις το ηλεκτρονικό κουτί που έχει «συνδεδεμένες» όλες τις εταιρίες και δεν σταματάς σε κάθε σταθμό διοδίων αφού η χρέωση γίνεται αυτόματα, αλλά οι εκπτώσεις γίνονται μόνο στο κομμάτι του δρόμου που ανήκει στην εταιρεία από την οποία αγόρασες το ηλεκτρονικό σύστημα χρέωσης.

Δεν ξέρουμε πόσο θα συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, αλλά η ανύπαρκτη ως μηδενική κίνηση οχημάτων που είδαμε στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής Σπάρτη-Θεσσαλονίκη, μας είπε πολλά για το μέλλον αυτής της χώρας. Η εθνική οδός είναι κυριολεκτικά δρόμος φάντασμα.
Η διάθεση για κάποιο ταξίδι εντός της χώρας είναι πλέον απαγορευτική. 

Μεταξύ των άλλων μεγάλοι χαμένοι και οι τουριστικές περιοχές που βλέπουν όλο και λιγότερους Έλληνες ταξιδιώτες. Για αυτό και οι αεροπορικές μετακινήσεις όπου είναι εφικτό, αναπτύσσονται όλο και περισσότερο. 

Ευτυχώς φτιάχτηκαν οι δρόμοι έστω αργά και με καθυστέρηση δεκάδων ετών. Δυστυχώς όμως : «Τώρα που έγινε όλη η θάλασσα γιαούρτι, εμείς δεν έχουμε κουτάλια…»


omorfataxidia.gr




Ο νέος «χάρτης» των διοδίων

Αλλαγές στον χάρτη των διοδίων στη χώρα μας θα φέρει η παράδοση των νέων τμημάτων των αυτοκινητοδρόμων. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι πότε θα λειτουργήσουν τα νέα διόδια (πριν ή μετά το Πάσχα). Γενικά πάντως, όταν παραδοθεί το σύνολο των υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμων για τα Ι.Χ., η διαδρομή Αθήνας – Θεσσαλονίκης θα κοστίζει 30,75 ευρώ, η διαδρομή Αθήνας – Πάτρας 11,50 ευρώ και το Αντίρριο – Ιωάννινα 12,45 ευρώ.

Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Ας ξεκινήσουμε από την περιοχή των Τεμπών, όπου παραδόθηκαν προχθές οι τρεις διαδοχικές σήραγγες. Επειδή η αύξηση στα διόδια είχε εφαρμοστεί προκαταβολικά από την κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, δεν θα υπάρξει σημαντική αναπροσαρμογή (0,30 ευρώ ακριβότερα). Ενδεικτικά, για ένα Ι.Χ. η διαδρομή Ραχών – Κλειδιού (6 μετωπικοί σταθμοί διοδίων) μέσω των σηράγγων θα κοστίζει 15,10 ευρώ, ενώ μέσω της παλαιάς εθνικής σε Τέμπη και Πλαταμώνα 14,80 ευρώ (υπενθυμίζεται ότι θα «μετακινηθεί» ένας σταθμός διοδίων στην παλαιά διαδρομή, στην οποία θα απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών).

Οσον αφορά την υπόλοιπη εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο τμήμα του Μαλιακού (Σκάρφεια – Ράχες) η κοινοπραξία Κεντρική Οδός έχει δύο σταθμούς διοδίων (Αγία Τριάδα και Μαυρομαντήλα) που χρεώνουν συνολικά 3,60 ευρώ. Τέλος, στο τμήμα Μεταμόρφωσης – Σκάρφειας η κοινοπραξία Νέα Οδός λειτουργεί τρεις σταθμούς διοδίων (Αφίδνες, Θήβα, Τραγάνα), χρεώνοντας συνολικά 10,85 ευρώ. Αν λοιπόν προσθέσουμε τα διόδια Μαλγάρων (έξω από τη Θεσσαλονίκη, ελέγχονται από την Εγνατία Οδό, 1,20 ευρώ για τα Ι.Χ.), τότε συνολικά η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε αυτοκινητόδρομο κοστίζει για ένα Ι.Χ. 30,75 ευρώ.

Ε65. Το τμήμα περιλαμβάνει δύο μετωπικούς σταθμούς διοδίων: στους Σοφάδες και στα Τρίκαλα (τα οποία θα «χρεώνουν» τα Ι.Χ. 3,10 ευρώ και 1,95 ευρώ αντίστοιχα). Αρα η διαδρομή Αθήνας – Καλαμπάκας, μέσω εθνικής οδού, παλαιάς εθνικής (για το τμήμα Λαμίας – Ξυνιάδας) και Ε65, θα κοστίζει 17,65 ευρώ.

Αθήνα – Πάτρα. Στη διαδρομή Ελευσίνας – Πάτρας, η Ολυμπία Οδός θα λειτουργεί πέντε μετωπικούς σταθμούς: στην Ελευσίνα, στον Ισθμό, στο Ζευγολατιό, στον Ελαιώνα Αιγιαλείας και στο Ρίο, οι οποίοι θα χρεώνουν συνολικά 11,50 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας η περιμετρική της Πάτρας θεωρείται αστικός δρόμος και δεν θα έχει διόδια.

Ιονία Οδός. Στη διαδρομή Αντιρρίου – Ιωαννίνων (όταν παραδοθεί ολόκληρη) η Νέα Οδός θα λειτουργεί τέσσερις σταθμούς διοδίων: στην Κλόκοβα (Ι.Χ. 2,95 ευρώ), στο Αγγελόκαστρο (Ι.Χ. 3,50 ευρώ), το Μενίδι (Ι.Χ. 2,95 ευρώ) και το Τέροβο (3,05 ευρώ). Συνολικά λοιπόν για ένα Ι.Χ. θα κοστίζει 12,45 ευρώ. Επομένως, αν προσθέσουμε τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (Ι.Χ. 13,30 ευρώ), τότε η διαδρομή Αθήνας – Ρίου – Ιωαννίνων για ένα Ι.Χ. θα κοστίζει 37,25 ευρώ.
Αν ένας οδηγός θέλει να πάει από τη Θεσσαλονίκη στην Πάτρα, αν επιλέξει να πάει μέσω Εγνατίας Οδού (τέσσερις σταθμοί, για Ι.Χ. 8,40 ευρώ) και Ιονίας Οδού και γέφυρας Ρίου, η διαδρομή θα του κοστίσει σε διόδια 34,15 ευρώ. Αν επιλέξει την ΠΑΘΕ και χρησιμοποιήσει την Αττική Οδό για να παρακάμψει την πρωτεύουσα, θα πληρώσει 45,05 ευρώ.


kathimerini.gr















Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael